2016. feb 02.

Magunknak csinálunk farsangot

írta: Adam G. Steve
Magunknak csinálunk farsangot

jelmez6

Baráti társaságunk évek óta együtt farsangol. A családok apraja – nagyja jelmezt készít erre a napra.

Az, hogy a január-február a farsangi mulatságok ideje, már gyermekkorunkban belénk vésődött. Ebben az időszakában, ahogy az elmúlt évszázadokban is, nagy buzgalommal készülnek a báli ruhacsodák, a jelmezes öltözetek. A január 6-tól hamvazószerdáig tartó, télbúcsúztató, tavaszváró mulatságokat a világ sok részén megrendezik napjainkban is. A parádés jelmezek felvonulása Rio de Janeiróban, a karnevál Velencében, a hungarikumnak nyilvánított busójárás a leglátványosabb rendezvények közé tartoznak világszerte. Kisebb- nagyobb városainkban ilyenkor nyit a báli szezon, ahova már alkalmasint el lehet jutni, ha egy kicsit tehetősebbek vagyunk. Többségünknek azonban gyerekeink, unokáink részére  jelmez készítéssel, fánk sütéssel, majd szemlélődéssel, az  iskolai, óvodai  farsangi mulatságokban  merül ki a télűzés ünnepe.

fánk

Van egy baráti társaságunk. Sok-sok remekül sikerült kirándulást szerveztünk már magunknak, töltöttünk el együtt szilveszter estéket, amikor felröppent egy hangosan elhangzó gondolat: mi lenne ha farsangolnánk is? De úgy, hogy ne csak a gyerekeink, unokáink, hanem mindnyájan, öregek, fiatalok, aki él és mozog és jelen van, MINDENKI öltözzön be valamilyen jelmezbe! A pillanatnyi meghökkenést örömteli zsongás váltotta fel. Egymás szavába vágva, felvillanyozva adtuk elő ötleteinkkel az igazi farsangolás reményében. És a remény beteljesedett, megszerveztük, és immár hagyománnyá is vált nálunk a családi-baráti jelmezes farsang. A családok apraja – nagyja jelmezt készít erre a napra. Nagy izgalom előzi meg és teljes titoktartás, hogy ki, milyen jelmezben vonul majd fel. Nagy a sürgés-forgás nálunk ilyenkor. Készülnek a jelmezek, sütjük a fánkot, majdhogynem tánclépésben, mert már nemcsak kiszolgálói, szemlélődői vagyunk egy farsangi mulatságnak, hanem egyúttal résztvevői is. A mi farsangunk ebédidőben kezdődik. Ez az időpont a család aprajának-nagyjának teljes mértékben megfelel. Vendéglátónk is kitesz magáért ilyenkor, nemcsak a tetszetős terítékkel, hanem az ételféleségekben is remekműveket kínál. Ebéd után kezdődik a jelmezes felvonulás.

jelmez7

Mindenkinek egyesével kell bevonulnia a szoba közepére, és 1-2 mondatban ismertetnie kell jelmezes illetőségét. A csoport-jelmezesek néha kis jelenetet adnak elő. Hangos nevetéssel és tapssal jutalmazzuk a vicces, humoros előadásokat. Voltunk már Hupikék törpikék, kalóz kapitány a kalóz matrózával, méhecske, varázslónő, ibolya , túrórudi, seriff, és sorolhatnám, mi minden előfordult a sok év alatt. A jelmezeink mind otthoni, saját készítésű jelmezek. A házigazda díjazza a jelmezeket. Kiemeli a legsikeresebbet, de szinte mindenki kap valami apróságot „fájdalomdíjként”, hiszen nem is igazán lehet eldönteni a sorrendet az ötletesebbnél, ötletesebb jelmezek közül. Mindezek után fergetes táncolásba kezdünk. Nem számít itt se kor, se az itt fáj-ott fáj, mert sehol se fáj ilyenkor igazából. Van aki magában ropja, van akik körben állva, ki párban, kinek mihez van kedve, partnere. Pihenésképpen nagy beszélgetésekbe kezdünk, akinek van kedve, az erre az alkalomra alkotott társasjátékot játssza. A tánc, ha nem is virradatig, de kora estig tart. Amikor véget vetünk a zenének , hazamennek a vendégek.

jelmez9

Úgy gondolom, hogy az igazi farsang valami ilyesmi, ahol a kicsik, nagyok, idősek-fiatalok, a család apraja-nagyja együttesen vesz részt a mulatság minden szakaszában. A remek hangulatot, jókedvet mi magunk teremtjük meg magunknak.

Izzy

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá