2018. jan 29.

Nagy a forgalom a madárétteremben – videóval

írta: Adam G. Steve
Nagy a forgalom a madárétteremben – videóval

 

Élvezet nézni, ahogy a madarak  falatoznak a madáretetőben

A konyhaablakunk a szomszéd kertjére néz, ahol a kerítés tövében, egy fügefa terpeszkedik. Nyáron bőséges termését mi is élvezhetjük, de nagyon kedvelik az énekes madarak is. A tél viszont megszünteti ezt a bőséges élelemforrást, így a kerítésre felrögzített etető házikóban látjuk el a kis kedvenceket a nekik finom eleséggel, a fekete „naprával”.

Élvezet nézni, ahogy a különböző madarak más- és másféleképpen falatoznak a finomságból.

 

 

A cinegék „rárepüléssel” érik el az etetőt, s egy szem magot kikapva, tovább repülnek egy ágra, ahol a lábaikkal fogott magot a csőrükkel feltörik, így jutva az ehető bélhez. Sokszor rajokban 6-8 madár végzi ezt az oda-vissza repülést.

 

A zöldikék már lustábbak. Ők szépen berepülnek az etetőbe, s ott kényelmesen ropogtatják a csőrükkel a magokat, a belet megeszik, a héját részben az etetőbe, részben az etető alatt a földre szórják. Egy-két harciasabb madár nem tűri a többit, s vadul elzavarja. Persze a cinegék túljárnak az eszükön, mert az etető hátuljáról  közelítik meg a magokat, s már reppennek is a megszerzett zsákmánnyal.

 

 

De a zöldikék uralma is hamar megszűnik, ha megjelenik a meggyvágó. Azonnal elhajt mindenki mást, s ilyenkor a zöldikék is kénytelenek hátulról  maghoz jutni.

 

 

Ha túl nagy a forgalom, a madarak a fügefa ágain ülve várják ki a sorukat.

 

Rendszeres látogatója a fügefának egy harkály. Szépen sorban végig kopogtatja a vastagabb ágakat, a kéreg alól kiszedve az ott meghúzódó rovarokat. Néha, mintegy „csemegéért”, meglátogatja az etetőt, elfogyaszt 2-3 magot, s azután tovaszáll.

.

 

Sokszor a galambok is megpróbálnak egy kis eleséghez jutni. Nagyobb testük miatt nem férnek be az etetőbe, így csak különböző akrobata mutatványokkal tudnak néhány szemet kiszedni, vagy  az etető alatt a földön csipegetik fel a többi madár által elszórt magokat.

 

 

Végül egy kis videó a madár „éttermünk” forgalmáról.

https://www.youtube.com/watch?v=qxhXwdYgkcg&feature=youtu.be

   Papa Stefano

Szólj hozzá