2019. okt 24.

Olasz társasút régi dallamokkal

írta: Lujza65
Olasz társasút régi dallamokkal

 

Végigénekeltük az utazást

 

Sanremo_Music_Festival_1966_-_Domenico_Modugno_and_Gigliola_Cinquetti-600x468.jpg Modugno és Gigliola Cinquetti - San Remo, 1966   Forrás: Wikimedia

 

Az már előfordult egy korábbi társasutazásunkon, hogy az idegenvezető énekelt nekünk az ország csak általa ismert nyelvén – de hogy a csoportnak kelljen énekelni egy olyan nyelven, amin egyikünk se tud? És kézbe kapjuk a dalszövegeket kinyomtatva?

159Gallipoli-600x450.jpg Utazásunk egyik állomása Gallipoli

 

A legjobb az volt az egészben, hogy ráismertünk a dalokra, és lelkesen énekeltünk! Hiszen a mi ifjúkorunkban – még a beat előtt – a dallamos olasz slágereket hallhattuk reggeltől estig. Az általános iskola felső tagozatába jártunk, amikor először hallottunk a twistről.

https://www.youtube.com/watch?v=2yHkRO2BHDE

Mindjárt jött – az idén 88 éves – Caterina Valente remek ritmusú Precipitevolissimevolmente mi sono innamorata di te, vagyis Hirtelen beléd szerettem dala, amit nagyszerűen lehetett ugrálva kiabálni a nagyszünetben. Egyikünket se zavarta, hogy semmit nem értünk a szövegből - és ez így volt később is.

1963-ban mutatták be Magyarországon az Előzés című olasz filmet, amelyben Vittorio Gassman a nyitott tetejű Lancia autóval egy ókori római úton száguldozik, az oldalán Jean-Louis Trintignant-nal.

Eindpunt_Via_Appia-600x450.jpg Brindisi, a Via Appia  vége - utazásunk egyik helyszíne

 

A film sok-sok slágere között is volt persze twist, az idén 80 éves Peppino di Capri: San Tropez twist-je, és felejthetetlen a bossa nova, Emilio Pericoli számtalan feldolgozást megért Quando, quando, quando című dala. Twist volt a film legnagyobb száma, az idén 81 éves Edoardo Vianello: Guarda come dondolo-ja is (a dondolo-dal videója részlet az Előzés című filmből).  Fantasztikus sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 1964 nyarán az építőtáborban minden este dondolonak nevezett bulit tartottunk.

https://www.youtube.com/watch?v=4AhZhZyQIPs

Mondanom se kell, milyen fontos szerep jutott a dondolo esteken a lassú számoknak…! Máig kedvencem Peppino di Capri Robertája. A Capri szigetén született Giuseppe (vagyis Peppino) Faiella 1961-ben vette feleségül Robertát, a torinoi modellt. Neki ajánlotta a dalt, ami 1963-ban az első nagy sikere lett. Amikor röpke 56 évvel később a társasutazáson megkaptuk a Roberta dal szövegét, büszke voltam arra, milyen jól emlékszem a szövegre, és boldogan énekeltem együtt a csoporttal. Szerencsére más nem hallotta…

Modugno-491x600.jpg Domenico Modugno szobra Polignano a Mare-ban   Forrás: Wikimedia Commons

 

Az Előzés című filmből természetesen nem maradt ki a Polignano a Mare-ban született Domenico Modugno sem. Magyarországon – tudtommal - nem lett nagy sláger a filmben énekelt dala, a Vecchio frack (Egy úr frakkban), ám a San Remo fesztiváldíjas Volare-t vagy a Ciao, ciao, bambina-t mindenki ismeri.

500Polignano_a_mare-600x450.jpg Polignano a Mare, a halászfaluból lett elegáns üdülőhely

 

Az olasz slágerek bőven ömlöttek az országba. 1964-ben jött (az idén 75 éves) Gianni Morandi: In ginocchio da te, vagyis Térden állva jövök hozzád és (az idén 74 éves) Roberto Satti, azaz Bobby Solo: Una lacrima sul viso – Egy könnycsepp az arcodon című, a San Remo-i fesztiválról eredetileg kizárt dala.

https://www.youtube.com/watch?v=md6t8An26QI

Abban az évben (az idén 72 éves) Gigliola Cinquetti nyerte a San Remo-i fesztivált a Non ho l’eta – Korai még című dallal, 1965-ben pedig Bobby Solo nyert a Se piangi, se ridi – Ha sírsz, ha nevetsz – dallal. Ugye ismerősek mind?

104sanremo3-600x450.jpg A San Remo-i Casino, a dalfesztivál színhelye 1977-ig

 

 

106sanremo5-450x600.jpg A San Remo-i dalfesztivál színhelye ma

 

Az utazáson élvezettel idéztük fel – és persze énekeltük! - Toto Cutugno 1983-as dalát, a L’italiano-t is. A dal önironikusan, mégis büszkén emlegeti a gitárral a kezében éneklő olasz fiút, az „al dente” (vagyis nekünk többnyire túl kemény) spagettit, a szívből jövő szerelmet, a kávét, a folyton elromló Fiat autót stb. Úgy éreztük: ez a dal igazán jól foglalja össze a sokat emlegetett olasz életérzést.

142Gallipoli-600x564.jpg Gallipoli

 

             Képek forrása: saját felvételek, Wikimedia Commons

   LUJZA

Szólj hozzá