2016. máj 24.

Spárga csőben sütve, füstölt ízesen

írta: Régiségek blog
Spárga csőben sütve, füstölt ízesen

 

spárga új

Spárga sütőben sütve, krumplival, kolbásszal és tejfölös füstölt sajttal lerakva.

Szeretek kísérletezni a konyhában. Sorra veszem az egészséges és ritka zöldségeket, és új finomságokat készítek belőlük. Most a spárgára esett a választásom.. Egyszer már ettem vízben főtt, burgonya pürével tálalt és sajtszósszal nyakon öntött spárgát. Finom volt, de az általam készített még finomabb.

 

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg fehér spárga

30 dkg burgonya

1 nagy doboz tejföl (425 gr)

10 dkg füstölt sajt

5 dkg száraz kolbász, vagy száraz szalámi

2 evőkanál étolaj

Só, bors, delikát és zöld fűszerek ízlés szerint

 spárga2

 

Elkészítés:

A spárgát lehámozzuk.  Az a rücskös rész a tetején a legfinomabb, leggyengébb ehető része, azt nem kell lehántani, csak a szárát.  Ha  az aljából levágunk mintegy 2 cm-t, akkor  látható, hogy meddig és mennyit kell tisztítani. Ha nincs jól megtisztítva a spárga,  olyan szálkás, mint a zöldbab.

A spárgát  3 cm-es darabokra vágjuk, és 1 liter vízben ételízesítő hozzáadásával feltesszük főni. Ugyanígy járunk el a krumplival is, melyet felkarikázunk, és egy másik  lábasban 1 liter ételízesítős vízben puhára főzünk.

spárga

Míg puhára fő a spárga (kb. fél óra)  és a burgonya, addig egy evőkanál olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott száraz kolbászt, vagy a szalámit. Én elég kevés húst eszem, gyakran csak az íze miatt használok főzéshez akár száraz kolbászt, vagy száraz szalámi. Ha ezeket megforgatjuk egy kis olajon, még intenzívebb az ízük és pótolják a tömény húsmennyiséget - legalább is nekem.

A megfőtt burgonyát és spárgát leszűröm és egy kisebb tepsit a maradék olajjal kikenek, majd előbb a burgonyát terítem szét benne,és  erre ráteszem a megpirított kolbász, vagy szalámi darabokat. A nagy dobozos tejfölbe belekeverem a füstölt, reszelt sajtot és ennek felével  nyakon öntöm, majd  erre teszem rá a megfőtt spárgát. Megsózom még ízlés szerint, de vigyázok, nehogy elsózzam, majd a tejfölös öntet másik felét is rákanalazom.  Villával szépen, egyenletesen elrendezgetem a tepsiben. Előmelegített sütőben addig sütőm, míg a rakottas teteje szépen megpirul (kb.30 perc). Tálaláskor megszórhatjuk zöld fűszerrel, vagy mint én, chili paprika porral. Nagyon jól sikerült, finom lett, érdemes kipróbálni!

spárga3

Mi is az a spárga?

A spárga a spárganövény hajtása, melyet spárgasípnak nevezünk. A színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zöldé intenzívebb. Létezik lila spárga is (más néven francia spárga), ez viszonylag ritka. A spárga felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel és köret is.

Vica

 

 

Szólj hozzá