2020. jún 14.

Fedezzük fel a Naplás tavat! - videóval

írta: Papá Stefano
Fedezzük fel a Naplás tavat! - videóval

 

Természetközeli séta- és pihenőhely Pesten

A Naplás tó „felfedezését” a karanténnak köszönhetjük. A kezdeti, nehéz időkben próbáltunk olyan természetközeli helyeket keresni a főváros pesti oldalán, ahol kevés emberrel találkozunk. Így leltünk rá először a Szilas patak menti bicikli- és sétaútra a 16. kerületben, majd a patak mentén tovább haladva a Naplás tóra (Cinkota mellett). Mi autóval közlekedtünk (ingyenes parkolók vannak a tó mellett), de a terület megközelíthető tömegközlekedéssel az Örs vezér térről és hála a 22 km hosszú, Szilasmenti kerékpárútnak, biciklin is.

Meglepődve csodálkoztunk rá a szépen kiépített és jól karbantartott, pihenésre, sétára, horgászásra, sportolásra alkalmas Naplás-tavi területre. Május végén, a korlátozások oldódásával  már tele volt a környék sétáló, piknikező gyerekes családokkal, kutyát sétáltató idősekkel, kerékpárral érkező tinédzserekkel, babakocsit tologató fiatalokkal és sok horgásszal.

Természetvédelmi terület, a legnagyobb védett állóvíz Budapest területén. A tó helyén egy láprét volt, a tavat mesterségesen hozták létre az 1970-es években a Szilas patak feldúzzasztásával. (Állítólag a környéken állomásozó szovjet katonatisztek vágytak egy kizárólagos használatú horgásztóra, de lehet, hogy ez csak mende-monda).

Érdekessége, hogy kis területen különböző élőhelytípusok vannak, azaz egy helyen megtalálható vízfelület, nádas, füzes, láprét és szántóföld, amelyek gazdag élővilágnak adnak otthont és ritka fajok élőhelyei.

Fő természeti értéke, hogy sikerült megőrizni az egykori táj képét és élővilágának sokféleségét. Különösen sok madár számára jelent kitűnő táplálkozó, vonuló és búvóhelyet. (A Magyar Madártani Egyesület több alkalommal szervezett itt nyári madárgyűrűző akciót). Magyarország egyetlen vadon élő teknősfaja, a mocsári teknős jelen van a tóban, de léte veszélyeztetett az állattartók által megunt és a tóba bocsájtott idegen ékszer teknősök elszaporodása miatt.

A tótól 3 tanösvény indul, melyeken végigsétálva sok érdekességet megtudhatunk a területről az út-menti tájékoztató táblákat elolvasva. Gyerekekkel különösen érdemes körbesétálni.

A tó főút felüli részén meghagyták ugyan a nádast, de alkalmas a terület arra, hogy a horgászok székeikkel a tópartra kitelepedjenek. A főút túloldalán húzódó Cinkotai-kiserdőben kiépített sétautak és piknikező helyek várják a kirándulókat.

A tó másik, gát felöli oldalát kibetonozták, ott egészen közel lehet menni a vízhez és akár etetni is lehet az úszkáló vadkacsákat, vagy hallgatni  a békakuruttyolást, figyelni az úszkáló halakat.

A sétaút másik oldalán vadregényes láperdő húzódik, fákkal, bokrokkal, vadvirágokkal. A Szilas patak vékony érként folydogál tovább, hogy majd Káposztásmegyernél beleömöljön a Dunába.

A tó azon része, ahol szántóföldek húzódnak, egyúttal a város határát is jelenti. Május eleji sétánkkor a földeken még sárgán virágzott a repce.  

A séta- és bicikliút mentén kellemes, fa utcabútorok, azaz padok, asztalok, fekvőhelyek vannak elhelyezve, melyet szemlátomást sokan vesznek igénybe, mégis ottjártunkkor a terület rendezett és tiszta volt. Kellemes kirándulóhely, érdemes a felkeresésre, felfedezésre!

https://www.youtube.com/watch?v=2VAVmVulfvM&feature=youtu.be

       Saját képek és video
 

Papa Stefano

 

 

Szólj hozzá