2020. júl 09.

Mákos almatorta

írta: Régiségek blog
Mákos almatorta

 

Különleges desszert ünnepi alkalmakra 

Ezt a tortát a páromnak sütöttem a születésnapjára. Nem egy gyorsan összedobható sütemény, igazi delikatesz, ezért csak ünnepi alkalmakra készítem, leginkább gyermekeim, unokáim születésnapjára. Receptjét a nővéremtől kaptam több évtizeddel ezelőtt.

 

Hozzávalók

a tésztához:         

 33 dkg sima liszt

 20 dkg vaj vagy margarin

 10 dkg porcukor

 1 tojás

 1 csomag vaníliás cukor

1 csipetnyi só

½ citrom reszelt héja

1 evőkanál rum

 

a töltelékhez:      

 30 dkg darált mák

 7 dkg édes (piskóta) morzsa

 5 dkg vaj

 2,5 dl tej

 reszelt citromhéj

 1 kávéskanálnyi fahéj

 3 dkg mazsola

 3 cl rum

 40 dkg borízű alma

vaj a forma kikenéséhez, és tojássárgája a tészta bekenésére

 

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból gyorsan tésztát gyúrunk, fóliába burkoljuk és 2 órára a hűtőszekrényben pihentetjük.

A töltelékhez felforraljuk a tejet a vajjal, a cukorral, a citromhéjjal, majd belekeverjük a mákot, a piskótamorzsát, a fahéjat, a mazsolát és a rumot. Ezekkel épphogy felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Belisztezett deszkán kb. 4 mm. vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 2/3-ával kibélelünk egy kerek tortaforma alját, oldalát. Az alján több helyen villával megszurkáljuk.

Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk és felszeleteljük. A mákos tölteléket és az almát váltakozva a tésztára rakjuk rétegesen. Amikor a töltelék elfogyott, a maradék tésztával befedjük. Megkenjük tojás sárgájával és villával mintát rajzolunk a tetejére.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órát sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.

    Jó étvágyat hozzá!

  Liza

Szólj hozzá