2017. dec 22.

Régimódi sajtos pogácsa

írta: Adam G. Steve
Régimódi sajtos pogácsa

Pompás vendégváró sós sütemény

 

Lizánál voltunk vendégségben, és mint mindig, most is többféle finom süteménnyel várt. Én rögtön rávetettem magamat a sajtos pogácsára, aminek sosem tudok ellenállni. De még mielőtt teljesen elfogyott volna, lefényképeztem és elkértem a receptjét. Liza kiemelte a receptet kézzel írott szakácskönyvéből és ideadta átmásolásra. Szó szerint adom közre.

Ha több vendéget vársz, akkor is elegendő és bármely ital mellé pompás süti a sajtos pogácsa. Elkészítése nagyon egyszerű.  Ebből a mennyiségből sok pogácsa lesz, fele adagból is készítheted.

 

Hozzávalók:

fél liter tej

5 dkg élesztő

2 dkg cukor

15 dkg margarin

10 dkg libazsír

1 tojás

20 dkg trappista sajt

4 dkg só

1 dl tejfel vagy 1 sima joghurt

1 kg finomliszt

2 tojás

A langyos tejben a cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt, összedolgozzuk a liszttel.  Felolvasztjuk a margarint és a zsírt, felverünk egy tojást, a lereszelt sajtból 5 dkg-ot beleszórunk a tejbe, megszórjuk a sóval. A tefjöl (vagy joghurt)  hozzáadásával kézzel összedolgozzuk  és a cipóvá összeálló tésztát 1 órát konyharuhával letakarva pihentetjük.  Pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, zsírral, vagy olajjal megkenjük, 5 deka finomra reszelt sajttal megszórjuk, és összehajtogatjuk. Megint állni hagyjuk letakarva, most csak 15 percet. Újból elnyújtjuk ujjnyi vastagra, bevagdaljuk, majd pogácsaszaggatóval kis pogácsákat szaggatunk belőle.

Kikent, lapos tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük a tetejét, és a megmaradt reszelt sajttal díszítjük. 225 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt ropogósra sütjük. Legfinomabb, ha még melegen kínáljuk, de kihűlve is jó.

LIZA

Szólj hozzá