2017. okt 24.

Női bajok a változókor után – négyszemközt a nőgyógyász onkológussal

írta: S. Cecilia
Női bajok a változókor után – négyszemközt a nőgyógyász onkológussal

 dr. Sárosi Zsuzsa nőgyógyász onkológussal az idős korban előforduló nőgyógyászati problémákról beszélgettem.

Egészségügyi problémáinkról gyakorta beszélgetünk mi nők egymás közt, megvitatva panaszainkat és a gyógymódokat, de bizonyos nőgyógyászati panaszok igencsak kényesek, szinte tabunak számítanak. Abban a szerencsében volt részem, hogy egy nőgyógyász onkológus orvosnővel beszélgethettem erről a témáról.

 

A változó kor panaszairól sokat olvashatunk, de szinte semmit az idősödő és az idős nők nőgyógyászati gondjairól. Melyek a leggyakoribb panaszok, amelyekkel ennek a korosztálynak a  tagjai  szembe találják  magukat?

A változó kor és az azt követő posztmenopauzális, nyugalmi  időszak  egy olyan állapot,  mely kisebb-nagyobb - hormonhiánnyal összefüggő - kellemetlen  panaszok okozója. A női hormonok hiánya hüvelyszárazságot, hüvelyérzékenységet, fájdalmat, diszkomfort érzést, égést, vizelettartási nehézségeket eredményezhet. Természetesen ezen panaszok egyénileg más és más formában jelentkeznek. A szexuális élet során kellemetlen égő, csípő, maró érzés fordulhat elő. Mindez anélkül, hogy bármiféle bakteriális, vagy gomba okozta gyulladás  lenne kimutatható a levett hüvelyváladék  kenetben.

A fent leírt panaszok a női hormonok hiánya miatti hüvely nyálkahártya sorvadás, az úgynevezett atrophiás vaginitis következményei. Ekkor a hüvelyhám elvékonyodik, érzékennyé válik, berepedhet, a  hüvelyfalban lévő mirigyek váladék termelése megszűnik, úgynevezett hüvelyszárazság lép fel. Gyakori, főleg szült nők esetében, a hüvelyfal lesüllyedése, a hólyagsérv és/vagy a végbélsérv jelentkezése is.

 

 Mivel lehet ezeket a problémákat kezelni?

Ha a  kivizsgálás eredménye negatív, és „csak nyálkahártya sorvadás” állapítható meg,  mely a női hormonok  hiányának a következménye, akkor ilyen esetekben  hüvelyi kezelések alkalmazandók. Vannak olyan ösztrogén tartalmú hüvelykrémek, tabletták, kúpok, amelyek csak helyileg hatnak, általános szervi hatásuk elhanyagolandó. Ezek a készítmények felépítik a nyálkahártyát, működésre bírják a hüvelyfali mirigyeket, így a hüvelyszárazságot enyhítik. A fent említett kúpokat, krémeket meghatározott időszakonként, ismételten kell használni, hogy hosszas panaszmentességet érjünk el. Olyan nincs, hogy egyszer alkalmazom, és utána soha többet nincs rá szükség.

Kaphatók olyan hüvelyi kúpok, melyek az enyhe hormontartalom mellett még a védő tejsav baktérium flórát is tartalmazzák. A védő flóra a hüvelyben azért szükséges, mert jelenlétében a hüvelyfal ellenálló lesz számos kórokozóval szemben. Léteznek homeopátiás, gyógynövény-tartalmú készítmények, amelyek csak hidratáló hatással bírnak a hüvelyfalra,  a megfelelő PH-t és nedvességét próbálják beállítani, anélkül, hogy hormonszerű hatással bírnának. A fent említett készítmények vény nélkül megvásárolhatók.

 

Gyakori panasz az égő, maró, csípő, viszkető diszkomfort érzés. Ilyenkor a nők arra gyanakodnak, hogy valami fertőzés, gyulladás áll fenn. Mi a teendő ilyenkor?

A hüvely nyálkahártya sorvadásának következményeként fokozottabb a gyulladásra való hajlam a védő flóra hiánya miatt. Ilyenkor érezhetünk csípést, viszketést, kellemetlen érzést.

Semmiféleképpen nem antibiotikumokban és különféle gyógyszerekben kell bízni, hanem abban, hogy biztosítsuk a saját védő baktériumflórát. Használhatók a már említett vény nélkül kapható kenőcsök, kúpok, amelyeket időszakosan  lehet használni. Például nyáron, melegben az  uszodái szezonban.

Hasznos az intim zuhany alkalmazása is tejsav oldattal, amely a hüvely megfelelő PH-ját biztosítja. A hüvelyi közegnek savasnak kell lenni, mert nélküle különböző baktériumok, legfőképp a gomba telepszik meg. Az enyhe ecetes öblítés - régi jól bevált módszer !

Ha  nincs kimutatott kórokozó,  az antibiotikus kezelés nem indokolt. Magyarországon igen magas  az indokolatlan antibiotikum fogyasztás. Az Egyesült Államokban például csak akkor adnak antibiotikumot, ha kimutatott, igazolt bakteriális tenyésztési lelet áll rendelkezésre. Jogosan, mert számos virulens antibiotikus kezelésnek ellenálló baktérium képződik.

Nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, hogy ne sűrű koncentrált vizelet legyen a húgyhólyagban. Sokszor a sűrű, koncentrált vizelet is csíp, mely a testillat megváltozását is okozhatja.

 

 

Sok idősebb nőnél előforduló panasz a gyakori vizelési inger. Ez összefüggésben lehet a hormonhiánnyal ?

 A nőknél gyakoriak a vizelettartási problémák  anélkül, hogy hólyag sérvük, vagy szervi elváltozásuk lenne. Sokszor ezek is a női  hormonhiánnyal függhetnek össze. Például elmegyünk egy koncertre, színházba, órákat lehet sorba állni a mosdó előtt. Ezt stressz inkontinenciának hívják, mely jól kontrollálható ! Idővel az ember rájön, hogy akkor is elmegy pisilni, amikor nem kell, de lehet.

Ha nincs urológiai probléma, nincs baktériumhordozás, akkor a gyakori vizelési problémák hátterében várhatóan hormonhiány  szerepel. Vény nélkül kapható tablettákkal, krémekkel, kúpokkal ez a probléma is  jórészt uralható.

Vannak-e természetes módszerek a hüvelyi panaszok enyhítésére?

Amennyiben nincsenek szervi rendellenességek, a fenti panaszok kezelésére, enyhítésére az intimtorna kiválóan alkalmas, és mozgásra is  kényszerít. Érdemes kipróbálni, megtanulni hogyan kell helyesen végezni ! Nem szükséges hozzá semmiféle tornaszer sem. Az intim torna lényege, hogy megpróbáljuk a hólyag, a hüvely  és a gát izomzatát  tudatosan tónusba hozni, tornáztatni.  Számtalan vizelettartási problémát karban lehet így tartani.

Az intim torna abból áll, hogy a hólyagizomzatot, a popsit összehúzzuk, megfeszítjük és úgy tartjuk. Ekkor érezzük, hogy megemelődik a gát, megfeszítve tartjuk egy ideig, majd elengedjük. Minden olyan torna hasznos, ami a hasizmokat, combizmokat erősíti, főként a fekve végzett ollózás jó, mert mind a hüvelyfal izomzat, mind a farizom erősödik. Az intim tornának jellegzetes kultúrája van a keleti népeknél. Különféle hüvelygolyókkal tornáztatják a hüvely izomzatát.  Ebből  a kultúrából mi is átvehetnénk hasznos dolgokat !

 

Mint tudjuk, ahogy idősödünk, nő az emlőrák kialakulásának a kockázata. Hány éves korig van szervezett  emlőrákszűrés?

65 éves korig van szervezett szűrés. Minél tovább élünk, annál inkább kialakulhat  rákos betegségünk. A 65 év feletti korban, ha két negatív mammográfiánk van, akkor elég a kétévenkénti kontroll. Akik a fokozott kockázatú csoportba tartoznak - családi emlőrák, petefészekrák, - azoknál évente javasolt a vizsgálat. Emlő vizsgálatot saját magunk is végezhetünk! Rendellenesség, kemény csomó,  bimbó váladékozás esetén azonnal  vizsgálatra kell menni!

A népesség egy jelentős része egyáltalán nem jár szűrésre. Valójában a megelőzés mindennél fontosabb.  A prevenció lényege, hogy nem hízol el, nem mozgásszegény életmódot folytatsz, lehetőség szerint egészséges ételeket eszel.

Sajnos nem tudjuk, hogy a legfontosabb érték az egészség, akkor tapasztaljuk meg, amikor nincs. Oda kell magunkra figyelni, de minden aprósággal nem kell az orvoshoz szaladni ! Ha olyan a baj, tünet, ami tartósan fennáll, fájdalmat okoz, vérzéses panasz jelentkezik, akkor  feltétlenül  doktorhoz kell fordulni. Egy időszakonkénti vizit a nőgyógyásznál sok panaszt és bajt megoldhat, megelőzhet !

Cecilia

 

Szólj hozzá