2019. már 31.

Szívtipró állatunokák

írta: S. Cecilia
Szívtipró állatunokák

 

                 Szeretetből sosem lehet eleget adni és kapni

 

Az embernek úgy lesz állatunokája, hogy a gyerekének lesz kutyája, macskája, vagy más állata. A párhuzam az unokával  annyiban áll fenn, hogy a kis állatot, akár a gyereket, a  nagyszülő csak „kölcsön” kapja, azaz csak egy kis időre és nem véglegesen. Szeretni is nagyon lehet, akár a gyerekunokát.

Folti-600x460.jpg Folti

 

A kutyaunoka fogalmáról először egy barátnőmtől hallottam, aki lelkendezve jelentette, hogy egy hétre megkapja fiáék kutyáját, Lizit,  amíg elutaznak, és már előre nagyon örül neki, hisz imádott unokái már nagyok és sajnos nincs már gyakran szükség a nagymamai gondoskodásra. Nagy bánatára a kutyus nemrég  elköltözött az élők sorából. Betegsége idején barátnőm ott volt az állatkórházban az intenzíven és együtt sírt a gyerekunokával, amikor veszélybe került a kutyus élete. Nagyon sokat jelentett neki ez a kis jószág, sok szeretetet kapott tőle - mondta bánatosan.

 

Lizi-338x600.jpg Lizi

 

Unokanővérem és férje saját házukban felügyelnek a kutyaunokára, ha fia és unokái elutaznak. Nagyapa boldogan sétál a kutyussal és büszke rá, hogy milyen példamutatóan viselkedik náluk az unokák liblingje, sőt az ágya mellett alszik és mindenhol a nyomában van. A „kutyapanzió” olyan jó hírű, hogy már a távolabbi rokonok kutyáit is beprotezsálták, és a pótnagyszülők boldogan fogadják a négylábúakat.

 

Lucy-600x450.jpg Lucy

 

Nekem három éve „született” az első macskaunokám, amikor lányunokáim befogadtak egy kóbor macskát. Akkor még nem tudtam, hogy a saját, idős macskánk, Lucy, hamarosan befejezi földi létét, és Folti  igazi macskaunokává lép elő.  Aztán rövidesen a serdülő unoka kérésére  lett egy kutyamenhelyről befogadott kutya is, azaz nekünk kutyaunoka, aki Merli névre hallgat.

Merley-600x447.jpg Merli

 

Ha hozzájuk megyünk, kutyu rohan a kerítéshez és szűnni nem akaró ugrándozással és csaholással jelzi boldogságát. A cica pedig alig várja, hogy leüljünk és Papi, vagy az én ölembe ugorhasson. A gyerek unokák serdülőkorba érve nem tanúsítanak már ilyen látványos  érzelmeket, és egyre kevesebb feladatunk van a gyerekfelvigyázás terén is, így boldogan fogadtuk a pótunokák ragaszkodását.

ketten-2.jpg Birdy és Daisy

 

Másik lányoméknál is megérkezett az állatunoka utánpótlás két tündéri cicakölyök, Daisy és Birdy képében. Boldog nagyszülőkként időnként odaköltözünk hozzájuk, ha elutaznak és igyekszünk a lehető legpontosabban betartani a cicagondozás előírásait. A napokban nagy izgalmunk volt, mert cicafiú megszökött. Rendes nagyapaként férjem rohant, hogy segítsen megtalálni Birdyt – szerencsére sikerrel. A szépséges állatunokákat agyonfényképezzük, ahogy a gyerek unokákkal tettük, amíg hagyták.

Folti-és-Papi.jpg Folti  Papi ölében

 

Mi,  nagyszülők, igyekszünk megfelelni az igényeknek, ott és akkor kéznél lenni és segíteni, ahol és amikor szükség van ránk. Ha éppen kutya- vagy cica-nagymamaként, nagyapaként, akkor úgy. Egy kis állat nagyszüleinek lenni is jó dolog. Szeretetből, ragaszkodásból sosem lehet eleget adni és kapni.

                                                                                                                                              Saját felvételek

           Cecilia

 

Szólj hozzá