2016. már 24.

Narancsos, almás sütemény

írta: Régiségek blog
Narancsos, almás sütemény

narancsos 3

Különlegesen finom, siker sütemény.  A starking alma különleges aromát ad neki. A párommal együtt készítjük, én keverem és sütöm, ő keni és szeleteli. Évtizedek óta készítem, a gyerekeim, unokáim kedvence.

narancsos

 Hozzávalók a tésztához:

 

  30 dkg liszt

  1 csomag sütőpor

  1/2 teáskanál fahéj

  30 dkg porcukor

  2 db tojás

   5 dkg vaj

   30 dkg starking alma  reszelve

   1 narancs reszelt  héja és leve

   1/2 citrom reszelt héja és leve

 

Hozzávalók a krémhez :

 

   10 dkg vaj

   15 dkg porcukor

   1 db vaníliás cukor

   10 dkg darált dió

   1 evőkanál rum, vagy rum-aroma

   baracklekvár  a lap megkenéséhez

 narncsos2

Elkészítés:

A cukrot, a vajat és a tojást habosra keverjük. Részletekben hozzáadagoljuk a reszelt alma, a narancs- és a citromkeverékeket, valamint a sütőporral és a fahéjjal összekevert lisztet. Közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a keveréket. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Kihűlés után a kb. 2,5-3 cm vastag  lapot kettészeljük. Ez egy nagy ügyességet kívánó feladat, amit könnyebb elvégezni, ha előbb körben levágjuk a tészta széleit. A kettészelt lapokat kiterítjük, a felső részét baracklekvárral (ne túl vastagon), az alsó részét a habosra kevert krémmel kenjük meg. A felső részt a megkent felével óvatosan ráborítjuk az alsó rész megkent felére. Hideg helyre tesszük,  majd felszeleteljük.

 Liza

 

 

Szólj hozzá