2020. aug 26.

Mini tavacska a balkonon - videóval

írta: S. Cecilia
Mini tavacska a balkonon - videóval

 

Virágok, mécsesek, lencsék  egy tálban

Kis balkonomon nagyon szeretek kinn ülni, ha jó az idő. Kellemes dolog  gyönyörködni a növényeimben és rendezgetni azokat. A nyár folyamán azon töprengtem, hogyan lehetne a növények közé valamilyen formában vizet csempészni, ami gyönyörködtet és akár hűsít is, így jött a mini tavacska ötlete.

Egy magas peremű, széles tál aljába színes, műanyag lencséket raktam, majd vizet öntöttem rá. A vízre mécseseket helyeztem és a kompozíciót a balkonon egy alacsony zsámolyra állítottam.

Ide-oda rakosgattam, hogy megtaláljam a legjobb helyét a növények között.

Különösen szép, amikor rásüt a nap és a napsugarak visszaverődnek a csillogó lencsékről. Este, ha meggyújtom a mécseseket, meghitt hangulatot lesz a teraszon. Ha egy kis szél is fúj, még érdekesebbek az imbolygó fények.

Aztán  újabb ötletem támadt, virágokat és leveleket tettem a vízbe. A korallvirág és a pentász apró virágai különösen jól mutattak, a sarkantyúka lapos, kerek levelei pedig erősen emlékeztettek a tavirózsa leveleire. Sajnos gyorsan elhervadtak és újakkal kellett kicserélni.  Végül kipróbáltam, hogyan mutat a kompozíció műanyag virágokkal. Ezek tartósabbak, mint a friss virágok, de átáznak és akkor nem maradnak a víz felszínén, de lesüllyedve is jól mutatnak.

Időnként kicserélem a vizet és a színes lencséket is lemosom, mert a vízkő lerakódik a tárgyakra. Egy kis ecetes víz eredményesen leáztatja a vízkő lerakódásokat. Úgy gondolom, hogy bármilyen vízálló, peremes tál alkalmas lehet erre a célra, ha kicsit kicsorbult, vagy lepattogzott, medenceként még mindig jó lehet, ha nincs elrepedve. A lencsék helyett apróbb-nagyobb, lapos kavicsok is használhatóak. Kagylók, csigaházak is feldobhatják a tavacskánkat.

Kísérletezzünk kedvünkre, hogy kiderüljön, mi mutat jól a tálas mini tavunkban!

Készítettünk egy videofelvételt, amiben bemutatjuk a fenn leírtakat.

 

 

szöveg: Cecilia,  video: Papá Stefano

 

 

Szólj hozzá