Sajtos puffancs szilveszterre
Könnyen elkészíthető sós sütemény
Bevallom őszintén, pogácsa sütésben nem jeleskedem. Ezt a receptet azonban még soha nem sikerült elrontanom. Viszonylag könnyű az elkészítése is. Nem kell gyúrni, dagasztani, nyújtani. Tésztája ugyanaz, mint a képviselőfánké, vagyis égetett tészta, csak éppen sós-sajtos változatban. Én nem szoktam megtölteni, mert anélkül is finom és pillanatok alatt elfogy, de vállalkozó szellemű asszonytársaim megpróbálhatják. Sajtkrémes-sonkás töltelék például nagyon jó bele.
Hozzávalók:
fél liter tej
16 dkg margarin vagy vaj
2 teáskanál só
32 dkg liszt
6 egész tojás plusz egy tojássárgája a kenéshez
24 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tejet a sóval és a margarinnal felforralom, majd állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadom a lisztet. Addig főzöm, amíg a tészta el nem válik az edény falától (néhány perc). Kihűtöm, majd egyenként hozzáadom az egész tojásokat, jól eldolgozom. Végül a gépi tésztakeverő segítségével beledolgozom a reszelt sajtot.
Megkóstolom a tésztát, ha esetleg nem elég sós, utánasózom. Vizes kézzel diónál kicsit nagyobb golyócskákat formázok belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlemezre ültetem őket, egymástól kellő távolságra, mert szépen megdagadnak majd. A tetejüket megkenem tojássárgájával és forró sütőbe teszem. 20-25 percig, szép pirosra sütöm.
Ebből a mennyiségből 45 darab lesz. Ha kevesebbet szeretnénk sütni, felezzük meg az adagokat.
Jó étvágyat!
Miranda