2020. már 28.

Barangoljunk online a múzeumok, filmek, könyvek világában!

írta: Adam G. Steve
Barangoljunk online a múzeumok, filmek, könyvek világában!

Kulturális linkgyűjtemény

 

Bár a kultúra intézményei, a mozik,  a színházak, a múzeumok és a könyvtárak nagy szomorúságunkra zárva tartanak, az online térben  fantasztikus lehetőségeink vannak. Olyan helyek is megnyíltak előttünk, melyek eddig fizetősek voltak. Rajtunk áll, hogy új kalandokra induljunk a virtuális térben: színházi előadásokat, koncerteket, filmeket nézzünk és hallgassunk, könyvtárak virtuális polcairól könyveket emeljünk le, vagy a kutatóhelyek kitárt kapuin belépve archívumok mélyére tekintsünk, alkalmasint a világ legnagyobb múzeumaiban barangoljunk.

Tegyük napunk részéve ezeket a kulturális kalandokat! Játsszuk el, hogy moziban, színházban, múzeumban vagyunk és adjuk át magunkat az élvezeteknek! Mi több, közben készítsünk oda magunknak egy kis nassolni- és innivalót. Akár egy kényelmes fotelben is elhelyezkedhetünk – attól függően, hogy milyen eszközről barangolunk. Aztán majd a blog facebookcsoportjában meg is beszélhetjük az élményeinket!

Összeállítottunk egy listát kulturális gyűjtőhelyekről, ahonnan további oldalak érhetők el, és tervezzük, hogy ezeket majd újakkal bővítjük. Ha az élményekhez való hozzájutás  új technikai ismeretek elsajátítását teszi szükségessé, ne adjuk fel, próbálkozzunk, tanuljunk, kérjünk segítséget, ha egyedül nem boldogulunk! Megéri!

Jó kultúrbarangolást kívánunk addig is, amíg újra nem járhatunk moziba, színházba, könyvtárba!

 

FILMEK

 

A Magyar Televízió archívuma

Válogatás az elmúlt 60 év műsoraiból: TV sorozatok, színházi előadások, zenei anyagok, játékok és vetélkedők, sajtóarchívum (MTI híranyagok) – csodás!!

https://archivum.mtva.hu/m3/open

 

Nemzeti Filmarchívum

90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm válogatás - most ingyenesen.

http://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok?fbclid=IwAR1DwmjMP7wHYTuB7r0-ZnSAZ5ZZQ7RmjHF8drxUq4T-bxQcL1KAlkNPKiE

Filmhíradó válogatás

https://www.youtube.com/user/kulturkincs/videos

 

 

Angol nyelven 1150  film 

Klasszikus film, horror film, akciófilm, dokumentumfilm, némafilm, rajzfilm

http://www.openculture.com/freemoviesonline

 

 

ZENE, DIGITÁLIS IRODALOM

 

MÜPA 

Koncertfelvételek

Podcastok regisztrációval érhetők el.

https://www.mupa.hu/media/video

 

 

Digitális irodalom- Kortárs irodalmi estek

Régiek hanganyaga, újabbak videós anyaga érhető el. Lebilincselő estek irodalmi és művészeti életünk legjobbjaival. Most ingyenes.

https://www.mupa.hu/media/digitalis-irodalom 

 

 

MÚZEUMOK

 

Google Művészet és Kultúra

Barangolás a világ 1200 múzeumában.

Fantasztikus! Úgy tudunk navigálni a múzeumokban, mint a Google utca-szintű térképén. Bárhol megállhatunk, közelebb mehetünk, megfordulhatunk. Aki még ebben járatlan, el kell sajátítsa a technikát, de érdemes próbálgatni, mert fantasztikus élményben lesz része! A gyűjtemények darabjai  hagyományos  módon is megtekinthetők.

https://artsandculture.google.com/partner

Itt térkép alapján rákereshetünk a világ múzeumi gyűjteményeire:

https://artsandculture.google.com/partner?tab=map

 

 

KÖNYVEK, ÚJSÁGOK, FOLYÓIRATOK

 

Magyar Elektronikus Könyvtár

A gyűjteményben sokféleképpen kereshetünk, többek között a  művek besorolása szerint (társadalomtudomány, természettudomány, irodalom, stb), vagy a szerző neve, vagy a mű címe, stb. szerint. A művek különböző formátumban állnak rendelkezésre. Bátran kutakodjunk!

https://mek.oszk.hu

 

 

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Újságok, folyóiratok

A linkgyűjtemény tartalmazza a neten is jelenlévő újságok és folyóiratok linkjeit ABC sorrendben. A legtöbb folyóiratnak csak egy-egy cikkét, vagy csak a régi számait olvashatjuk el, a napilapok online változata viszont jól frissített.

http://www.fszek.hu/linkgyujtemeny/?article_hid=11930

 

Arcanum

Ez egy igaz kincsestár!! Régi és jelenkori újságok, hírlapok tudományos folyóiratok, lexikonok, könyvek kereshetően. Családkutatóknak különösen hasznos. Április 16-ig ingyenes!!

https://adtplus.arcanum.hu/

 

Szakkönyvek

A Szakkiadók Társulása adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Ingyenes április 23-ig.

https://www.szaktars.hu/

 

 

Angol nyelven 800 e-book

http://www.gutenberg.org/ebooks/search/?sort_order=downloads

 

             Az információk tájékoztató jellegűek

 

Szerzők: Régiségeknek bloggerei

 

Szólj hozzá