2016. ápr 22.

Takarítószerek és tisztítószerek tárolása - trükkök, ötletek

írta: S. Cecilia
Takarítószerek és tisztítószerek tárolása - trükkök, ötletek

mosógép

Nélkülözhetetlen háztartási eszközeink és tisztítószereink gyakran a lakásban szétszórva találhatók, pedig sokkal praktikusabb, ha egy-két helyre összegyűjtve tároljuk őket. Ügyes tárolóeszközök és speciális akasztók beszerzésével helytakarékos átalakításokat végezhetünk. Ha újonnan alakítunk ki egy háztartást, feltétlenül  gondoljunk arra, hol és hogyan fogjuk elhelyezni a tisztítószereket és a takarítóeszközöket.  A jól szervezett háztartásban nagyobb kedvvel fogunk neki a házimunkának.

 mosogat___alatt.jpg

A háztartási szereket gyakran tároljuk a konyhai mosogató alatt. Ezt a viszonylag nagy területet jobban ki tudjuk használni, ha több szinten,  függesztett fiókokban, valamint  kosarakban, vagy dobozokban helyezzük el a tisztítószereket, konyharuhákat. Maradék tapétával dekorálva vidámabbá tehetjük a  teret. Az üvegeket, flakonokat jobb állítva tárolni, mint fektetve, ezért olykor érdemes egy polcot is kivenni a szekrényből. Dobozba helyezve sokkal több elfér egymás mellett és jobban áttekinthetőek. Nem kell feltétlenül színes műanyag dobozokat vásárolni, nagyobb papírdobozok is megteszik, legfeljebb gyakrabban kell cserélni. 

.

flakon                                                                                                                                        Egy remek ötlet: a konyhai  mosogató alatt tartott szórófejes flakonokat praktikusan felfüggeszthetjük, ha egy rudat szerelünk a szekrény aljába.  Alatta még elférnek egyéb tisztítószerek is. Én sosem dobom ki  az ilyen szórófejes, kiürült flakonokat. Szívesen tárolom benne a saját készítésű bio tisztítószereket.

 ajt__.jpg

Ha van egy ajtónk, amit nem használunk, elhelyezhetünk rajta egy keskeny, sokemeletes drót polcot, amelyen helytakarékosan tudunk elhelyezni sok tisztítószert, és háztartási papírárut. A nagy barkácsboltokban és lakberendezési áruházakban sokféle alakú és méretű polc kapható. Akár internetről is megtekinthetjük a választékot és előre kiválaszthatjuk, lemérve, hogy a lakásunkba milyenre van helyünk. 

  akaszt__.jpg

Ötletesen akaszthatjuk fel egy helyre a kisebb söprűt, tollsöprűt, lapátot,  ilyen ügyes, olcsón beszerezhető S kampók segítségével, ha van rajtuk lyuk, amin a kampót átfűzzük. Jó helyet találhatunk ezeknek a takarító eszközöknek akár egy szekrényen belül, vagy egy nyitott,  rácsos polc alatt.

Egy magas,  keskeny kis szekrénynek akár az előszobában is helyet találhatunk.  Itt jól elrejthetőek a hosszú nyelű söprűk és partvisok, felmosók, amelyek nem túl dekoratívok, ha a lakásban elől vannak. A szekrényke polcos részében sok tisztítószer is elfér. Érdemes egy ilyen szekrényt az adott helyre, méretre megcsináltatni., de ügyes kezű barkácsolók maguk is elkészíthetik.

falHa van a lakásban egy szabad falunk, ami nincs nagyon szem előtt, kialakíthatunk egy kis háztartási  sarkot. Egyszerű fa polcokon, nyitott dobozokba rakva nagyon sok flakont helyezhetünk el. A polcok alatt, egy kis  fogasra  akaszthatjuk fel a hosszú nyelű takarító eszközöket. Itt  még a takarítógépnek és a szennyes-tartónak is maradt hely.

l__pcs___alatt.jpg

Ezt a lépcső alatti,  ferde síkú falrészt perforált (lyukacsos) lemezzel burkolták, és így alkalmassá vált különböző takarítóeszközök függesztett tárolására. Az apróbb tárgyakat kis kosarakba rakták, és a kosarakat is felakasztották. Így sikerült egy amúgy kihasználatlan helyet jól hasznosítani. 

oldalZseniális ötlet: a beépített hűtőszekrény oldalfalához szinte észrevétlenül illeszthető egy magas, keskeny szekrényke. A felső részében a tisztítószerek, alsó részeben a takarítószerek helyezhetők el.

 f__lke2.jpgHa van annyi helyünk, hogy egy kis fülkét  ki tudunk alakítani, akkor egy helyen elférhetnek a takarító eszközök és a tisztítószerek is. A takarítószerek egy kosárban, nyelüknél összekötve, a porszívócső akasztókra feltekerve jól elférnek.  Mellette egy függőleges polcon, dobozokban jól összezsúfolhatók a tisztítószerek. Olyan dobozok a legjobbak, amelyek vagy átlátszóak, vagy elég alacsonyak ahhoz, hogy a flakonok teteje kilátsszon, és ne kelljen sokat keresgélni.  

 

Ennek a  kis fülkének az ajtó belsejére is akasztottak polcokat és tettek  akasztókat. Ehhez az szükséges, hogy az ajtó bezárásához  legyen elég hely a fülke belsejében.  Ügyes megoldás, hogy a toalett papírokat egy rúdra akasztott, függőleges műanyag  tartóba helyezték el. 

 f__lke71_534x600.jpg

Nagyszerű megoldás, hogy az ajtóra akasztott zsebes tárolóban kerültek elhelyezésre a tisztítószerek. A szekrényben itt még a vasalódeszkának, a porszívónak és a felmosóvödörnek is jutott hely. Tisztítószer tároló szekrényeket készen is lehet vásárolni, de ha  meghatározott méretű hely áll rendelkezésre, akkor érdemes megcsináltatni. Ha elemes konyhabútort vásárolunk, választhatunk olyan elemet, amelyik alkalmas a takarítószerek tárolásosára.

  vasal__.jpg

Egy nagyobb házban jó esetben egy külön helyiség áll rendelkezésre a mosásra, és a tisztítószerek elhelyezésére. Itt még a különböző színű szennyeseknek is jut külön szennyesláda. 

g__rg__s.jpg

Egy kereken guruló, mozgó tárolónak az a nagy előnye, hogy tudjuk a helyét változtatni, takarításkor is magunkkal vihetjük oda, ahol éppen szükség van a tisztítószerekre. 

A jól kialakított és jól szervezett háztartással időt és munkát takaríthatunk meg.

                                                                                                                     Képek forrása: Pinterest

Cecilia

Szólj hozzá