2019. jan 20.

Dobozok díszítése letölthető mintákkal

írta: Adam G. Steve
Dobozok díszítése letölthető mintákkal

Több díszítő technikát ötvöztem és egy újat is kipróbáltam

Szeretek kézműveskedni és új dolgokkal kísérletezni.  Ezúttal több különböző díszítő technikát ötvöztem és egy újat is kipróbáltam fa dobozok díszítése során.

pick-hozzávalók-600x300.jpg Hozzávalók: fadoboz, festékek, ragasztó, papírok


Hobbiboltban vásároltam  natúr fa dobozokat. Kétféle festéket használtam: kagylóhéj színű,  por alakú  tejfestéket, melyet vízben kell feloldani. Élőszőr dolgoztam ilyen festékkel, ami nagyon kellemes, környezetbarát, jól tapad. Ugyancsak először dolgoztam aranyfestékkel, mely fémdoboz kiszerelésben kapható, vízbázisú festék. Használtam még papírokat ragasztásos technikával, amihez selyemfényű decoupage ragasztót (mely lakként is használható) vásároltam. A szalvétatechnikát már ismertem, és bevallom nem nagyon szeretem, mert nehéz a lehelet vékony, legkülső szalvéta réteget szépen felvinni a felületre.

papírok-600x382.jpg géppapírra nyomtatott virágminta


Nagyon eredményesnek találtam viszont egy új, általam kikísérletezett papírtechnikát. Géppapírra nyomtattam a neten kiválasztott mintát és azt ragasztottam a dobozra. A mintákat a Pinteresten keresgéltem, csodás nagy választék áll rendelkezésre. A Pinterest  keresőjébe a "printable free" (ingyenes nyomtatható képek) szavakat beírva válogathatunk a nekünk tetsző képekből. Ezúttal régies stílusú, vintage virágminták között kutattam és rózsamintásból találtam nekem tetszőket. Ezek után azt kellett technikailag megoldani az itthoni nyomtatón, hogy a minta a géppapírra a nekem megfelelő méretben kerüljön rá.

Képkivágás2-600x290.jpg a "printable free" szavakat beírva válogathatunk a képekből


Ezzel a mintás géppapírral dolgozni sokkal egyszerűbb, mint szalvétával, ugyanis a géppapír sokkal jobban magába szívja a ragasztót és vastagságánál fogva lényegesen egyszerűbb is a kezelése. 

 

festés-közben-600x446.jpg Élőszőr lefestettem a doboz külsejét és a fiók belső oldalának széleit


A munka menete a következő volt: a  dobozok kidolgozása sajnos eléggé elnagyolt, így azzal kezdtem, hogy smirgli papírral lecsiszoltam, hogy simább, egyenletesebb legyen a felülete. Portalanítottam és ezután vágtam bele a díszítésbe. A dobozokat először kívülről lefestettem a festékekkel. A  kagylóhéj szín és az aranyszín nagyon jól mutat egymás mellett. A nagy dobozt először kívülről festettem be a két színnel. Ezután festettem be a doboz  fiókjainak  belső széleit  a kagylóhéjjal. Most következett a papírragasztás.  A nagy doboz tetejét  és  fiókjának alját a rózsás géppapírral fedtem be  úgy, hogy a decoupage ragasztót ecsettel vittem fel a fa felületre. Csak a doboz tetejét lakkoztam be,  azaz kentem be ragasztóval, hogy szép selymesen csillogó felületű legyen.

Ez a kis, hatszögletű ékszertartó dobozka ugyancsak  arany- és kagylóhéj színű lett. Belül, körben a széleket  tejfestékkel festettem le, a dobozka belsejének alját és tetejét egy méretre vágott, rózsamintás géppapírral ragasztottam be.

Ennél a sokfiókos, közepes méretű doboznál  festést és hagyományos szalvétatechnikát használtam. Oldalait  és a fiókok belsejét levendula mintás szalvétával ragasztottam le.  A fiókok belsejének  széleit pedig a tejfestékkel festettem le. A fiókok külső része aranyszínű lett.

A dobozokat az unokák kapták meg, és boldogan tapasztaltam, hogy apró kincseik beköltöztek a fiókokba.

          Cecilia

 

Szólj hozzá