Mákos almatorta
Különleges desszert ünnepi alkalmakra
Ezt a tortát a páromnak sütöttem a születésnapjára. Nem egy gyorsan összedobható sütemény, igazi delikatesz, ezért csak ünnepi alkalmakra készítem, leginkább gyermekeim, unokáim születésnapjára. Receptjét a nővéremtől kaptam több évtizeddel ezelőtt.
Hozzávalók
a tésztához:
33 dkg sima liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csipetnyi só
½ citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
a töltelékhez:
30 dkg darált mák
7 dkg édes (piskóta) morzsa
5 dkg vaj
2,5 dl tej
reszelt citromhéj
1 kávéskanálnyi fahéj
3 dkg mazsola
3 cl rum
40 dkg borízű alma
vaj a forma kikenéséhez, és tojássárgája a tészta bekenésére
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból gyorsan tésztát gyúrunk, fóliába burkoljuk és 2 órára a hűtőszekrényben pihentetjük.
A töltelékhez felforraljuk a tejet a vajjal, a cukorral, a citromhéjjal, majd belekeverjük a mákot, a piskótamorzsát, a fahéjat, a mazsolát és a rumot. Ezekkel épphogy felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Belisztezett deszkán kb. 4 mm. vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 2/3-ával kibélelünk egy kerek tortaforma alját, oldalát. Az alján több helyen villával megszurkáljuk.
Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk és felszeleteljük. A mákos tölteléket és az almát váltakozva a tésztára rakjuk rétegesen. Amikor a töltelék elfogyott, a maradék tésztával befedjük. Megkenjük tojás sárgájával és villával mintát rajzolunk a tetejére.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órát sütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!
Liza