2020. júl 26.

Egy szürkehályog műtét margójára

írta: Annaróza47
Egy szürkehályog műtét margójára

 

Köszönet gyanánt

pixabay-600x400.jpg Forrás: Pixabay

 

Egy folyóparton a madarak királya és az éppen felszínre érkező kis vakond találkoznak. A magasból érkezett sas gúnyosan kérdezi a kis vakondot: - Mondd csak kis vakond, mit adnál érte, ha felvinnélek a legmagasabb bércre, onnan nézhetnéd a Napot, a kék eget, a természet alkotta szépségeket? A kis vakond kérdéssel válaszol: - És te mit adnál azért, ha végigjárhatnád az én alagútjaimat, ahol biztonságban vagyunk családommal? Meghallva ezt a párbeszédet egy bölcs bagoly így figyelmeztette őket: - Ne vágyjatok olyan dolgokra, melyek nem a ti világotokhoz tartoznak! Igyekezzetek saját környezetetekben hasznossá válni, legyen az fény, vagy éppen sötétség! Ez az életmódbeli különbség az emberek világában is létezik, gondoljunk csak az eszkimók igluira és a fényes kastélyokban élőkre.

pixa-2-600x400.jpg Források: Wikimedia, Pixabay

 

Most azonban olyan embertársaimról próbálok szólni, kik közelemben élnek. A helyszín a szegedi Szemészeti Klinika, ahol egynapos szemműtéteket is végeznek a különböző hályog (szürke, vagy zöld) miatt gyengén látókon. Saját tapasztalatom e helyről származik.

Vannak tájékozatlan emberek, kik gőgösen így nyilatkoznak: egy szürkehályog eltávolítása ma már  lézer használatával rutin műtét, amit akár egy portás is el tud végezni. Ezt az állítást durván visszautasítom, megcáfolom, különösen a jelenlegi körülmények között, amikor egyúttal a korona-vírus veszélyeit is figyelembe kell venni.

Szembetegségben szenvedő társaim rendszerint kísérőkkel érkezve tétován botorkálnak fel a klinika lépcsőin. Az ajtón belül az egészségügyi személyzet teszi dolgát. Fertőtlenít, kiséri, ellenőrzi, előkészíti a beteget az orvosok által előírt feladatokra. Ez a tevékenység a műtétre várók kísérésétől (lift használatát is beleértve) a várószobáig tart, ahol a beteg a kijelölt helyen átveheti a steril öltözéket, a papucsra és fejre húzható, gumival ellátott védőöltözéket. Ezután következik a további előkészítés, a pupilla tágítás és számtalan csepegtetés.

A műtőben modern gépekkel orvosi stáb várja az érkezőt. 15-20 perces beavatkozással elvégzik a szürkehályog eltávolítását a szemről és behelyezik az implantátumot (lencsét). A műtöttet a kijelölt személy visszakíséri korábbi helyére, és nem felejt el jó egészséget kívánni. Továbbiakban néhány órai pihenés következik, miközben az állandó  csepegtetéseket külön személyzet végzi.

Piqsels.jpg Forrás:Piqsels

 

Ezzel a kis írással a fő célom az, hogy mélységes hálámat és köszönetemet  fejezzem ki társaim nevében is a Szemészeti Klinika minden dolgozójának, a műtétet végző stábnak, a hozzáértő fiatal orvosoknak, kik dicséretes, emberséges munkájukkal és emberi alázattal nap-mint-nap végzik felelősségteljes  munkájukat.

Miután nem kisvakondnak, hanem embernek születtünk, így szemünk világára mindennél jobban kell vigyáznunk, még akkor is, ha nem leszünk olyan éles-látásúak, mint a sas, a madarak királya, ám láthatjuk a természet szépségeit, családtagjainkat, barátainkat, olvashatunk, írhatunk, és még sok mindent véghez vihetünk visszanyert látásunk következtében.

Kis unokám műtét utáni látogatása alkalmával megkérdezte: - Mondd mama, most már az egyik szemed sas-szem? Válaszom: - Miután nem sasnak születtem, így a szemem sem lehet sas-szem, csak emberi szem, amivel tisztán látok magam előtt egy drága kis unokát, aki te vagy.

    Zsazsa

 

Szólj hozzá