2024. már 07.

 Ifjúságunk kedvenc filmjei és színészei

írta: Régiségek blog
 Ifjúságunk kedvenc filmjei és színészei

James Dean, Gérard Philipe és a többiek - 1. rész
james-dean-julie-harris-61bf03-640.jpg

   Melyik kamaszlány szívét nem dobogtatta meg a sármos, csibészes mosolyú Gérard Philipe? Ki nem várta izgatottan a francia filmeket, amelyek gyakran kerültek műsorra a magyarországi televíziózás hőskorában, az 50-60-as években? Olyanokat, mint A test ördöge, A pármai kolostor, a Királylány a feleségem, a Vörös és fekete, a Tisztes úriház vagy a Veszedelmes viszonyok, amelyekben egytől egyig az 50-es évek egyik legünnepeltebb, legfelkapottabb európai filmszínésze játszotta a főszerepet. Igaz, nem mindegyiket engedték nekünk otthon megnézni. Emlékszem, a Tisztes úriház vetítésekor bennünket, gyerekeket kizártak a tévés szobából, de mi a húgommal titokban, a lefüggönyözött ablakon belesve bizony elég sokat láttunk belőle.

gerard-philipe_picryl.jpg

Gérard Philipe - Forrás: picryl

Pedig akkor, a 60-as évek közepén, amikor nekünk tévénk lett, már évek óta a sírban pihent a rövid életű, tragikusan korán elhunyt Gérard Philipe. Számomra két filmje maradt nagyon emlékezetes, az egyik az ikonikus Királylány a feleségem, melyben a nem kevésbé híres, gyönyörű Gina Lollobrigida partnereként alakította a nőcsábász, csalafinta Tulipános Fanfant. A másik a Stendhal világhírű regényéből, A pármai kolostorból készült játékfilm. Gérard itt a   fiatal, nagyon jóképű papnövendéket, Fabrizio del Dongot alakítja, aki után ugyancsak bomlanak a nők.

gojko_mitic_jelenet_a_winnetou_c_filmbol_flickr_1.jpg

Gojko Mitić - jelenet a Winnetou című filmből - Forrás: Flickr

A keletnémet DEFA filmgyár a 60-es években kezdte el az indiánfilmek készítését. 1965-ben Jugoszláviában forgattak, ahol is felfigyeltek egy atlétikus testfelépítésű, markáns arcú, 183 cm magas kaszkadőrre. Ő volt Gojko Mitić, akit rövidesen leszerződtettek A Nagy Medve fiai c. film főszerepére. A szerb származású fiatalember az NDK-ba költözött és 1983-ig sorban játszotta el  a jószándékú indián pozitív szerepét a filmgyárban készült produkciókban (pl. Vadölő, A sólyom nyomában, Fehér farkasok stb.). A  vetítések idején az utcákon kihalt az élet, tv-nézők milliói követték a rongyosra olvasott indiánkönyvek megelevenedett szereplőinek kalandjait. A gyerekek bálványozták, a nők rajongtak érte. Bevallom, én is szinte szerelmes voltam a jóképű férfibe. A fényképe a falamon függött még egyetemista koromban is.

bundesarchiv_bild_183-h0627-0018-001_berlin_8_sommerfilmtage_gojko_mitic.jpg

Gojko Mitić - Forrás: Bundesarchiv_Bild_183-H0627-0018-0 ... 8.

Gojko Mitić az idén tölti 84. életévét. A  hírek szerint ma is fitt, aktív, évente pár alkalommal részt vesz fesztiválokon és a rajongókkal szervezett találkozókon.

Miranda

 

claudia-cardinale-wiki.jpg

         Caudia Cardinale - Forrás: Wikipedia

Mozihoz, filmhez kapcsolódik az egyik legkorábbi emlékem: hároméves koromban, 1952-ben a nagyszüleim meg akarták nézni A császár pékje című kosztümös csehszlovák filmet. Engem is elvittek, de úgy megrémített az első pár jelenet, hogy megállíthatatlanul sírtam, ki kellett jönni, haza kellett menni. Ez nem tántorította el a családot, állandóan jártunk moziba. Nem csoda: ha jól számolom, kb. 1 km sugarú körben kilenc mozi kínálatából válogathattunk, öt közülük egyébként ma is működik. A heti moziműsor az emiatt különös fontossággal bíró csütörtöki újságban volt. 

 filmmuzeum.jpg

Várkonyi Zoltán, Bara Margit, mögötte balra Bárdy György a Nemzeti Színház társulati ülésén, 1958 – forrás: Fortepan/Kotnyek Antal 

1957-ben az utcánkban forgatták a Vasvirág című filmet, egy pillanatra a házunk is látszik. A film azért is „saját ügyünk” lett, mert közelről láthattuk a forgatáson Várkonyi Zoltánt, akinek az 1941-es IV. Henrik színházi alakítását anyukám gyakran emlegette. A forgatás után figyeltük az Uránia mozi portálját, ahol – akárcsak ma – az aktuális bemutatót reklámozták. A Vasvirágra a család teljes létszámban kivonult.

filmmuzeum1.jpg

Ilyen volt a Filmmúzeum 1973-ban – forrás: Fortepan /Főfotó

Középiskolás voltam, amikor 1965 körül felfigyeltünk arra, hogy a Filmmúzeumban (ma Belvárosi Színház) izgalmas, régi nevezetességeket és új nemzetközi sikerfilmeket vetítenek: ilyen volt Greta Garboval a Krisztina királynő, James Dean-nel az Édentől keletre, Monica Vittivel a Vörös sivatag, ugyancsak vele és a szédítően csinos Alain Delonnal a Napfogyatkozás és sok más. 

Mi a magunk részéről lelkesedtünk, gátlástalanul kihasználtuk egyik tanárnőnk jóindulatát, akaratgyengeségét: angol órán egész idő alatt az előző nap látott filmről, a színészekről és a cselekményről beszélgettünk vele (magyarul). A rendező akkoriban még nem érdekelt, pedig otthon kéznél volt a Film Színház Muzsika hetilap, legalább onnan tudhattam volna, ha nem csak a színészképeket faltam volna belőle.

napfogyatkozas.jpg

Monica Vitti és Alain Delon a Napfogyatkozás című filmben - Forrás: Creative Commons

Az is megesett, hogy tanítás helyett több osztályt kivezényeltek a Hurrá, nyaralunk c. szovjet filmre. Utána néhányan ottmaradtunk a moziban és megnéztük a műsoron levő Közönyösöket, Claudia Cardinale-vel és Paulette Goddard-dal. Claudia Cardinale-t a Rocco és fivérei című filmben ismertük meg, ahogy Alain Delont, Annie Girardot-t és Renato Salvatorit is. Igyekeztünk az ő filmjeiket mind megnézni, a fotóikat mind begyűjteni.

A kiemelt képen: James Dean és Julie Harris az Édentől keletre című filmben. Forrás: Creative Commons

Lujza

A színnel kiemelt filmcímre kattintva megnyitható a film és ingyen megtekinthető.

 

Folytatás a 2. részben

 

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

színész fim Miranda Lujza

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása