2018. jan 09.

Szenior örömtánccal az örömteli időskorért! - videóval

írta: Adam G. Steve
Szenior örömtánccal az örömteli időskorért! - videóval

Sequence_01_Still005.jpg

Egy új, kíméletes és élvezetes mozgásforma időseknek

 

Marika, régi kedves ismerősöm, mindig meglep valami újjal. Legutóbbi találkozásunkkor elmesélte, hogy újabban szenior örömtáncra jár. A 82. évében járó Marika életkedve, dinamikája bámulatra méltó. Tevékeny, élvezhető időskor című pályázatunkra készült írásából itt elolvasható hogyan él. Kiderül belőle többek között az is, hogy a tánc egyik kedvenc időtöltése, és párjával is a tánc hozta őket össze. Új hobbija, a szenior örömtánc, kíváncsivá tett, így fényképezőgépemmel felkerekedtem, hogy elmenjek egy örömtánc  foglalkozásra, és megnézzem, miről is van szó.

 

Mint megtudtam, ez a fajta tánc, kifejezetten az időseknek van kitalálva, és egyáltalán nem új, csak most ért ide hozzánk, Magyarországra. Egy német táncpedagógus, Ilse Tutt, fejlesztette ki 40 évvel ezelőtt. Ezt a mozgásformát anyósa részére találta ki, és az a lényege, hogy kimondottan az idősebb korosztálynak való nyugodtabb mozdulatsorokra, úgynevezett sétalépésekre épül. A koreográfiák nagyon egyszerűek, alig néhány lépéskombinációból állnak, tehát nem nehéz megtanulni és eltáncolni sem. Az aktív mozgáson kívül van még egy nagyon pozitív hatása, állítólag MR vizsgálatok bizonyítják, hogy a tánc által az agynak olyan területei aktivizálódnak, amelyek korábban nem voltak használva.

T__nc4.jpg

A örömtáncnak tehát egyaránt van testet és agyat megmozgató hatása, hisz a lépéseket meg kell tanulni azaz koncentrálni kell a lépések egymásutániságára, a zenére, a ritmusra és a táncpartnerre is. Ahogy ezt az általam látott foglalkozáson tapasztaltam, a körben álló pároknak a táncoktató először zene nélkül mutatta be a lépéseket, majd némi gyakorlás után már zeneszóra táncolták el. Minden alkalommal gyakorolják a már ismert táncokat és újakat is tanulnak. Nincs semmilyen teljesítménykényszer, mindenki a saját tempójában halad. És mint minden tanfolyamon megtörténik, ismeretségek is köttetnek, barátságok alakulnak ki, tehát társaságot is talál az, aki egy ilyen örömtáncban örömét leli.

 T__nc1_600x337.jpg

 

Magyarországon terjedőben van ez a nagyon kellemes és hasznos hobbi, sok helyen még maguk az oktatók is most sajátítják el a szenior tánc koreográfiáját.  Ajánlják ezt azoknak az időseknek, akik a ma divatos mozgásformákat túl dinamikusnak, megeröltetőnek találják, hisz itt nem kell lehajolni, nyújtózkodni, ugrálni, a tánc alaplépései kíméletesek, az izmokat, ízületeket nem veszik nagyon igénybe, tehát akár kisebb mozgás korlátozottsággal is végezni és  élvezni lehet.

 

Azt tudjuk, hogy a tánc és a zene milyen pozitív energiákat szabadít fel, milyen jót tesz testnek és léleknek, egyaránt. Mivel mindezt közösségben történik, a tánc a közös siker élményével is megajándékoz.  

Én a fővárosi XV. kerületi, Csokonai Művelődési Házban jártam, de úgy tudom, hogy más kerületekben és vidéken is egyre-másra indulnak a szenior örömtánc tanfolyamok. Aki belenézett az általam készített videóba is, és mindez felkeltette az érdeklődését, keresse meg a neten a hozzá legközelebb eső tanfolyamot. Örömteli örömtánc tanulást kívánok!

Cecilia

 

Szólj hozzá