2018. jan 27.

Májgaluska leves zsülienre vágott zöldségekkel

írta: Adam G. Steve
Májgaluska leves zsülienre vágott zöldségekkel

Finom és egészséges leves

Húslevest egyre ritkábban főzök, mert azt mondják, nem jó az ízületekre.  A csirkemáj egy olyan nyersanyag, amiből hasonló jó ízű levest főzhetünk. A vékony csíkokra –  zsülienre - vágott zöldség is hamar megfő, ezért gyorsan, hipp-hopp elkészül ez a finom és egészséges leves.

A csirkemájat magas vastartalma miatt érdemes fogyasztani. A vas fontos nyomelem, melyre szüksége van a szervezetünknek, többek között az oxigénfelvételhez.  A máj elkészítése éppoly változatos lehet, mint a húsoké.

 

Hozzávalók 4 személyre

A májgaluskához

4 db friss csirkemáj

1 tojás

1 evőkanál liszt

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 kis fej hagyma

1 kicsi cikk fokhagyma

Só, bors, petrezselyemzöld - ízlés szerint

 

A leves hozzávalói:

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

fél fej karalábé

Tehetünk bele más-más zöldséget is idénytől függően, pl. karfiolt, kelbimbót, zöldborsót, stb.

3 evőkanál olaj

Fűszerek: só, bors, delikát, petrezselyemzöld szárított, de legjobb a friss  (pirospaprika nem szükséges hozzá)

Elkészítése:

Előbb a májgombócot készítjük elő, mert annak kicsit állnia kell. Ledaráljuk, (én így szeretem), vagy elkaparjuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. A hagymát a zsiradékon megfonnyasztjuk, világosra dinszteljük, ha kihűl, a májhoz adjuk (vigyázzunk, ne legyen forró! ) A májhoz hozzáadunk 1 db tojást, ízlés szerint fűszereket, pici sót, borsot, apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük 1 evőkanál liszttel, 2 evőkanál zsemlemorzsával. Nem folyós masszát kell kapnunk. Félretesszük, míg a leves alapja elkészül.

 

Egy 2-3 literes lábasban 2 evőkanálnyi zsiradékon megdinszteljük a zsülienre vágott zöldségeket és ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal és ételízesítővel és közben felengedjük, másfél liternyi vízzel, vagy kicsit többel, hogy egy tartalmas kis levest kapjunk a végén.

Ha felfő és rotyog a leves, kanállal kisebb vagy nagyobb, hosszú, vagy gömbölyű gombócokat szaggatunk a forró levesbe, pár percig még közepes lángon főzzük, hogy  a galuska megpuhuljon.

Ha a tűzet elzártuk a leves alatt, akkor 10 percet még pihentessük, hogy a leves szép tiszta, átlátszó legyen, mint a húsleves, és csak utána tálaljuk.

    Vica

Szólj hozzá