Sült padlizsán balkáni módra
Fogyókúrázóknak, glutén- és laktózérzékenyeknek is jó
A receptet egy bolgár barátnőmtől tanultam. A bolgárok salátaként vagy előételként, hidegen vagy melegen fogyasztják. Nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése, mert időigényes. Cserébe egy különleges, ízletes fogást kapunk, amit különösen ajánlok fogyókúrázóknak, húsmentes diétán élőknek, glutén- és laktózérzékenyeknek, mert a búzaliszt rizsliszttel kiváltható, a juhtúró pedig elhagyható.
Hozzávalók 2-3 személyre:
2 kisebb padlizsán
4 db kápiapaprika
egy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 db paradicsom
1 evőkanál liszt
1 mokkáskanál ecet
oliva- és napraforgóolaj
1 evőkanál olasz vagy görög fűszerkeverék
só ízlés szerint
zöldfűszerek ízlés szerint
bryndza vagy juhtúró ízlés szerint
Elkészítése:
A padlizsánokat és paprikákat megmossuk és sütőben, héjastól megsütjük, amíg összeráncosodnak, megtöppednek. (A paprikák hamarabb átsülnek.) Ha kész, kivesszük és egy konyharuhával letakarjuk, amíg langyosra hűlnek. Eközben elkészítjük a szószt. Az apróra metélt hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd beletesszük a paradicsompürét, az átpréselt fokhagyma felét, az összevágott paradicsomokat, ízlés szerint sót. Egy darabig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom szét nem fő és már csak kevés leve marad.
Ekkor belekeverünk egy evőkanál lisztet, és vízzel szósz sűrűségűre higítjuk. További 5 percig főzzük, majd lezárjuk. Egy külön tálkában kb. 1 deciliternyi öntetet csinálunk oliva- és napraforgóolajból, a megmaradt fokhagymából, egy mokkáskanálnyi ecetből, a fűszerkeverékből és kevés sóból. A padlizsán és a paprika héját lehúzzuk és a zöldségeket külön-külön összevagdaljuk. Egy salátástál aljába tesszük a padlizsánt, picit sózzuk. Ráterítjük a paprikát és leöntjük az öntettel. Kicsit állni hagyjuk, végül a tetejére borítjuk a szószt. Ízlés szerint megszórhatjuk zöldfűszerekkel és bryndzával vagy juhtúróval. Én most anélkül készítettem a laktózérzékeny családtagom miatt.
Jó étvágyat!
Miranda