Bori néni túrógombóca
A mérleget sem kell elővenni
A túrógombóc elkészítése egyszerűnek tűnik, ám ha nem vigyázunk az arányokkal, pórul is járhatunk. Előfordulhat, hogy kőkeményre sikerednek a gombócok, vagy éppen szétfőnek. Az alábbi módszert Bori nénitől, barátnőm anyukájától tanultam. Nálam nagyon bevált, a család kedvence lett. Könnyű, se nem kemény, se nem túl puha gombócokat kapunk, amelyek nem esnek szét. Azonnal ki is főzhetjük őket, de előre is összeállítható a massza. Pár napig eláll a hűtőben, s mindig csak annyi adagot készíthetünk el, amennyire épp szükség van.
Hozzávalók
25 dkg túró
1 tojás
2 csapott evőkanál gríz
2 csapott evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A tálaláshoz:
3 púpos evőkanál zsemlemorzsa
2 dkg vaj
porcukor ízlés szerint
tejföl ízlés szerint
Elkészítés:
A túrót áttörjük és összekeverjük a tojással, liszttel, grízzel, vaníliás cukorral, valamint egy csipet sóval. Vizes kézzel nem túl nagy gombócokat formázunk (megdagadnak majd), és enyhén sós, lobogó, forró vízbe dobjuk (nekem ebből a mennyiségből 9 darab lett). Kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A vajat megolvasztjuk. Tálaláskor a gombócok tetejére kanalazzuk az olvasztott vajat, a zsemlemorzsát, a porcukrot és a tejfölt.
Ha többet szeretnénk készíteni, duplázzuk meg a mennyiségeket!
Jó étvágyat!
Miranda
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!
a14x91n 2020.06.25. 23:59:20
Miranda 2020.06.26. 07:44:58
a14x91n 2020.06.26. 09:27:53