2020. feb 27.

Mimóza: tojásos, sárgarépás halsaláta

írta: Miranda47
Mimóza: tojásos, sárgarépás halsaláta

 

Különlegesen finom saláta fogyókúrázóknak is

Egy nem mindennapi orosz saláta azoknak, akik szeretik a halat. Nevét onnan kapta, hogy a tetején levő tojássárgájától szép sárga színe van, mint a mimózának. Oroszországban előszeretettel készítik ünnepi alkalmakkor, vendégváróként. Nálunk is dísze lehet egy ünnepi asztalnak. Nem csak a külseje tetszetős, hanem az íze is igen különleges,  finom. Fogyókúrázóknak különösen ajánlott. Fogyaszthatjuk előételként, önálló vacsoraként és akár köretként is.

Hozzávalók:

1 doboz (24 dkg) lazackonzerv  (vagy tonhalkonzerv)

1 közepes fej hagyma

2 nagyobb sárgarépa

4 tojás

5 púpozott evőkanál majonéz

díszítésnek zöldségek tetszés szerint

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megtisztítjuk és szétválasztjuk a fehérjét meg a sárgáját. A sárgarépát héjastól megfőzzük, leöblítjük, kihűtjük és apróra vágjuk.  A hagymát apróra vágjuk és forrásban levő vízzel leöntjük, letakarjuk és 10 percig állni hagyjuk, majd lecsöpögtetjük.

Egy salátástál aljába öntünk levével együtt egy doboz lazackonzervet (én ezt a pesti orosz boltokban szoktam vásárolni) és villával szétnyomkodjuk. Vékonyan megkenjük 1 evőkanál majonézzel, majd ráterítjük a hagymát. Újból majonéz, majd a finomra vágott sárgarépa következik. Ezt is megkenjük majonézzel, rátesszük az apróra vágott tojásfehérjéket, rásimítunk egy réteg majonézt, s végül a kezünkkel rámorzsoljuk a tojássárgájákat.

Díszítésnek bármilyen zöldséget tehetünk rá.  Én 2 nagyobb fej retekkel dekoráltam, de lehet rátenni paradicsomot, uborkát, metélt zöldfélét, vagy akár egész főtt tojást szeletelve. Ez már a fantáziára van bízva.

Megjegyzés: lazackonzerv hiányában egy natúr tonhalkonzerv is megteszi.

         Jó étvágyat!     

               Miranda

Szólj hozzá