2016. nov 12.

Mit együnk, mit igyunk lefekvés előtt, hogy jól aludjunk?

írta: S. Cecilia
Mit együnk, mit igyunk lefekvés előtt, hogy jól aludjunk?

  Langyos tej igen, csokoládé nem!
alv__s_1_600x400.jpg

A lefekvés előtt elfogyasztott élelmiszerekkel és italokkal befolyásolni tudjuk az alvásunkat.

Idősebb korban az emberek egy jelentős része alvás zavarokkal küszködik. Egyesek nehezen tudnak elaludni, mások korán felébrednek, és sokan vannak, akik nem tudják folyamatosan végigaludni az éjszakát. Mindez rányomja a bélyegét a következő nap hangulatára, a test fizikai állapotára. Reméljük, hogy az alábbi jó  tanácsok sokaknak jelentenek majd segítséget.  

Triptofánban gazdag élelmiszerek jó hatása

Sokat hallunk a meleg tej varázslatos hatásáról, amely álomországba repít bennünket. Tudjátok-e, hogy miért? A tejtermékek sok triptofánt tartalmaznak, amely egy alvás elősegítő hatású anyag.  Egyéb, szintén magas triptofán tartalmú, elalvást segítő élelmiszerek: a dió, a mogyoró és a különböző magvak, továbbá a banán, a méz és a tojás.
alv__s_tej.jpg

Engedj a szénhidrátok iránti vágyaidnak!

A szénhidrátban gazdag élelmiszerek jól kiegészítik a napi élelmünket azáltal, hogy fokozzák a triptofán szintjét a vérben, ami viszont elősegíti az alvást. Így egy kevés késő esti, kiegészítő nassolás – mely magába foglalja a gabona magvakat, a tejet, a joghurtot, vagy a kenyeret és a sajtot is - elősegíti az evés utáni könnyű elszundítást.

Alvás előtti mértéktartó nassolás

 Amennyiben álmatlanságban szenvedsz, nassolj egy keveset lefekvés előtt, mivel némi  étel a gyomorban segít az elalvásban. Ezt azonban ne tekintsd egy disznóvágásra való meghívásnak! Tarts mértéket a nassolásban. Egy nehéz étel megterheli az emésztő rendszeredet, kényelmetlen érzést okoz, és képtelenné válsz elcsendesülni.
esti_ev__s2.jpg

Tedd félre a kolbászt és a sült húsokat !

 A kutatások azt bizonyítják, hogy akik gyakran fogyasztanak magas zsírtartalmú ételeket, nemcsak híznak, de az alvási ciklusuk is zavart szenved. Egy nehéz étel aktiválja az emésztést, és ez a fürdőszoba gyakori éjszakai látogatását eredményezi.

Óvakodj a koffeintől!

Nem ismeretlen, hogy egy esti kávézás megzavarja az éjszakai alvást. De kevesen tudják, hogy még a mérsékelt koffein is okozhat álmatlanságot. Ne feledkezzünk meg olyan kevésbé ismert koffeinforrásokról sem, mint a csokoládé, a kóla, a tea és a koffein mentes kávé. A jobb alvás érdekében lefekvés előtt 6 órával tartózkodjunk mindenféle koffeintől az étrendünkben.

alv__s_h__t__.jpg

A gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint

Némelyik gyógyszer tartalmazhat koffeint – ilyenek a fájdalom csillapítók, a fogyasztó tabletták, a vizelethajtók, és a meghűlés elleni szerek. Ezek a gyógyszerek annyi, vagy még több koffeint tartalmazhatnak, mint amennyi egy csésze kávéban van. Ellenőrizzük a gyógyszer tájékoztatókat mind a vény nélküli, mind a vényre felírt gyógyszerek esetében, hogy a gyógyszer, amit szedünk nem okoz-e alvászavart.

Óvakodj a nehéz, fűszeres ételektől

Tele hassal kényelmetlen lefeküdni, mivel az emésztés lelassul alvás alatt. Ez gyomorégéshez is vezethet a fűszeres ételek esetén. Hogy ezt elkerüljük,  ne fogyasszunk nehéz ételeket 4 órával a lefekvés előtt!
alv__s_3.jpg

Óvakodj az éjszakai bulizástól!

Az alkohol a 22-es csapdája – gyorsabban elalszunk tőle, de az a tapasztalat, hogy gyakoriak a felébredések, kevesebb a pihentető alvás, jelentkeznek a fejfájások, az éjszakai nassolások, és a lidérces álmok. Amennyiben esténként alkoholt iszunk, egyensúlyozzuk ki az alkohol hatását egy pohár vízzel a hígítás  érdekében. A jó éjszakai alvás  legjobb garanciája az alkohol  fogyasztásának az elkerülése 4-6 órával a lefekvés előtt.

A nikotin stimuláló hatású

A nikotin stimuláló hatású a koffeinhez hasonlóan. Kerüljük  a dohányzást, de különösen lefekvés előtt, mert különben az éjszaka közepén fogunk felébredni.

Este 8  után hagyd el a folyadékokat!

Fontos dolog egész nap sok folyadékot inni, de lefekvés előtt már csökkentsük a folyadék bevitelt. Ellenkező esetben megszakadhat az alvásunk, mivel állandóan a fürdőszobába kell mászkálnunk lefekvés után.

                                           A cikk forrása itt

Magdalena 

 

Szólj hozzá