Spárga csőben sütve, füstölt ízesen
Spárga sütőben sütve, krumplival, kolbásszal és tejfölös füstölt sajttal lerakva.
Szeretek kísérletezni a konyhában. Sorra veszem az egészséges és ritka zöldségeket, és új finomságokat készítek belőlük. Most a spárgára esett a választásom.. Egyszer már ettem vízben főtt, burgonya pürével tálalt és sajtszósszal nyakon öntött spárgát. Finom volt, de az általam készített még finomabb.
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg fehér spárga
30 dkg burgonya
1 nagy doboz tejföl (425 gr)
10 dkg füstölt sajt
5 dkg száraz kolbász, vagy száraz szalámi
2 evőkanál étolaj
Só, bors, delikát és zöld fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A spárgát lehámozzuk. Az a rücskös rész a tetején a legfinomabb, leggyengébb ehető része, azt nem kell lehántani, csak a szárát. Ha az aljából levágunk mintegy 2 cm-t, akkor látható, hogy meddig és mennyit kell tisztítani. Ha nincs jól megtisztítva a spárga, olyan szálkás, mint a zöldbab.
A spárgát 3 cm-es darabokra vágjuk, és 1 liter vízben ételízesítő hozzáadásával feltesszük főni. Ugyanígy járunk el a krumplival is, melyet felkarikázunk, és egy másik lábasban 1 liter ételízesítős vízben puhára főzünk.
Míg puhára fő a spárga (kb. fél óra) és a burgonya, addig egy evőkanál olajon megpirítjuk a vékony csíkokra vágott száraz kolbászt, vagy a szalámit. Én elég kevés húst eszem, gyakran csak az íze miatt használok főzéshez akár száraz kolbászt, vagy száraz szalámi. Ha ezeket megforgatjuk egy kis olajon, még intenzívebb az ízük és pótolják a tömény húsmennyiséget - legalább is nekem.
A megfőtt burgonyát és spárgát leszűröm és egy kisebb tepsit a maradék olajjal kikenek, majd előbb a burgonyát terítem szét benne,és erre ráteszem a megpirított kolbász, vagy szalámi darabokat. A nagy dobozos tejfölbe belekeverem a füstölt, reszelt sajtot és ennek felével nyakon öntöm, majd erre teszem rá a megfőtt spárgát. Megsózom még ízlés szerint, de vigyázok, nehogy elsózzam, majd a tejfölös öntet másik felét is rákanalazom. Villával szépen, egyenletesen elrendezgetem a tepsiben. Előmelegített sütőben addig sütőm, míg a rakottas teteje szépen megpirul (kb.30 perc). Tálaláskor megszórhatjuk zöld fűszerrel, vagy mint én, chili paprika porral. Nagyon jól sikerült, finom lett, érdemes kipróbálni!
Mi is az a spárga?
A spárga a spárganövény hajtása, melyet spárgasípnak nevezünk. A színe lehet fehér és zöld, attól függően, hogy mikor szüretelik. A fehér spárgát akkor szedik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát pedig akkor, mikor az egész hajtás a föld felett van és a napfény hatására bezöldült. A fehér spárga íze lágyabb, a zöldé intenzívebb. Létezik lila spárga is (más néven francia spárga), ez viszonylag ritka. A spárga felhasználása sokoldalú: készülhet belőle leves, főzelék, saláta, előétel és köret is.
Vica