Kolozsvári darázsfészek
Kikísérleteztem, hogy hogyan lehet kelt tésztát minimális cukorral és xilittel elkészíteni.
Örömmel üdvözlöm blogunkban Zitát, aki az erdélyi ételek nagy mestere és híve az egészséges táplálkozásnak.
A darázsfészek régen, Kolozsváron nagyon kedvelt vasárnapi tészta volt, nagyon szeretem én is. Sajnos a cukrot mellőznöm kell, és édesítőszerrel nem lehet élesztős tésztát készíteni. Ezért kísérletezni kezdtem, hogy milyen módon készítsem el, hogy én is ehessek belőle. A kelt tészta nagyon finom lett szinte cukor nélkül is (egy mokkáskanálnyit tettem csak bele), a tölteléket xilittel édesítettem. Azért használom tésztákba a xilitet, mert a többi édesítőszernek a töltelékekben enyhe mellékíze van, amit én nem kedvelek.
A xilit egy természetes édesítőszer, amely a természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. Nagyobb élelmiszer áruházakban és bioboltokban kapható.
Hozzávalók a tésztához: - fél kiló liszt - 3 tojás sárgája - 5 deka vaj - 3 deci tej - fél kocka élesztő - 1 citrom reszelt héja - csipet só - 1 mokkás kanál cukor
A dagasztótálban előbb a vajat olvasztom meg, azután töltöm bele a hideg tejet, majd kéz-melegre felmelegítem. Mikor ez megvan, belemorzsolom az élesztőt, beleteszem a tojássárgáját, a citrom héját és a pici cukrot, hogy elkezdjen dolgozni az élesztő. Mikor mindent elkavartam, akkor teszem bele a lisztet és a csipet sót. Addig dagasztom, míg a tészta leválik a tálról, és a kezemről is. Letakarom és duplájára kelesztem, ez általában 30-40 percig tart.
Míg a tészta kel, elkészítem a krémet. Hozzávalók a krémhez:
- 10 deka puha vaj - 4 evőkanál xilit - 15 deka darált dió - csipet só - fél rúd vanília belseje, vagy egy kis tasak xilites vanillin - 2 evőkanál rum - 1 kávéskanál cukrozatlan holland kakaó
A vajat a xilittel habosra kavarom és utána teszem bele a többi hozzávalót - mindent jól elkavarok, hogy finom, puha krém legyen belőle. Mikor a tészta megkelt, téglalap alakúra, fél centi vastagra nyújtom és megkenem a krémmel. Feltekerem, mint a bejglit. Ecsettel vékonyan bekenem olajjal - így nem fognak nagyon összeragadni a kis fészkek, és könnyebb lesz kiszedni a tepsiből. Mikor ezzel megvagyok, felvágom 4 centis szeletekre. A kis tekercseket katonásan közvetlenül egymás mellé állítom a tepsibe. 18-20 darab szokott kijönni ebből a mennyiségből. 180 fokos sütőbe teszem, 20 percet sütöm, illetve amíg szép zsemleszínű lesz.
Ezután készítem el az öntetet. Hozzávalók az öntethez: - 1 deci meleg tej - 4 evőkanál xilit - 3 evőkanál rum
Az öntetet csak akkor kavarom össze, amikor letelt a 20 perc, hogy ne olvadjon el a xilít. Ha letelt a 20 perc, és már szép színe van a tésztának, akkor kiveszem a sütőből, és mindegyik darabot megöntözöm 1-2 evőkanál öntettel. Ezután visszateszem még 15 percre sülni. Miután kiveszem a sütőből, hagyom legalább még 10 percet pihenni, és csak azután szedegetem ki a tepsiből.
Volt, amikor dió helyet kókusz reszeléket tettem a krémbe, azzal is finom volt.
Ha valaki nem xilittel, hanem cukorral akarja elkészíteni, a következő cukormennyiségek kellenek bele:
Tésztába: 10 dkg cukor Töltelékbe: 15 dkg cukor Öntetbe: 3-4 evőkanál cukor
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok!
Zita