2019. dec 29.

Sajtos puffancs szilveszterre

írta: Miranda47
Sajtos puffancs szilveszterre

Könnyen elkészíthető sós sütemény

sajtos_puffancs_t__ny__ron___j.jpg

Bevallom őszintén, pogácsa sütésben nem jeleskedem. Ezt a receptet azonban még soha nem sikerült elrontanom. Viszonylag könnyű az elkészítése is. Nem kell gyúrni, dagasztani, nyújtani. Tésztája ugyanaz, mint a képviselőfánké, vagyis égetett tészta, csak éppen sós-sajtos változatban. Én nem szoktam megtölteni, mert anélkül is finom és pillanatok alatt elfogy, de vállalkozó szellemű asszonytársaim megpróbálhatják. Sajtkrémes-sonkás töltelék például nagyon jó bele.

Hozzávalók:

fél liter tej

16 dkg margarin vagy vaj

2 teáskanál só

32 dkg liszt

6 egész tojás plusz egy tojássárgája a kenéshez

24 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A tejet a sóval és a margarinnal felforralom, majd állandó keverés mellett, kanalanként hozzáadom a lisztet. Addig főzöm, amíg a tészta el nem válik az edény falától (néhány perc). Kihűtöm, majd egyenként hozzáadom az egész tojásokat, jól eldolgozom. Végül a gépi tésztakeverő segítségével beledolgozom a reszelt sajtot.

Megkóstolom a tésztát, ha esetleg nem elég sós, utánasózom. Vizes kézzel diónál kicsit nagyobb golyócskákat formázok belőle. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőlemezre ültetem őket, egymástól kellő távolságra, mert szépen megdagadnak majd.  A tetejüket megkenem tojássárgájával és forró sütőbe teszem. 20-25 percig, szép pirosra sütöm.

sajtos_puffancs___j_600x489.jpg

Ebből a mennyiségből  45 darab lesz. Ha kevesebbet szeretnénk sütni, felezzük meg az adagokat.

   Jó étvágyat!

    Miranda

 

Szólj hozzá