2017. jan 26.

A fagyos természet csodái a Dunán és a Balatonon - videóval

írta: Adam G. Steve
A fagyos természet csodái a Dunán és a Balatonon - videóval

Tengernyi érdekességet tartogat télen is a madárvilág. 

Dunakeszin, a Duna partján lakva,  ott sétálva készítettük ezeket a csodás felvételeket.

 

Ahogy befagyott a Duna, a  jégdarabok között hófehér hattyúk, szürkésfehér sirályok  és barnás-szürke vadkacsák lepték el a partot.

 

A lemenő nap fénye aranyra festette a folyó vizét és  ezek a kecses, nyáron itt sosem látott madarak, méltóságteljesen úsztak el előttünk.

 

A vízen feltorlódott jég és hó mesebeli tájat varázsolt körénk.

 

A nagy hideg ellenére gyönyörködtünk a téli természet szépségében és a délutáni csendben.

 

 

A  hattyúk, a sirályok és a vadkacsák békességben megvoltak egymás mellett, és csendesen sütkéreztek a korán lenyugvó nap sugarainál.

 

 Körülöttünk a partmenti fák és bokrok roskadoztak a friss hótól.

Az izzó napkorong még egy utolsót merítkezett a jeges folyóban, mielőtt lebukott volna láthatáron. Ezzel Duna-parti sétánk is véget ért, de csak aznapra. A mínuszok ellenére minden nap kijövünk ide levegőzni és megcsodálni a minden napszakban és évszakban más természetet.

 

Liza és Jóska

 

https://youtu.be/jmtO-Y9UWYY

Az ember azt gondolná, hogy télen nincs semmi látnivaló a Balatonnál.  Kellemes meglepetésben volt részünk, amikor a partra kisétálva megláttuk, hogy micsoda élénk madárélet zajlik ott és milyen csodálatos a helyenként befagyott, másutt nádasoktól borított Balaton tájképe. A videófelvétel most télen készült a Keszthelyi öbölben, ahol néhány nagyon kellemes napot töltöttünk  a Hotel Helikonban.

A nagy madárseregből a hattyúkat, a vadkacsákat és a sirályokat ismertük fel. Élvezettel néztük, ahogy az emberhez szokott, barátságos madarak vígan lakmároztak a nekik bedobott magokból, olykor egymás elől elhalászva az eleséget. Érdekes volt megfigyelni, hogy a vékony jégrétegen milyen biztonsággal közlekedtek a sirályok, és milyen mulatságosan totyogtak a vadkacsák. A hattyúk hosszú nyakuk segítségével könnyen tudtak a víz iszapjában eleséget keresgélni, míg a rövid nyakú kacsáknak ehhez fejre kellett állniuk. A szép téli napon családok is kijöttek a partra és a gyerekek boldogan nézték és etették a madarakat. 

Tengernyi szépséget tartogat télen is a természet, csak ki kell lépni a fűtött otthonból és rácsodálkozva észrevenni azt!

        saját videofelvétel

Papá Stefano

 

Szólj hozzá