2017. aug 29.

Rakott patisszon, cukkini, vagy tök

írta: Régiségek blog
Rakott patisszon, cukkini, vagy tök

 

 

Három zöldség, egy recept

 

Mindhárom zöldségféléből  kiváló rakott ételek készíthetők. Most az egyik legegyszerűbb rakott patisszon receptemmel rukkolok elő, - ugyanez a recept  cukkinival és tökkel is elkészíthető.

A patisszon, cukkini és tök olyan, a tökfélékhez tartozó zöldségek, amelyek csekély vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek, de remekül szolgálják étrendünk színesítését és választékának bővítését. Alacsony energiatartalmuk miatt diétás menük is készíthetők belőlük. A tökfélék ízesítésére szerintem a legkiválóbb fűszer a kapor.

Hozzávalók:

1 nagy patisszon, vagy 2-3 cukkini

1 csomag friss gyenge kapor levél

40 dkg darált sertés hús, de lehet csirke, pulyka is

10 dkg főtt rizs

1 fej közepes nagyságú vöröshagyma

2 evőkanál olaj, vagy sertészsír

1 pohár 20 %-os tejfel

1 pohár joghurt, vagy a joghurt helyett is lehet tejfel, így gazdagabb

Fűszerek: só, fokhagyma fűszer só, vagy friss fokhagyma (1 nagy gerezd), bors, pici delikát

 

Elkészítés:

A megtisztított patisszont vagy a cukkinit apró kockákra vágom. Besózom és közzé teszem a friss kaporleveleket, teszek rá egy kis fokhagyma fűszer sót, amely finom ízt ad ennek a semleges ízű zöldségnek. Sózás után állni hagyjuk, hogy kissé levet engedjen, majd ezt a levet le kell önteni róla.

Ez idő alatt elkészítjük a darált húsos masszát. Míg a rizst előfőzzük, azaz öt percre lobogó forró vízbe tesszük és  és leszűrjük, addig  megdinszteljük a hagymát 2 kanál zsiradékon. Ha a hagyma kissé összeesett, hozzáadjuk az 1 kávéskanálnyi piros őrölt paprikát és gyorsan belekavarjuk a nyers darált húst, vigyázva, hogy meg ne égjen a paprika, mert akkor keserű lesz. Ezt a húsos masszát ízesíthetjük bátran sóval, borssal és hozzákeverjük a félig főtt rizst, amit előkészítettünk. Ezek után előveszünk egy közepes nagyságú tepsit, kikenjük kicsi zsiradékkal, szórhatunk bele kevés zsemlemorzsát is, majd belerakjuk a lecsöpögtetett patisszon felét, erre rákanalazzuk a húsos rizses masszát, majd a maradék patisszon kockával beborítjuk. Ennek a tetejére ráöntjük a pohár tejföl és joghurt keverékét, egyenletesen eloszlatjuk. Mivel így túl fehér az egész, ezért sütés előtt én meg szoktam szórni egy kis delikáttal és még egy kis kaporral.

Végül elárulok még egy titkot: a patisszon, és  a cukkini remekül kovászolhatók. A kovászolni való uborka közé, vagy fele-fele arányban tehetünk megtisztított, apró kockára vágott cukkinit, vagy patisszont és íze olyan lesz, mint az uborkáé.

   Vica

 

Szólj hozzá