2015. jún 23.

Kerti játszótér ötletek - Csináld magad!

írta: S. Cecilia
Kerti játszótér ötletek - Csináld magad!

fahasáb

A nyár a szabadtéren való tartózkodás  időszaka a gyerekek számára is. Tegyük  lehetővé, hogy a kertben, az udvaron  is találjanak maguknak játékra, mozgásra alkalmas helyeket. Íme néhány példa, hogyan lehet házi kivitelezésben is megvalósítani jó ötleteket.  A komolyabb projektek megvalósításához már ezermester Apuka, vagy Nagyapa, vagy szakember segítsége  szükséges. Sokféle anyagot, pl. autógumikat, kivágott fák részeit kidobás, elégetés helyett újrahasznosíthatjuk a kerti játszótéren

A fenti négy képen kivágott fák törzsei, ágai, lefűrészelt rönkök kerültek újrahasznosításra. A mászókák és lépegetők próbára teszik a kisebb és nagyobb gyerekek ügyességét, egyensúly-érzékét. A kialakításnál arra kell ügyelni, hogy a fa alkatrészek  megfelelően rögzítve legyenek és ne álljon ki belőlük semmi, amivel a gyerekek megsérthetik magukat.

homokoz__.jpg

A használt autógumiktól gond megszabadulni, a játszótéren viszont sokféleképpen hasznosíthatjuk. Befestve és láncra felfüggesztve még adhatunk neki egy életet hinta formájában. A gyerekek imádni fogják a pörgő, tekeredő hintát, amelyre méretétől függően többen is felülhetnek egyszerre. Megoldandó feladat a láncra szerelt autógumi biztonságos tartó szerkezetének kialakítása.

Ezek az ötletesen kialakított homokozók a legnagyobb melegben is használhatók. A baloldali, házikószerű homokozó árnyékot adó teteje alá be lehet bújni hűsölni. Használaton kívül a homokozó  begurítható a rácsos házikó alá. A  jobboldali képen látható fakeretes homokozó fedelét úgy alakították ki, hogy homokozás közben padnak is alkalmas. Mindkét homokozó  játékos,  vidám  színekre van festve.

sz__nh__z.jpg

A kinti tér alkalmas mindenféle szerepjáték megvalósítására is. Vastagabb és vékonyabb fa ágakból, farönkökből, lécekből és vászondarabokból került kialakításra ez a kerti színház, vagy  bábszínház (baloldali kép). A fák között kifeszített mászóhálón függve Pókembernek képzelhetik magukat az ifjú hősök (jobboldali kép).homokoz__.jpg

Nagyobb tér és komoly szakértelem kell a fenti projektek kivitelezéséhez. A baloldali képen látható mászókák fa elemekből készültek. Az elülső a kisebb, a hátsó a nagyobb gyerekek részére készült.  A jobboldali képen a kerítés szegélyezte kerti sarokban egy  kötélből, fából és autógumiból megalkotott, rendkívül ötletes játszóteret látunk, ahol a gyerkőcök hintázhatnak, kúszhatnak, mászhatnak és ugrálhatnak.

gumik2Az autógumikból ötletes festéssel mókás kerti virágtartó is lehet, de növények helyett a gyerekek is beleülhetnek. (baloldali kép). Négy faoszlop és négy autógumi segítségével  ötletes mászóka alakítható ki (jobboldali kép).

hintak

A kislányok kedvenc játékszere, a hinta, viszonylag könnyen kialakítható egy léc, vagy egy kiszuperált gördeszka  felfüggesztésével.  Ketten egymás mellett repülni a magasba, vagy állva hintázni különösen jó mulatság.

lepke

Alkothatunk  gyönyörködtetésre szánt, csak a szemnek szép kerti csinálmányokat is. A színesre festett, egymáshoz ragasztott  kavicsok hernyót formálva jól mutatnak a bokrok alatt. A festésben a gyerekek is részt vehetnek (baloldali kép). Lepke itatót úgy készíthetünk, hogy egy élénk színű, széles, lapos tálba egy-négy arányban cukros vizet öntünk és túlérett gyümölcs darabokat teszünk bele. Ez a szirup sok szép pillangót fog odavonzani.

Ugyancsak gyerekek bevonásával készíthetjük el a fenti  projekteket. A gyerek mindkét talpát  zöld, fehér és lila festékkel festjük meg, majd rányomjuk egy nagy  virágcserépre. Aztán fekete festékkel megrajzoljuk a lepke csápját és kész a kézzel festett cserepünk (baloldali kép).  A jobboldali képen látható kaktusz cseréphez lapos kavicsokra van szükségünk. A kavicsokat befestjük zöld festékkel és fehér pöttyök, vonalak ábrázolják a  tüskéket. A megfestett kavicsokat beleállítjuk egy homokkal telt cserépbe. Már készen is van a vízálló kaktuszunk, amit még locsolni sem kell.

                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

 Cecilia

 

Szólj hozzá

csináld magad ötletek játszótér kert lakberendezés kreativitás újrafelhasználás Cecilia