2018. jan 14.

Mit tegyünk a fejünkre 50 felett ?

írta: Régiségek blog
Mit tegyünk a fejünkre 50 felett ?

Újra divat a sapka-sál!

Ahogy egyre hidegebbre fordul időjárásunk, felmerül a kérdés, mit tegyünk fejünkre, hajunk, fejünk megvédése érdekében és persze azért is, hogy ne fázzunk. Nekem az a véleményem, hogy kell a meleg fejfedő.

A napokban ezt az üzenetet kaptuk egy kedves olvasónktól: „Jó reggelt Kedveseim! Szeretnék egy kis közvélemény kutatást kérni. 60 felett milyen sapkában, kalapban jártok? Sajnos novembertől áprilisig nincs frizurám, és ronda öregasszony vagyok minden fejfedőben Szeretném tudni, hogy sorstársaim ezt, hogy oldják meg?

sapka.JPG

Rögtön ráharaptam a témára, mert én is hasonló cipőben járok. Nem szeretem én sem a fejfedőket, mert úgy gondolom valahogy nem áll jól, lelapítja a frizurát és viszket a fejbőröm. Így aztán egy esti facebook posztban feltettük a kérdést olvasóinknak, és  a fenti 7 fejfedő képét mellékeltük a kérdéshez, azt is tudakolva, melyiket viselnék. 52 választ kaptunk, ami jól mutatja, mennyire közérdekű a kérdés.

A kommentekben abban mindenki egyetértett, hogy sapka alatt nincs frizura, de talán csak egy hölgy volt, aki határozottan állította, hogy soha nem volt és nem is lesz fejfedője. A többség a 7-es számmal jelölt sapkára, illetve ehhez hasonló kötött sapkákra szavazott. Sokan említették azt is, hogy szükség esetén a kabát kapucniját húzzák a fejükre, mert az nem teszi annyira tönkre a frizurát. Néhányan fájlalták, hogy már nem divat a prémsapka,  szörmekucsma, pedig azt szívesen hordták, páran a sildes sapkát emlegették, és ketten a kalapra voksoltak, amennyiben nincs farkasordító hideg.  Néhányan pedig a hajpántot és a berrett típusú sapkát kedvelik.

De, mint tudjuk,  egy nő 50 felett és télen is nő, így ha fontos a frizura, mert kell a jó megjelenés, bizony sokan semmit nem tesznek a fejükre - még a hidegben sem.  Miután legtöbben a kötött sapkára voksoltak, az idei tél legdivatosabbjaiból összeválogattunk pár csinos és nőies darabot.

A haj és fej megvédése, minden időben is szokás volt. Az évszázadok folyamán a fejrevalók sok mindent elárultak viselőjükről, többnyire vagyoni helyzetüket, rangjukat vagy akár hivatásukat is. Valamikor a leányok a szép, hosszú hajukra pártát, az asszonyok pedig kontyukra főkötőt kötöttek, vagy kendőt hordtak. Idővel a fejfedők fazonja, formája megváltozott, kényelmesebb, praktikusabb lett. A sapkák, kalapok viselete mindig megosztotta a hölgyeket, volt, aki az időjárás miatt még nyáron is védte hajkoronáját. Vannak viszont, akik soha semmilyen körülmények között nem vennék fel, de vannak, akik nagyon kedvelik és tudják is viselni a fejfedőt.

A hideg időjárásban a sapka és a fejfedő viselete szinte elengedhetetlen, de azért figyeljünk oda, hogy számunkra kényelmes, kellemesen meleg legyen és ne legyen túl passzos. Ha nem vigyázunk fejbőrünkre és hajunkra, megfázhat, esetleg hajhullás is kialakulhat. Védjük hát úgy, mint a testünk többi részét téli meleg kabáttal, lábunkat bundás cipővel, sállal, kesztyűvel. A természet logikája szerint, ahogy hűvösödik az idő, úgy váltunk egyre melegebb ruházatra.

Ha jól áll a tökfödő és harmonizál a kabátunkkal, trendik leszünk. Manapság a sapka-sál újra divatba jött és idősek-fiatalok egyre többen kedvelik, hordják a kötött anyagból készülteket, mely színében harmonizál a kesztyűvel.

Itt a tél húzz sapkát, kalapot, kucsmát, mindegy, hogy mit, csak ne fázzon a fejed, füled! Én is találtam magamnak a keresgélés közepette egy jó meleg, téglaszínű polár anyaggal bélelt, kötött sapkát, sállal. Azt hiszem hordani fogom.

VICA

 

 

Szólj hozzá