Májgaluska leves zsülienre vágott zöldségekkel
Finom és egészséges leves
Húslevest egyre ritkábban főzök, mert azt mondják, nem jó az ízületekre. A csirkemáj egy olyan nyersanyag, amiből hasonló jó ízű levest főzhetünk. A vékony csíkokra – zsülienre - vágott zöldség is hamar megfő, ezért gyorsan, hipp-hopp elkészül ez a finom és egészséges leves.
A csirkemájat magas vastartalma miatt érdemes fogyasztani. A vas fontos nyomelem, melyre szüksége van a szervezetünknek, többek között az oxigénfelvételhez. A máj elkészítése éppoly változatos lehet, mint a húsoké.
Hozzávalók 4 személyre
A májgaluskához
4 db friss csirkemáj
1 tojás
1 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 kis fej hagyma
1 kicsi cikk fokhagyma
Só, bors, petrezselyemzöld - ízlés szerint
A leves hozzávalói:
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél fej karalábé
Tehetünk bele más-más zöldséget is idénytől függően, pl. karfiolt, kelbimbót, zöldborsót, stb.
3 evőkanál olaj
Fűszerek: só, bors, delikát, petrezselyemzöld szárított, de legjobb a friss (pirospaprika nem szükséges hozzá)
Elkészítése:
Előbb a májgombócot készítjük elő, mert annak kicsit állnia kell. Ledaráljuk, (én így szeretem), vagy elkaparjuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. A hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, világosra dinszteljük, ha kihűl, a májhoz adjuk (vigyázzunk, ne legyen forró! ) A májhoz hozzáadunk 1 db tojást, ízlés szerint fűszereket, pici sót, borsot, apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük 1 evőkanál liszttel, 2 evőkanál zsemlemorzsával. Nem folyós masszát kell kapnunk. Félretesszük, míg a leves alapja elkészül.
Egy 2-3 literes lábasban 2 evőkanálnyi zsiradékon megdinszteljük a zsülienre vágott zöldségeket és ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal és ételízesítővel és közben felengedjük, másfél liternyi vízzel, vagy kicsit többel, hogy egy tartalmas kis levest kapjunk a végén.
Ha felfő és rotyog a leves, kanállal kisebb vagy nagyobb, hosszú, vagy gömbölyű gombócokat szaggatunk a forró levesbe, pár percig még közepes lángon főzzük, hogy a galuska megpuhuljon.
Ha a tűzet elzártuk a leves alatt, akkor 10 percet még pihentessük, hogy a leves szép tiszta, átlátszó legyen, mint a húsleves, és csak utána tálaljuk.
Vica
Andrea Kata 2018.01.28. 06:53:00
Mária Menczigár 2018.01.28. 07:24:26
Barna Fehér 2018.01.28. 07:55:31
Eni Szikszai 2018.01.28. 08:31:30
Csepregi Tamás 2018.01.28. 08:36:40
Nándor Orbán 2018.01.28. 10:32:36
Muc@ 2018.01.28. 10:42:49
Helmeci Vica 2018.02.28. 10:57:49