2020. már 07.

Rakott tészta zöldségekkel, padlizsánnal

írta: Papá Stefano
Rakott tészta zöldségekkel, padlizsánnal

 10_J_____tv__gyat.jpg

Zöldséges, paradicsomos, sajtos rakott tészta

Aki ismeri a receptjeimet, az tudja, hogy  nagy kedvelője vagyok az olasz, az olaszos konyhának. Szeretem ezeket az ételeket, mert könnyűek, nem fekszik meg a gyomrot, és a fűszerezésükkel fantasztikus ízeket lehet létrehozni. Nejem piacozásából megajándékozott egy padlizsánnal. Rendszeresen eszünk padlizsánt és cukkinit, általában szeletelve és kirántva. Már eléggé untam ezt az egysíkúságot, s úgy döntöttem, hogy most valami mást készítek belőle. S bár még soha nem csináltam, nekiláttam egy padlizsános rakott tésztának. A farfalle (masni) tészta mellett döntöttem, amit szépen lehet rétegezni és jó ízű. Természetesen olasz tésztát használtam, no meg olasz hámozott-paradicsom konzervet. Hús nélküli étel, de ízre olyan lesz, mintha hús is lenne benne. Kísérletem sikeres lett, ezért megosztom a receptet. Legközelebb cukkinivel fogom kipróbálni.

 1_Hozz__val__k.jpg

Hozzávalók:

25 dkg farfalle (masni) tészta                                     

1 db nagyobb padlizsán                                                

1 fej vöröshagyma                                          

1 db hámozott-paradicsom konzerv             

2 db sárgarépa                                               

1 kisebb szál póréhagyma                                         

4 gerezd fokhagyma                                            

1,5 dl olaj                                                    

15 dkg reszelt sajt                                         

2 dkg reszelt parmezán sajt                          

só, bors ízlés szerint

1-1 kávéskanálnyi szárított oregánó és kakukkfű

csapott evőkanál piros arany

csapott evőkanál cukor

 

A fehér mártáshoz :

fél dl olaj

két csapott evőkanál liszt

fél liter tej

 

A tésztát bő forró sós vízben feltesszük főni. Én az olasz szokásnál – al dente – kicsit puhábbra főzöm. Amíg a tészta fő, addig a hagymát félbevágom, és vékonyra szeletelem, a sárgarépát lereszelem, a póréhagymát fél centis karikákra vágom. Ha nem reszelt sajttal dolgozunk, akkor a sajtot is lereszeljük. A hámozott paradicsom konzervet egy edénybe kiöntjük és a paradicsomokat egy villával kissé összenyomkodjuk, hogy a ragu készítésnél ne egyben lévő paradicsomok kerüljenek a lábasba.

2_El__k__sz__tve_a_raguhoz_600x354.jpg

1 dl olajat egy  lábosban felhevítek, beleteszem a hagymát és majdnem üvegedésig dinsztelem. Ekkor kerül bele a póréhagyma, a fokhagyma, s tovább dinsztelem még kb. 3 percig. Sózom, borsozom, hozzákeverem az oregánót és a kakukkfüvet, amikkel jól összeforgatom. Most jön bele a piros arany, egy keverés és jöhet bele a reszelt sárgarépa. Egy negyed pohárnyi vízzel jól összeforralom, és mehet bele a kockára vágott padlizsán, amit nem hámozok meg, nehogy szétfőljön. Így pirítom egy kicsit, majd fél pohár vízzel elkeverve fedő alatt puhítom az összetevőket. Figyelni kell nehogy lekapjon, s ha kell, időnként egy kevés vizet még adunk hozzá. Akkor jó, ha a padlizsánok megpuhultak, de még nem főttek szét. A vizet elfőzzük alóla.

Egy kerámia tepsit vékonyan kiolajozunk.

Elkészítjük a fehérmártást. Az olajból a liszttel világos rántást készítünk, és folytonos keverés mellett részletekben hozzáadjuk a fél liter tejet. Állandó keveréssel felforraljuk, s csak addig tartjuk a tűzön, amíg sűrűsödni nem kezd. A megfőtt tésztát leszűrjük, és kezdődhet az összeállítás.

Először a tészta egyharmadát a tepsi aljára terítjük, és rásimítjuk a fehérmártás egyharmadát.

4_T__szta_feh__rm__rt__ssal_600x337.jpg

Ezután az elkészített ragu szintén egyharmadát rátesszük és elegyengetve elsimítjuk. Erre jön a reszelt sajt egyharmada.

5_Raguval___s_sajttal_1_600x337.jpg

Ezután ezt ismételjük. A tészta második harmada, a fehérmártás második harmadával, rá a ragu és a reszelt sajt harmada. Végül a maradék harmadok kerülnek a tepsibe, tészta, fehérmártás, ragu sorrendben. Itt nem teszünk a tetejére még sajtot.

200 fokra előmelegített sütőbe középre tesszük.  25 perc múlva  kivesszük, rászórjuk a maradék sajtot és visszatesszük 10 percre. Amikor ez letelt,  grill fokozatra állítjuk a sütőt és 5 perc alatt a teteje és a sajt szépen megpirul. Kivesszük és a reszelt parmezánnal megszórjuk.

10_J_____tv__gyat.jpg

Ezután éles késsel 6 kockára vágjuk és lapos szedőkanállal a tányérra tesszük.

Ha jól dolgoztunk, akkor a tányérra halmozott ételben nagyon szépen látszanak a rétegek, ahogy az egészet összeállítottuk.

 7_S__t__sre_k__sz.jpg

                 Jó étvágyat hozzá!

                   Papá Stefano

 

Szólj hozzá