2016. máj 12.

Sikertörténet: pótnagyi és pótunoka egymásra találtak

írta: Adam G. Steve
Sikertörténet: pótnagyi és pótunoka egymásra találtak

Még sok család vár pótnagyira

 

hármasban.jpg Marcsi, Vica és Ervin baba


Tavaly szeptemberben indult Pótnagyi-pótunoka kereső facebook csoportunk. Gyakorló nagymamák, a Régiségeknek blog írói, elhatároztuk, hogy megpróbáljuk a pótnagyiság intézményét felkarolni, elterjeszteni és a felek egymásra találását egy facebook csoport létrehozásával segíteni. Erről itt írtunk.  Az eltelt hónapok  alatt mintegy  200 tagja lett a csoportnak. Ez az időszak a szárnypróbálgatások időszaka volt. Pótnagyi és pótcsalád jelöltek  várakozva figyelték az újonnan  regisztráló csoport tagokat, hátha megtalálják az áhított kapcsolatot. Folytak a kapcsolatfelvételek, érkeztek hírek sikertelen kísérletekről, de sikeresek vagy nem voltak, vagy az érintettek nem osztották meg velünk a jó hírt. Mígnem áprilisban az alábbi szívderítő hozzászólások láttak napvilágot a facebook csoportban:

 

Vicáék-600x499.jpg Vicáék, a pótcsalád


 

Czipó Éva (Vica) – Ervin baba anyukája:

Márciusban írtam ide a csoportba, hogy pótnagyit-pótanyut találjak kisfiamnak és magamnak. Szüleimmel nagyon megromlott a viszonyunk és úgy éreztem, szükségem van valakire, akivel néha leülhetek beszélgetni és foglalkozik velem és Ervinnel. Nem bébiszittert kerestem, hiszen a babám felügyeletét mindig megoldjuk a férjemmel, hanem egy családtagot, aki meghallgat, ha valami nyomja a szívem és akivel közös programokat szervezhetünk.

Marcsi írt nekem rögtön és elsőre nagyon kedvesnek tűnt a levele alapján! Mire az első személyes találkozásunk megtörtént, már napok óta beszélgettünk és úgy éreztem, mintha rég ismernénk egymást. Azóta hetente legalább egy alkalommal találkozunk, lassan megismerjük egymás családját és lelkesen várom, hogy egy mindannyiunk számára megfelelő napon elég szép idő legyen egy állatkerti sétához. 

Nagyon örülök, hogy rátaláltam Marcsira, a kisfiam imád vele játszani, én pedig azt érzem, hogy kezdek lelkileg helyrebillenni. Aki még bizonytalan, hogy pontosan mit is szeretne ebben a csoportban, szerintem vágjon bele a pótnagyi-pótunoka keresésbe, veszteni valója nincs, viszont megismerhet egy olyan embert, aki még teljesebbé teszi az életét

 

Marcsi.jpg Marcsi, a pótnagyi


 

Farkas Mária (Marcsi), a  Pótnagyi:

Bizony, bizony! Senki ne adja fel a keresést és a próbálkozást!! Nekem is volt rossz tapasztalatom, de nem adtam fel, míg rá nem találtam Czipó Éva kis családjára. Mindig boldogság vele-velük lennem!!! Van saját 3 gyerekem akikkel nagyon jó a kapcsolatom, de unoka még nincs ... és hatalmas szívem van, sok szeretet van benne … jut másoknak is.  És bizony nagyon várjuk, hogy sétálgassunk együtt az állatkertben!!  Sok sikert mindenkinek!!! Majd még jelentkezünk új élményekkel!

 

Ezt követően kerestem meg Vicát és Marcsit, hogy kifaggassam őket a sikertörténet részéleteiről, hogy  példájuk kedvet csináljon a még keresgélőknek és, hogy sikertörténetük új tagokat csábítson a csoportba.

Ime az interjú:

Milyen tanácsot adnátok másoknak, akik pótnagyit/pótcsaládot keresnek? Hogyan kezdjenek hozzá, mit kerüljenek el? 

Vica

Szerintem először azt kell tisztán látni, hogy pontosan mit jelent a pótnagyi: egy olyan személyt, aki az életünk része lesz, jelen van aktívan az életünkben és nemcsak akkor, amikor gyerek vigyázóra van szükségünk. Amíg valaki nem meri vállalni, hogy egy másik embert "beenged" a magánéletébe, ne vágjon bele! 

Marcsi

Legfontosabb tanácsom, hogy jól gondolják át a felek, hogy mit is keresnek és, hogy keresnek-e igazán !!! Mindenképp hagyják ki ebből a kapcsolatból az anyagi részét, ez érzelmeken alapulva működhet jól!!!!

 

Hogyan zajlanak a találkozásaitok?

Vica

Általában nálunk találkozunk, mivel a 6 hónapos Ervinnel nem egyszerű az utazás. Sokat beszélgetünk friss kávé és süti mellett és nagyokat játszunk a babával. Csináltunk már csajos programot is és most, hogy végre szép az idő, szeretnénk menni együtt Állatkertbe, sétálni a ligetben. Hetente legalább egy alkalommal találkozunk, de szerencsére gyakran előfordul hogy kétszer is.

Marcsi

Találkozásaink változóak. Van, hogy csak hármasban vagyunk egyikünknél,  vagy vásárolgatni megyünk, de van olyan is, hogy a férfiak is velünk vannak,  mindig sokat beszélgetünk mindenről!

Miért jók ezek a találkozások?

Vica

Én mindig nagyon lelkesen várom! Élvezem, hogy együtt vagyunk, kötetlenül beszélgetünk, ráadásul Marcsi nagyon sokat segít a tanácsaival ErvinBaba nevelésében. 

Marcsi

Az a jó, hogy tudunk egymásra figyelni, kíváncsiak vagyunk a másik dolgaira és persze, hogy Ervin babával játszhatok!! :)))

Ervin-babab.jpg Így köszöntötte Ervin baba Pótnagyit


Hogyan találtatok rá az fb csoportra?

Vica

Egy Facebook csoportban beszélgettünk a hiányzó nagyszülőkről és ott javasolta valaki a Pótnagyi-pótunoka keresőt. Megnéztem a korábbi hozzászólásokat, vettem egy nagy levegőt és írtam egy posztot. Marcsi volt az első, aki jelentkezett és rögtön beszélgetni kezdtünk!

Marcsi

Őszinte leszek már nem is emlékszem, talán baby sitter csoportot kerestem és a keresőben megjelent a csoport neve!

Milyen távolabbi célok, vágyak fogalmazódnak meg bennetek a kapcsolatotokat  illetően?

Vica

Szeretném, ha ez a kedves és közvetlen kapcsolat, ami rögtön kialakult közöttünk, tovább mélyülne. Boldoggá tenne, ha Ervin úgy nőne fel, hogy Marcsira mindig számíthatna a nagymamájaként és természetesen fordítva is igaz lenne ez a dolog. 

Marcsi

Bármi lehet, remélem örökre szól.... én nagyon szeretném, ha így lenne és mindent megteszek, hogy így legyen! :)

Hogyan vélekedtek arról, hogy a kapcsolatnak legyenek, vagy ne legyenek  anyagi vonatkozásai?

Vica

Ha anyagi vonatkozása lenne a dolognak, teljesen másképp tekintenék erre a kapcsolatra, munkaviszonynak értelmezném. Nekem nem arra van szükségem, hogy valaki előre egyeztetett időpontban vigyázzon a gyerekemre, hanem a családom felé irányuló szeretetre, foglalkozásra vágyom. Ezt nem lehet pénzért megvásárolni. Anyák napjára megleptük őt egy finom parfümmel (remélem, neki is tetszett), nekem ez, hogy ebből az alkalomból megajándékozhattam őt, mindennél többet ért. A jövőben szeretném őt még jó pár alkalommal meglepni, segíteni neki, ha tudok, de ezt mind úgy, mintha a saját édesanyámmal tenném. És ez számomra csak akkor lehet, ha anyagiaktól mentes a kapcsolatunk.

Marcsi

Szerintem ne legyen! Mindenki annyit ad amennyit akar, ez nem a pénzről szól,  csak a szeretetről!! Persze veszek ezt-azt, de nem ez a lényeg! De ezt mindenki maga dönti el!!

 

Ervin-1-434x600.jpg Ervin baba


 

Milyen jellegű dolgokat beszéltek meg a Pótnagyival? 

Vica 

Legtöbbet a kisfiamról, Ervinről beszélünk, sokszor kérek tőle tanácsot, altatás, etetés és egyéb témákban. De mellette beszélgetünk a családjainkról, életünkről, céljainkról. Nem érzem azt, hogy lenne tabutéma, kapcsolatunkat közvetlennek és kötetlennek érzem.

Mi az, amit megtaláltál  Marcsiban, amire vágytál, amikor Pótnagyit kerestél?

Vica

A képzeletemben egy olyan PótAnya-PótNagyi jelent meg, aki fiatalos, lendületes, mégis sok tapasztalattal rendelkezik és úgy érzem, valóra is vált az elképzelésem! Marcsi nagyon vagány, szíve csordultig tele szeretettel, élvezi a fiatalok társaságát. ErvinBaba önfeledten csüng rajta, amikor velünk van, imád vele játszani, teli szájjal kacag. Én pedig órákig tudok beszélgetni vele egy csésze kávé fölött, vagy végigjárni egy rakás cipőboltot egy kényelmes cipőért. Igazán csajos programok, amikre mindig is vágytam! :) 

Miért nem voltak sikeresek a korábbi próbálkozásaid?

Marcsi

Az előző próbálkozásaimnál az elsőnél az anyuka úgy találta, hogy túl messze lakom, a másodiknál sajnos az anyuka lelkileg nagyon meg volt bántva, és minden találkozásnál éreztem a távolságot. Végül ő mondta ki, hogy még nem kész befogadni senkit!!

Mit szól a családod (gyerekeid) a pótcsaládhoz?

Marcsi

Örülnek neki és befogadták a pótcsaládot, igaz még nem mindenkivel  találkoztak, de mi egy barátkozó típusú család vagyunk! :)))

Mi hívta életre a pótcsalád iránti igényedet?

Marcsi

Egyrészt az unoka hiánya,  másrészt az a sok-sok szeretet ami bennem van. Mindenképp adni szeretnék belőle másoknak is.

Van-e pótpapa is?

Marcsi

Van pótpapa is, ő is elkísér, amikor csak teheti és nagyon örül nekik, sokat beszélget a gyerekekkel, és Ervin őt is kedveli!

Milyen a pótcsaládod ? Miért kedveled őket?

Marcsi

Nagyon kedves, nyitott, szeretetre méltó emberek mindketten, Ervin pedig nagyon könnyen barátkozó baba, mindig mosolyog. Bármiről tudunk beszélgetni, sokat nevetünk, szerintem sokat tudunk mi még egymásnak adni!

 

munka

Pótnagyik jelentkezzetek!

Sokan, sokféleképpen értelmezik a pótnagyiság intézményét, ami nem is csoda, hiszen egy nagyon új dologról van szó. Amikor belevágtunk, mi magunk sem tudtuk, hogy pontosan milyen úton fogunk haladni. A tapasztalatoknak és a csoport tagjainak nyomására egy olyan pótnagyi-pótcsalád forma mellett tettük le a voksunkat, amely a felek érzelmi kapcsolatán alapul és nem az anyagi  ellenszolgáltatáson.  Nem vitatjuk, hogy sok egyéb variáció is létezik és van létjogosultsága. Egy jól működő, de más alapokon nyugvó pótnagyi-pótcsalád  kapcsolatról be is számoltunk a csoportunk megalakulásának időszakában. Mivel a baby-sitter – pótnagyi  jellegű csoportokból  igen sok van, mi  inkább azok  igényeinek szeretnénk megfelelni, akik a szeretet-kapcsolatra építenének.

Jelenleg óriási hiány van Pótnagyikból  és rengeteg aranyos pótszülő és tündéri gyerekeik áhítoznak pótnagyikra/pótnagyszülőkre szerte az országban. Reméljük, hogy ez a cikk az ország távoli pontjaira eljutva sokakat ide vonz, akik hasonló szellemben képzelik el a pótnagyi-pótcsalád kapcsolatot.

Akik kedvet kaptak a csoporthoz való csatlakozáshoz, itt tudják kérni a felvételüket  a 

Pótnagyi-pótunoka kereső facebook csoportba

Cecilia

 

Ha megtetszett a blogunk, csatlakozz a Facebook közösségi oldalunkhoz, ahol egyéb érdekességeket is találsz és értesülsz a friss bejegyzésekről. Itt fenn, a jobboldali sávban lájkolással tudsz csatlakozni, vagy

katt ide

Szólj hozzá