2018. júl 08.

Pirított spagetti, sült cukkinis zöldséggel

írta: Adam G. Steve
Pirított spagetti, sült cukkinis zöldséggel

 

 

Pikáns fűszerezéssel készítettem el

Itt a cukkini szezon, ki ne szeretne ebből a zöldségből valami finomat és ízleteset főzni? A piacon megláttam, megvettem, hazamentem és frissiben el is készítettem,  és nagyon finom ételt kreáltam. Ez az ízetlen, szagtalan zöldség kitűnően fűszerezhető saját ízlés világunknak megfelelően. Bátran ajánlom kipróbálásra, elrontani nem lehet. Én most csípősen, kicsit édes-savanyúan készítettem el.

Hozzávalók:

Ebből a mennyiségből 2 felnőtt jól is lakik

1 kisebb cukkini  (kb. 30-40 dkg)

1 fej hagyma

1 cikk fokhagyma

1-2 db fehér paprika

1 db csípős paprika

1 szál sárgarépa

2 evőkanál olaj a cukkinihez

2 evőkanál olaj a spagettihez

25 dkg spagetti (fél csomag)

Fűszerek: só, bors, szójaszósz, pici cukor, egy evőkanál balzsamecet, de használható, bármilyen grill fűszer is.

 

 

Elkészítése:

A cukkinit megmossuk és uborkagyalun legyaluljuk, kissé megsózzuk, hogy levet engedjen, és a többi zöldséget is vékonyan felszeleteljük, de nem sózzuk. Egy serpenyőben a két evőkanálnyi olajban megdinszteljük a hagymát, fokhagymát és hozzáadjuk a levétől kicsavart cukkinit és a többi zöldséget is. Lassú tűzön kavargatva píritjuk, NEM takarjuk le, mert inkább sütjük, mint pároljuk a zöldségeket. Ha kell, mindig öntsünk hozzá pici vizet.

Ezalatt egy szélesebb aljú lábasban a két evőkanál olajon a spagettit szép barnára megpirítjuk. Ha szép barna a spagetti minden oldala, akkor felöntjük 1,5-2 deciliter vízzel, sózzuk, letakarjuk és levesszük a hőfokot. Úgy főzzük, mint a tarhonyát, lassú tűzön. Ha nem elég puha, akkor pici vizet még önthetünk alá.

Közben a cukkinis zöldségek  is elkészülnek, ízesítsük csipet cukorral és egy evőkanál balzsamecettel, majd öntsük nyakon két evőkanál szójaszósszal. Így pikáns, édes- savanyú, kicsit csípős ragut kapunk.

Tegyük tányérra a spagettit és közepére halmozzuk a sült cukkinis zöldséget és díszítsük paradicsommal.

Ha nagyobb cukkinit vettünk, másnap kiránthatjuk!

 

Vica

 

Szólj hozzá