2016. ápr 10.

A Költészet Napja, mely megállítja a pörgő mókuskereket

írta: Izzy Florens
A Költészet Napja, mely megállítja a  pörgő mókuskereket

 

  bazsarózsa szöveggel

A költészet napján a versek évről-évre egy csendes-tiszteletteljes, mélyről jövő áhítatot idéznek bennem.

A versek kicsi koromtól egészen legfelsőbb iskoláim végeztéig hozzátartoztak életemhez, napjaim részei voltak. Egy-két „botlásomat” kivéve azonban, amelyek alkalmával csasztuskának szánva, kín-rímbe szedtem soraimat, sohasem  jutott eszembe verset írni, még serdülő-süldő koromban sem. Talán azért, mert  igazi verseken, költeményeken  nőttem fel, és valószínű,  tudat alatt és tudattal is felmértem már egészen fiatalon, hogy  ezt hagyom mindazokra,  akiknek tehetségük van hozzá.

 

toll3

 

A későbbiekben, bevallom, magamtól ritkán fogtam kézbe verseskötetet.  Nem azért, mert nem lett volna rá nagyobb igényem, hanem  felpörgetett világunk ezer másfelé hajtott. De az április 11-i költészet napján  a reggel kézbe  vett újságok, a bekapcsolt rádió, a TV műsorok megemlékezései  évről-évre egy csendes-tiszteletteljes, mélyről jövő áhítatot idéztek bennem. Az ilyenkor felidéződő régi versek, versrészletek, a kortárs költők versei, az  újonnan megjelenő kötetek ismertetése, pár percre, fél órára, akár pár órára is megállították a bennem pörgő mókuskereket, alkalmat  adva magamnak, hogy kis időre eszembe jussanak tanult verseim, és az évek során megismert újabb költemények.

Ilyenkor fogadalmakat is tettem, hogy ezt, meg azt a verseskötetet majd  kezembe veszem, alaposabban átolvasgatom, és  kortárs költőinket is nyomom követem. Ha ez nem is jött össze, az internet számos oldala, a youtube, és a közösségi oldalak mégis serkentették a versolvasásom gyakoriságát. Nemcsak magamtól hallgatok meg egy-egy régi, vagy új verset ezeken az oldalakon, hanem versrajongó ismerőseim által posztolt verseket is  mindenkor elolvasom, egyiket-másikat többször is. Sőt, a posztolt vers linkjén további költeményekhez is eljutok, olvasgatok is belőlük.

 

toll2

 

Kik a kedvenc költőim? Ne kérdezd, kedves  Olvasó!  Nem tudok egyetlen, vagy akár 2-3 költőt sem kiemelni, előnyben részesíteni a sok, remek versíró közül. Verseiket sem rangsorolom, hiszen ahány pillanat, ahány hangulat „uralkodik” rajtam, ahány szituációba kerülök, mindig más-más sorok kerülnek előtérbe, - ott és akkor, az a kedvencem. Ilyenkor, a tavasz ébredésekor, a természet újjáéledése idején, amikor a kertemben teszek–veszek, tisztogatom a bokraimat, virágaimat az avartól, készítem elő őket a tavaszra, és azt követő időszakra, és közben meglegyint még egy hűvösebb fuvallat, jut eszembe , hogy semmi baj,  már „ ..hökken a hó  a hideg havason”…vagy  „selymit már kitakarta a barka, sárga virágját már bontja a som” … ”zeng a picinyke, szénfejű cinke …”  (Áprily Lajos: Március)

 

Költ 2

 

A magyar költészet napján ezekkel a gondolatokkal, sorokkal emlékezem régen tanult, és újonnan olvasott  versekre, és költőikre.

Izzy

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide!

Szólj hozzá