2020. júl 15.

A MILLENNIUM HÁZA rózsakertjében -videóval

írta: Papá Stefano
A MILLENNIUM HÁZA rózsakertjében -videóval

 

1500 rózsatő nyílik a Zsolnay díszkút körül

Téli első látogatásunk óta most újra jártunk a városligeti Millennium Háza rózsakertjében és elámultunk a különböző színű és fajtájú virágzó rózsák tobzódásán. A rózsakert közepén, a Zsolnay-díszkútnál megállva nyílik a legpompásabb látvány a mértanilag jól megtervezett kertre.

Az 1500 darab rózsatő színe a fehértől, a sárgán és a rózsaszínek különböző árnyalatain át a vörösig és a bordóig terjed. A rózsák között vannak 17.-18. századi még ma is kedvelt fajták, de vannak újonnan nemesítettek is. Kis tábla jelzi a fajta nevét, a nemesítőjét és a nemesítés évét. „A legjobb nemesítő házaktól származó rózsafajták egymással és a házzal is harmonizálnak”- tudtuk meg egy kinti tájékoztató tábláról.

Imádom a rózsákat! Leginkább a tömött fejű halványsárga és barack-rózsaszínűeket kedvelem. Saját kertemben nem sikerült meghonosítanom, így különösen élveztem ezt a fantasztikus gyűjteményt, gyönyörködve abban is, hogy ugyanazon tőn különböző színárnyalatú virágok nyílnak.

A virágágyásokon látszik a kertészek gondos munkája, saját kis kertem gondozásából tudom, hogy a napi gyomlálás elengedhetetlen. A rózsák mellé azokkal jól társítható évelő virágokat is ültettek. Nagyszerűen mutatnak a nagyfejű, pasztell színekben pompázó hortenziák, a kúpvirágok különböző fajtái és a levendulabokrok.  

A régies hangulatot árasztó, félköríves filagória (mely bizonyára nemcsak dísz, de be is lesz futtatva rózsával), dekoratívan keretezi a kert hátsó részét.

A fényes-mázas, vízköpő halakat ábrázoló szökőkút éppen „szökött”, és tündökölt a nyári napfényben.

A szép vonalú fa- és kőpadokon sokan ültek, gyönyörködve a látványban. Jószerivel most ez egyike a Városliget kevés nyugalmas és szépen karbantartott területeinek, hisz nagyon sok helyen építkeznek, vagy ahol nem, ott olykor elhanyagolt utakkal és növényzettel találja magát szembe az arra-járó.

Az épület mellett elsétálva kellemesen meglepődtünk, látva, hogy az épület mögött a benti, elegáns Millennium Kávéház kitelepült terasza működik. Az árnyékot adó napernyők alatt leülve fogyasztani lehet az étlap kínálatából. Mi egy tölcséres fagyit nyaltunk el, melyet a kinti fagyis pultnál árultak. Leülve, a teraszt körülvevő fenséges platánfákban, és távolabb a zöldellő Királydombban gyönyörködtünk.

A több, mint 130 éve épült egykori  Olof Palme Ház - mai nevén Millennium Háza - rekonstrukciója a tavalyi évben fejeződött be.  A példásan felújított épületben a kávéházon kívül kiállítóterem is van.

Kellemes délutánt töltöttünk a 19. századi, boldog békeidők hangulatát árasztó környezetben; a mai nehéz időkben nem éppen felhőtlen hangulatunk felengedett egy kis időre.

   Fotó és videó: Papá Stefano

   Szöveg: Cecilia

Szólj hozzá