2020. feb 16.

Életmódváltás 70 évesen

írta: S. Cecilia
Életmódváltás 70 évesen

Étrendváltozással és mozgással a jobb egészségért!

Marika 70 évesen kezdett életmód váltásba. Egészségügyi panaszai miatt áttért egy egészségesebb táplálkozásra. Naponta 2-3 kilométert gyalogol, és szobabiciklizik. Két éve lakóhelyet is váltott. Életének kényszerű változásait előnyére tudta fordítani.

Riportalanyom egy fővárosi lakótelep másfél szobás lakásában él lányával. Az ügyesen modernizált kis lakásban a konyhát egybenyitották az előszobával, az előszobai gardróbszekrényt kivették, a kád helyére zuhanyozó került. A barátságos lakásban Marika sokkal jobban érzi magát, mint az előző – jóllehet nagyobb – lakásban. Azt mondja, itt befogadóbbak az emberek, barátságosak a főként idős szomszédok és felszabadultabbnak érzi magát, mint abban a kis városban, ahol néhány évig egy nyomasztóan csöndes kis társasházban élt.

Amikor tavaly májusban kiderült, hogy 2-es típusú cukorbetegsége  súlyosbodott, egy napon lánya, és lányának a barátnője, anélkül hogy szóltak volna előre, bevásároltak neki egészséges élelmiszereket. Lánya barátnője régóta híve az egészséges táplálkozásnak és ajánlotta Marikának is, hogy próbálja ki. Marika úgy döntött megpróbálja, ha megy jó, ha nem, abbahagyja. Belevágott próbaképpen, de kezdetben nagyon nehéz volt, főként amikor a pékség előtt elhaladva csábították a finom illatok és nem vehette meg a szokásos péksüteményeket. Amikor azonban megtapasztalta, hogy milyen jó vércukor szinteket mér reggelente, érdemesnek látta folytatni. Azóta 14 kilót leadott, anélkül hogy észrevette volna (mutatja is, hogy kifogyott a rajta lévő pulóverből) és jól érzi magát, a vércukorszintje normalizálódott. A gyógyszereket továbbra is szedi, de egyet közülük elhagyhatott.

konyha-600x338.jpg      Marika konyhája

Az új étrend meghonosítása egy hosszú és kitartó tanulási folyamat eredménye. Marika rengeteg féle új recepttel kísérletezik folyamatosan, azokat a saját ízlésükhöz igazítja, ami bevált, megtartja, ami nem, elhagyja. Lányával együtt ebédel, és ő is jobban érzi magát, mióta egészség-tudatosan táplálkoznak. A fő változtatás, hogy elhagyta a glutén tartalmú ételeket és a kemény sajtok kivételével a tejtermékeket is. Mivel a gabonafélékben glutén van, helyette magliszteket használ, mint pl. mandulalisztet, napraforgólisztet, lenmaglisztet, szezámmaglisztet, de jó alternatíva a kókuszliszt, zöldbanán liszt, gesztenyeliszt és a lisztkeverékek is. Marika ezekből süt magának zsemléket és a főzéshez is ezeket használja. Bár a magliszteknek jóval magasabb az ára, de sokkal kisebb mennyiség is elég belőlük. Fontos elhagyni a finomított szénhidrátokat (pl. a fehér lisztes pékárukat, és a cukorral készült édességeket) – magyarázza – viszont gyümölcsből és zöldségből juthat bőven a szervezetbe, persze egy cukorbetegnek ezt is mértékkel kell fogyasztania. Húsból annyit lehet enni, amennyi jólesik – ismerteti étrendje főbb elemeit. A nagy truváj, hogy hogyan lehet a glutén tartalmú élelmiszereket és a tejtermékeket helyettesíteni és az új ízeket megszokni, megkedvelni.

zsemle-600x338.jpg       saját sütésű zsemlyék

Kíváncsivá tett, hogy miket eszik Marika, hogyan néz ki egy napi étrendje. Először is megmutatta, hogy milyen zsemléket süt. Van benne lenmagliszt, szezámmagliszt, tápiókaliszt, útifűmaghéj liszt, zsír, 1 tojás, kis szódapor, ecettel felfuttatva, ebbe ízesítésként hol köményt tesz, hol gyömbért. Összegyúrja, gombócokat formál, meglapogatja és sütőben kisüti. Naponta 2 zsemlét fogyaszt, reggelire eszik hozzá például 1 füstölt sertésrudacskát (virslit) ami 93% sertéscombot tartalmaz, és kávét iszik mandulatejjel. Ebédre aznap zellerkrémlevest evett (zellergumóból) édes burgonyával, amit liszt helyett tápióka keményítővel sűrített, és sótlan, szárított zöldségkeverékkel ízesített. Főételként füstölt hússal és sertés lapockával készült székelykáposztát evett. Köretet kölesből, édesburgonyából vagy különféle zöldségekből szokott készíteni. Délután általában gyümölcsöt fogyaszt. Este vagy az ebéd maradékát, vagy hideget eszik: egy kis saját készítésű felvágottat sok salátával. Ami elmaradhatatlan: este tévézésnél nasinak egy maréknyi magot rágcsál, ebben lehet mandula, napraforgómag, török mogyoró (a gömbölyű fajta). Vagy a saját készítésű zsemlére ken egy kis dzsemet.

lekv__r_600x338.jpg

      chilis narancsdzsem

Most a csilis narancs dzsem a sláger, amit maga készített vérnarancsból, citromból, eritrittel édesítve. Kaptam is egy kis kóstolót a lekvárból, igazán finom és egészen különleges. Sőt! Darált mandulából és darált dióból nutellát is maga készít. Legjobban a joghurt és a kefir hiányzik, árulja el Marika, helyette például mandulatejbe áztatott chia mag pudingot eszik. Azaz nem kell lemondania az édességekről sem, csak meg kellett találni, hogy, mi az, ami beleillik az új étrendbe és közben még ízlik is. Tej helyett mandulatejet vagy kókusztejet használ, a tejföl helyett kókusztejszín a legjobb, abból tejszínhabot is készít a reggeli kávéra.

Nem győzök csodálkozni Marika találékonyságán és kísérletező kedvén, egyre újabb meglepetésekkel szolgál. „Boszorkánykonyhája” tele van szokatlan fűszerekkel, alapanyagokkal, és különleges konyhai eszközökkel. Megmutat egy sunkovár becenevű edényt, amelyben felvágottakat készít. Általában kétféle húsból csinálja, disznóból és csirkéből vagy pulykából, az egyiket ledarálja, a másikat kockára vágja, fűszerezi fokhagymával, sóval, fehér borssal, rózsaborssal, köménymaggal, bepácolja és 24-48 órát a pácban tartja, majd beletömködi a tartályba, amelyet egy vízzel feltöltött edényben állandó 75-80 fokos állandó hőmérsékleten tartva 2- 2,5 órát gőzöl. A füstölt íz kedvéért vág bele egy kis füstölt oldalast, de van, hogy folyékony füstöt tesz bele inkább. Ezzel szebb lesz a színe a felvágottnak. Ha kész, le kell hűteni, hűtőbe tenni, és másnap fel lehet szeletelni.

sunkovar-496x600.jpg                   a felvágott készítő sunkovár

A szokatlan konyhatechnikai módszerek nemcsak azoknak jók, akiknek cukor, vagy egyéb egészségügyi gondok miatt kell az étkezésükre odafigyelniük, hanem azoknak is, akik egészségesek, de szem előtt tartják az egészséges táplálkozást. Tudvalévő, hogy ma már a legtöbb feldolgozott termékben ártalmas adalékanyagok találhatók. Ha viszont az ember friss és nyers alapanyagokból készíti ételeit, lehetőség van arra, hogy sokkal nagyobb mértékben elkerülje ezeket az adalékanyagokat  – magyarázza Marika.

Aztán beszélgetésünk a régmúltra terelődik. Megtudom, hogy fiatalon 25 tojásból csinált francia krémest, karácsonyra 18 rúd bejglit sütött. Ha ideges volt, nekiállt tésztát gyúrni legkevesebb 10 tojásból. Mire meggyúrta és felvágta, lecsillapodott – idézi fel emlékeit nevetve. Mindig hiányzott valami hobbi, de olyan volt a munkaköre, a családi helyzete, hogy sosem volt „énidő”, akár csak két órája magának, így az volt a megoldás, hogy a sütés-főzés lett a hobbija. Sőt, ez talán a génjeiben is ott volt, hisz édesapjának péksége volt – mereng el a múlton.

Kicsit furcsa, hogy mostanság csak kettőjüknek főz, de belejött és szemmel láthatóan örömmel csinálja, élvezi a kísérletezgetést az új anyagokkal, és a produktumaira saját és lánya barátnői is csodájára járnak. Közben előkerül Marikáék öreg cicusa, akit, mint cicabolond, örömmel simogatok. A beszélgetés közben vendéglátóm megkínál dióból és mákból készült muffinnal, amit kókusz-tejszínhabbal tálal. Számomra szokatlan az íze, de finom és csábítóan néz ki.

muffin-600x338.jpg      diós-mákos muffin

Annak is csak mostanság jött el az ideje, hogy azt csinálja egész nap, amihez kedve van. Korán kelő, reggel megfőz, majd ha esik, ha fúj elindul otthonról, mindig valamilyen céllal. Több bevásárló központ is van tömegközlekedéssel elérhető távolságban. Odaérve először körbenéz a különböző boltokban – jó tudni, hogy hol mi kapható –  majd az élelmiszerboltban megveszi, ami éppen aktuális. Náluk nincs nagy bevásárlás, naponta vásárol és mindig abban a boltban, ahol éppen akciósan megkap valamit, amire egyébként is szükség van. Ha valami akciós, friss áru aznap lejár, otthon újracsomagolva, felcímkézve beteszi a mélyhűtőbe, annak kutya baja nem lesz, mert 1-2 héten belül elkészíti.

Így vásárol mangalicát és tanyasi csirkét is, amikor éppen leértékelik – mondja. Ez a menetrend kettős haszonnal jár: olcsóbban jut hozzá az élelmiszerekhez, miközben naponta legyalogol 2-3 kilométert. A mozgásra nemcsak a cukor és visszér problémái miatt van szüksége, hanem a vérnyomásának is jót tesz, no meg a korral járó porckopásnak is. Amióta nyugdíjban van, bevezette az állandó gyaloglást és azóta jobban oda tud figyelni a cukor diétájára is. Azóta kezdte érezni, hogy jobban van, többre képes, mint azelőtt. Ha úgy alakul, hogy nem tud elmenni otthonról, szobabiciklizik. A napi kétszeri 15 percet le kell hajtani mindenképpen. Délután aztán otthon szeret olvasgatni és este tévézni.

Marika a  Peter Falk szobor mellett

Marika szenvedélyesen szeret új dolgokat kipróbálni. Ennek, és kitartásának is köszönheti, hogy képes volt étkezési szokásain idős korában változtatni, egy merőben új étrendre átállni, azért, hogy egészségügyi gondjain könnyítsen. És mindezt derűsen, nem elkeseredetten teszi. Ebben az életkorban – de talán fiatalon is – kevesen tudják ezt megcsinálni, hiszen a táplálkozási szokásainkban többnyire igen konvencionálisak vagyunk, ragaszkodunk megszokott étrendünkhöz, holott étrend és életmód változtatással eredményesen tudnánk betegségeinken könnyíteni.

Bár Marika példája azt mutatja, hogy számára jó eredményt hozott erre a fajta étrendre való átállás, ez korántsem jelenti azt, hogy másnál is ilyen eredményekkel jár. Aki tehát egészségügyi okból tér rá egy ilyen étrendre, mindenképpen kérje ki az orvosa tanácsát!

                                             Fotó: saját

   Cecilia

 

Szólj hozzá