Vörösboros marhapörkölt, ahogy Béci készíti
Ezt a receptet ajánlom ínyenceknek, akik szeretnék a marhahúst néha-néha becsempészni az étkezésükbe.
Bevallom, a marhapörkölthöz csak annyi közöm van, hogy az ebédmeghívást elfogadtam és jóízűen elfogyasztottam.
Béci így készítette el 4 személy részére:
Hozzávalók:
1 kg marhahús (lehet lábszár, vagy marhanyak)
2 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál sertészsír
1 db paprika felaprítva - lehet csípős is
1 db paradicsom felkockázva
1 kávés kanál piros arany
1 kávéskanál gulyáskrém
2 cikk fokhagyma apróra vágva
1 db pörkölt ízesítésű kocka
Fűszerek tetszés szerinti mennyiségben: csemege piros paprika, só, bors, őrölt kömény, őrölt babérlevél, pici majoranna
1 dl Egri bikavér, száraz
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, leszedjük a zsírosabb részeket és a hártyától is megszabadítjuk, majd megmossuk, és közepes nagyságú kockákra vágjuk. A tisztított hagymát apró kockára vágva beledobjuk egy edénybe és a 2 evőkanál zsíron megdinszteljük. Beletesszük a piros paprikát és elkeverjük a zsiradékban, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Lassú tüzűn pörköljük, hozzáadjuk a fűszereket, ami megadja a pörkölt ízét és zaftját. A sok fűszertől a zaftja nagyon finom, és sűrű lesz. A fedő alatt párolódó húshoz a vörös bort a vége felé adjuk hozzá, amikor már majdnem kész. Amíg a hús meg nem puhul, addig mindig egy decinként vizet öntünk alá, pótolva az elpárolgott folyadékot és időnként megkevergetjük. A marhahúsnak kb. két óra párolás kell, míg megpuhul.
Míg a hús készül, 2 tojásból és 30 dkg lisztből galuskát készítünk, melyet a szokásos módon, sós, forrásban levő vízben kifőzünk.
A pörkölthöz kínálhatunk másfajta köretet, így burgonyát, tarhonyát, vagy friss kenyeret is.
Céklasalátával és galuskával tálalva, kitűnő ebédem volt.
A sovány marhahús az egyik leggazdagabb élelmiszer, mely tartalmaz fontos tápanyagokat: fehérjét, B12 vitamint és cinket.
Vica