2019. már 10.

Kíváncsi Régiségek esete a kimcshivel

írta: Adam G. Steve
Kíváncsi Régiségek esete a kimcshivel

 

kimchi-600x400.jpg Ezek mind különféle kimcshik


 

Betévedtünk egy koreai étterembe

 

Régóta nézem a Travel TV csatornán a Házvadászok című műsort, mert nagyon szórakoztatónak találom a családok új otthon keresését szerte a világon. Hogy hogyan vezet a történet innen a kimcshihez? Olvassátok el  az írásomat, és megtudjátok!

Egyik ilyen műsorban egy nagyon rokonszenves koreai család - apa, anya, két cserfes kislány - kerestek egy európai országban házat. A  segítőjük, az ingatlanügynök is kedvesnek találta őket, és kérdezgette a két kislányt, mit sajnálnak a koreai életükből, mi hiányzik nekik legjobban. A kislányok harsányan, kórusban csiripelték: a kimcshi!  Az ingatlanos nem kérdezgetett tovább, de bennem ott maradt a kérdés, mi a csuda lehet ez a kimcshi, amit a lányok ennyire hiányolnak. Elmondtam néhány barátnőmnek, ők sem tudták, mi az. Megígérték viszont, hogyha találnék kimcshit, hajlandóak velem megkóstolni. A városban, ahol élünk, meglepő módon találtunk egy koreai éttermet, ahol a bejáratnál az ártáblán láttuk a kimcshit kiírva! Akkor éppen más programunk volt, de nem feledkeztünk meg a kimcshiről és két hete hárman bemerészkedtünk a kimcshi birodalmába. 

Az étlapon többféle kimcshis étel volt, megkérdeztük az egyik felszolgálót, mi is az a kimcshi. Nagyot nézett és roppant egyszerűen válaszolta: kínai kelből készült étel! Na, majd hanyatt estem, sok mindenre számítottam, de erre nem. Tovább kérdezgettük, hogy milyen formában jelenik meg a kínai kel az ételekben? Újabb válasz: belekeverjük. Összenéztünk és alig bírtunk magunkkal a nevetéstől, de nem futamodtunk meg, asztalhoz ültünk és rendeltünk. És most elmondom, mit ettem. Sült rizst apróra vagdalt kellel, ami kicsit csípős volt, ehető ugyan, de tényleg semmi különös. Egyik barátnőm tojás levest evett, utána furcsa állagú tésztába töltött húst, illetve zöldségtöltelékeket, és mellé valami szószt is adtak. A másik barátnő húsos ételt választott a tojásleves után, csirkefalatkákat rizzsel és szósszal. Így történt, hogy a kíváncsiságunk kielégült, körbekóstoltuk egymás ételeit, hümmögtünk, érdekesnek találtuk, de továbbra sem értem, ugyan mit szerethettek ezen a kínai keles ételen a kislányok! 

Utóirat: azóta nem beszéltünk a kimcshiről, nem voltunk repetázni, kerüljük a koreai témát... De ha eszembe jut, hangosan fölnevetek, így jár aki kíváncsi!  Nem való nekem az egzotikus étel, maradok - maradunk a magyarosnál!

kimcchi-kínai-kel-600x450.jpg Kínai kel


Mi is az a kimcshi?

A kimcshi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. A kimcshi erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest (kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (kimcshi pokkumbap) is. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok. A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. A kimcshit hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik. (Wikipédia)

                                         Képek forrása: Wikipédia

Brigitta

Szólj hozzá