2020. jún 24.

Bori néni túrógombóca

írta: Miranda47
Bori néni túrógombóca

A mérleget sem kell elővenni

turo2.jpg

A túrógombóc elkészítése egyszerűnek tűnik, ám ha nem vigyázunk az arányokkal, pórul is járhatunk. Előfordulhat, hogy kőkeményre sikerednek a gombócok, vagy éppen szétfőnek. Az alábbi módszert Bori nénitől, barátnőm anyukájától tanultam. Nálam nagyon bevált, a család kedvence lett. Könnyű, se nem kemény, se nem túl puha gombócokat kapunk, amelyek nem esnek szét. Azonnal ki is főzhetjük őket, de előre is összeállítható a massza. Pár napig eláll a hűtőben, s mindig csak annyi adagot készíthetünk el, amennyire épp szükség van.

hozzavalok.jpg

Hozzávalók

25 dkg túró

1 tojás

2 csapott evőkanál gríz

2 csapott evőkanál liszt

1 csomag vaníliás cukor

csipet só

A tálaláshoz:

3 púpos evőkanál zsemlemorzsa

2 dkg vaj

porcukor ízlés szerint

tejföl ízlés szerintgomb__cnyers_450x600.jpg

Elkészítés:

A túrót áttörjük és összekeverjük a tojással, liszttel, grízzel, vaníliás cukorral, valamint egy csipet sóval. Vizes kézzel nem túl nagy gombócokat formázunk (megdagadnak majd), és enyhén sós, lobogó, forró vízbe dobjuk (nekem ebből a mennyiségből 9 darab lett). Kb. 15 percig főzzük, majd leszűrjük. Közben száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A vajat megolvasztjuk. Tálaláskor a gombócok tetejére kanalazzuk az olvasztott vajat, a zsemlemorzsát, a porcukrot és a tejfölt.

Ha többet szeretnénk készíteni, duplázzuk meg a mennyiségeket!

turo1.jpg

 Jó étvágyat!

   Miranda

 

Látogass el közénk, blogunk

   facebook csoportjába,   

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá