2020. aug 01.

A Titkos kert kitárta kapuját - videóval

írta: S. Cecilia
A Titkos kert kitárta kapuját - videóval

 

Felfedezésre váró, meglepetéseket tartogató kert

Ha egy kert titkos, biztos, hogy meg akarjuk nézni, hogy kifürkésszük titkait. Ezt tettük mi is, amikor egy meghirdetett kertlátogatás keretében megnéztük a Titkos kertet a Fejér megyei Velencén. Ez nem afféle "manikűrözött kert", ahol még a fűszálak is glédában állnak, inkább egy színekben és formákban burjánzó, felfedezésre váró, meglepetéseket tartogató kert.

Dóra, a kerttervező és lakberendező házigazda, szívesen mesélt kertjéről, és nem bánta, hogy igyekeztünk titkait kifürkészni. Az 1300 m2-es, két telken elterülő, korábban elvadult kert „megszelídítése”  oda-költözésükkor, 11 évvel ezelőtt kezdődött el.

A kerthez nagyon sok türelem és alázat kell, időt hagyva a növényeknek, hogy megtalálják a megfelelő helyüket és kifejlődjenek – magyarázta.

Dóra élvezi a növényekkel való kísérletezést.  Olyan kertet alakított ki, ahol az élővilág – növények és állatok egyaránt- jól érzik magukat. Igyekszik a vegyszerezést kerülni, próbálkozik az ajánlott növénytársítások és biológiai vegyszerek alkalmazásával, de ez nem mindig eredményes.

Tapasztalatai szerint az évelő növények telepítése a legcélravezetőbb, kitapasztalva, hogy fényigényüknek megfelelően melyek, hol érzik jól magukat a szép nagy, fákkal teli kertben.

Ez a kert nemcsak azért szép, mert tele van szépséges növényekkel, hanem azért is, mert a növények hangulatos kis tereket fognak közre, melyeknek funkciójuk is van. Izgalmas a házhoz kapcsolódó, fedett, fapadlós terasz.

Tetszik a tágas nyári konyha is, ahol Dóra jó időben főzni szokott a kemencében. A régi tárgyakkal berendezett, nyitott térben kellemes lehet főzni is és étkezni is.

A csörgedező kerti tavon nem győztem a szememet legeltetni. A legkisebb látogató, egy még totyogó kislány, jót játszott egy kis vízre eresztett hajóval.

Úgy tűnik,  sikerült megtalálni azokat a növényeket, amelyek  a nagy fenyők,  gyümölcsfák és a diófa alatt is szépen fejlődnek.

A terasz függőágyába szívesen befeküdtem volna, hogy ringatózás közben a kert növényeit kémleljen.

Meglepő fordulat volt, hogy a ház mellett elsétálva tágas nyúlketrecben két tündéri nyuszit láttunk összebújva. A ház lakója, egy aranyos cirmos cica is feltűnt időnként a látogatókat kerülgetve.

A zöldre festett kerti házikó kellemesen simul bele a környezetbe.

Miközben Dóra lelkesen mesélt a kertről, szívesen  válaszolt a látogatók kérdéseire is, megosztva kerttervezői munkája során szerzett tapasztalatait is. A kert kialakítását tervező, vagy kerttel már rendelkező  látogatók egyaránt ihletet meríthetnek ebben a megkapó környezetben, ahol a kertben és a kerti terekben elhelyezett tárgyaknak is stílusok van és csodás összhangban vannak a növényzettel.

Új dolog nálunk, hogy egy magánszemély kitárja kertjének kapuit idegenek előtt, hogy  megmutassa annak „titkait”. Dóra remek házigazda, hozzáértő magyarázataival elbűvölt és nagy kedvet csinált ahhoz, hogy hasonló programokon máskor is résztvegyünk.

A látogatást családomtól kaptam születésnapi ajándékként. Ennél szebb ajándékot nem is adhattak volna, főként, hogy még el is vittek a helyszínre és egy csodás délutánt töltöttünk együtt.

 

A Titkos kert facebook oldala itt kattintható: https://www.facebook.com/atitkoskert/

                                      Képek: Cecilia és Szilvi

   Cecilia

Szólj hozzá