2020. már 05.

Újév Barcelonában - 2. rész videóval

írta: Adam G. Steve
Újév Barcelonában - 2. rész videóval

Güell park és Sagrada Familia templom

Otthoni előtervezésünk alapján azt hittük, hogy a szilveszter éjjelét a Ramblán fogjuk tölteni vidám katalán emberek boldog forgatagában, hiszen szállásunk is e híres-nevezetes főutcán volt. Akár az erkélyéről is végignézhettük volna a nagy bulit. Csak szilveszter délutánján értesültünk róla, hogy eme néptömeg egész más helyszínen, a Montjuicnál fog ünnepelni és tűzijátékban gyönyörködni. (Lásd 1. rész).

Ági barátnőmmel el is indultunk koraeste metróval a remélt kivilágítás, és a mágikus szökőkút irányába. Egy hajléktalan ember tanított meg bennünket a metrójegy vásárlására. Hálánk örökké üldözni fogja, de addig is díjaztuk 1-1 euróval. A nagy tömeg láttán visszafordultunk, és pizsamaparti keretében köszöntöttük  az új évet.

Készültünk másnapi programunkra, a várva várt Güell parkra. Arra nem gondoltunk, hogy egy parkban is limitált lehet a látogatók száma. Így történt, hogy előre váltott online jegy híján csak a park felső sétányáig engedtek bennünket, mondván, hogy aznapra 11 ezer jegyet adtak el.

Güell-papp-600x450.jpg Güell park - Papp Bibiána felvétele


Másnap reggel viszont ingyen bemehettünk a parkba. Sajnos felhős volt az ég, a nap csak néha mutatta meg magát. Viszont végre kedvünkre sétálgathattunk, szabadon gyönyörködhettünk a kígyózó padok színes csempemozaikjaiban, a csurgatott homokvárakat imitáló, fa alakú oszlopokban, melyek ferdén ívelnek. Ez a park Gaudi remekműve, amelyet megbízójával, Eusebi Güellel eredetileg kertvárosi lakónegyednek szántak, 19. századi brit kertvárosok mintájára. 1900-ban kezdődött el az építkezés, de a tervezett 60 villa helyett csak 2 épület készült el az érdeklődés hiánya miatt. Az egyikbe Gaudi költözött be, amely ma múzeum, a másik házat pedig Güell gróf vette meg. Ironikus, hogy Gaudi házát nem ő maga, hanem egy másik katalán építész, Berenguer tervezte.

2.-bekezdés-600x450.jpg Güell park


Fentről lefelé haladva tárult szemünk elé az eredeti bejárat mesébe illő két „mézeskalács házikója”, ami manapság kijáratként, portaként és emléktárgy-boltként üzemel. Velük szemben barokk lépcsősor, és Barcelonát sokszor jelképező csempemozaik borítású sárkánygyík várja a fotózkodó turistákat. Épp elkaptuk egy frissen házasodott ifjú pár boldog pillanatainak megörökítését. Kérésünkre visszaültek a nem éppen melengető kőpadra egy fotó kedvéért.

 

A háttérben hatalmas dór oszlopok  láthatók  (87 darab), melyekre az a terasz épült, ahol a kígyózó padsorok találhatók. Érdekesség, hogy Gaudi a munkásait ültette le először ide, hogy ellenőrizzék, mennyire kényelmesek a padok. Salvador Dali is szívesen üldögélt itt, igazolva, hogy jól sikerült a komfort-teszt.

4.-oszlopok.jpg Dór oszlopok


Élményekkel gazdagon hagytuk el a parkot, és a fennmaradó időnket is próbáltuk nagyon tartalmasan eltölteni, természetesen leginkább Gaudi művészetének áldozva.

Kivéve a Casa de les Punxes-t, melyet art nouveau stílusban Josef Puig i Cadafalch tervezett. Fotói felkeltették kíváncsiságunkat. Az épület külső látványa lenyűgözött bennünket, de belső terében semmi nem utalt a fotókon látottakra. Egy interaktív kiállításon találtuk magunkat. Csalódottan kérdeztük, hogy hol találhatók a fotón látható csodálatos színes ólomüvegek. Egy kedves recepciós hölgy egy másik bejárathoz vezetett bennünket, és kinyitotta az ünnep miatt bezárt kaput, ami tulajdonképpen az irodaépületbe vezet. Itt már kedvünkre álmélkodhattunk, egy több, mint százéves liftbe is benézhettünk.

Casa-Punxes-447x600.jpg Casa de les Punxes


Visszafelé a Casa Mila, (La Pedrera) mellett vezetett utunk, ami Gaudi egyik legismertebb, utolsó lakóháza, egy gazdag textilgyáros megrendelésére „…szinte életműve összegzését adja: itt valósítja meg legtökéletesebben a természet és az építészet összeolvasztását.” (Wikipédia). A homlokzat kőbalkonjaiba a mester belekomponálta a kovácsoltvas növényeket, melyek kiválóan illeszkednek az erkélyek hullámvonalába.

6.-Casa-Mila-600x450.jpg Casa Mila


A napsütéses, langyos időt kihasználva a város lakóinak kedvelt pihenő parkját céloztuk meg, a hatalmas kiterjedésű Ciutadella parkot, melyhez egy csodálatos diadalív alatt vezet az út. Az Arc de Triomf szolgál az Expo bejáratául. A park az 1888-as világkiállításra készült el, helyet adva egy tónak, állatkertnek, egy emlékműhöz hasonló szoborkompozícióról csörgedező vízesés-szökőkutnak, két múzeumnak, és a katalán parlamentnek. Víz most nem csörgedezett, de a látvány fenomenális volt.

dialaív-600x447.jpg Dialaív


A parkot elhagyva nem találtuk a buszunk megállóját, szerencsére. Ugyanis előre haladva hirtelen a mi Kolumbuszunkat pillantottuk meg, aki további gyalogos sétára hívogatott bennünket nem is oly elérhetetlen távolságban. A gyógyszer  és az adrenalin ilyenkor szárnyakat ad. Milyen jó, hogy követtük útmutatását, hamarosan a gótikus negyedben találtuk magunkat, ahol új felfedezéseket tettünk. (Az első részben már tettem említést a Katedrálisról és környékéről). A sikátorból egy torony felé közeledve a másik legnépszerűbb látnivalóhoz, a Santa Maria del Mar Bazilikához érkeztünk, ami szintén a katalán gótika gyöngyszeme. 1329-1383-ig épült, az eredeti rózsaablak az 1428-as földrengés alkalmával összetört, mi már az új rózsaablakban gyönyörködhettünk, és a napfényben ragyogó többi színpompás üvegablakban. A nép templomának nevezik, mert a kikötő lakosai és munkásai emelték önerőből, egyházi segítség nélkül. A királyi kőfejtő ingyen adta a követ, a hordárok pedig nem kértek bért a szállításért. A népi összefogás csodát alkotott.

Santa-Maria-del-mare-600x453.jpg Santa Maria del Mare templom


Ugyanilyen spontán sétának köszönhetjük egy, a Rambláról nyíló hangulatos kis tér, a Király tér megpillantását, vagy egy 1761-es felújított boltocska belső építészetének, és egy másik bolt művészi mennyezetfreskójának szépségét. Tiszteletreméltó a régi értékek őrzése.

Király-tér-600x453.jpg Király tér


Késő délután barátnőim a piac egzotikumában gyönyörködtek, én pedig utolsó lehetőségként betértem a szállodánktól 2 percre lévő Güell palotába, amelyet szintén Gaudi tervezett a gróf felkérésére. Az épület kissé komor külseje csodálatos belső teret takar. Sejtelmes világítása szinte energiatakarékos, de valószínűleg megfelel a 20. század elejei világitástechnikának. Az épületet egy szűk helyre kellett tervezni, belső tere mégis sokkal nagyobbnak látszik a kupola, a boltívek, lépcsők és üvegablakok segítségével. Impozáns látvány. Tetőteraszára kiérve épp naplementében sétálhattam az egyedi formájú kerámiakémények között, belelátva a környék lakóinak hétköznapi életébe, melyet az innen is jól látszó Kolumbus felügyelt.

 

Güell-palota-600x453.jpg Güell palota


 

Güell-palota-belülröl-600x450.jpg Güell palota belülről


Utolsó lehetőségként hazautazásunk reggelére sikerült online jegyet szereznem Gaudi munkásságának csúcspontja, a Sagrada Familia, a Szent Család engesztelő temploma meglátogatására. A jövő templomaként is emlegetik. Számomra a Művészet Temploma!  Építése 1882-ben kezdődött, és folyamatosan tart. 2010-ben Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte. Gaudi 1883-ban kapta meg a templom építésének feladatát, miután az előző két építész között nézeteltérés történt. Gaudi az eredetileg neogótikusnak tervezett épületet a saját stílusára változtatta. Így lett az organikus építészet mintapéldánya, szecessziós és kubista jegyekkel gazdagítva.

Sagrada-Familia-templom.jpg Sagrada Familia templom


A külső, aprólékos domborművek után igazi meglepetés a monumentális belső tér modern puritanizmusa, a nonfigurális üvegablakok kápráztató színorgiája. Megkapó az a fényáradat, ami körülvesz. Gaudi életének főműve ez, utolsó 15 évét csakis ez a projekt töltötte ki. A végső 18 torony befejezését 2026-ra tervezik, Gaudi halálának 100. évfordulójára. A számítógépes technika nagyban felgyorsította az építkezést. Gaudi kívánságának eleget téve a legmagasabb, a Jézus Krisztus torony magassága sem fogja elérni a Montjuic hegy 173 m-es magasságát, mert szerinte Isten alkotásánál nem lehet magasabb. A 172,5 m –es központi torony így is Barcelona legmagasabb épületévé avatja majd a Sagradát.

Sagrada-belső-600x450.jpg Sagrada Familia templom belseje


Ezzel ért véget kalandozásunk Gaudi hazájában. Természetesen számtalan látványosság kimaradt, de 3 és fél nap alatt részesei lehettünk egy csodálatos atmoszférának, segítőkész fiatal és idősebb katalán emberek önzetlen kedvességének. Bármikor visszamennék.

https://www.youtube.com/watch?v=r8BcgG7Z5C0&feature=share&fbclid=IwAR1gqqGCp6GS5331DhaqAqi3iMJW_fR9ltrAIVepzP5Bv2ttZNyiQDg80ss

                                              saját fotók és video

  Annaróza

 

Szólj hozzá