2020. aug 28.

Sült padlizsán balkáni módra

írta: Miranda47
Sült padlizsán balkáni módra

 

 Fogyókúrázóknak, glutén- és laktózérzékenyeknek is jó

A receptet egy bolgár barátnőmtől tanultam. A bolgárok salátaként vagy előételként, hidegen vagy melegen fogyasztják. Nem mondom, hogy egyszerű az elkészítése, mert időigényes. Cserébe egy különleges, ízletes fogást kapunk, amit különösen ajánlok fogyókúrázóknak, húsmentes diétán élőknek, glutén- és laktózérzékenyeknek, mert a búzaliszt rizsliszttel kiváltható, a juhtúró pedig elhagyható.

 

Hozzávalók 2-3 személyre:

2 kisebb padlizsán

4 db kápiapaprika

egy fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál paradicsompüré

2 db paradicsom

1 evőkanál liszt

1 mokkáskanál ecet

oliva- és napraforgóolaj

1 evőkanál olasz vagy görög fűszerkeverék

só ízlés szerint

zöldfűszerek ízlés szerint

bryndza vagy juhtúró ízlés szerint

 

Elkészítése:

A padlizsánokat és paprikákat megmossuk és sütőben, héjastól megsütjük, amíg összeráncosodnak, megtöppednek. (A paprikák hamarabb átsülnek.) Ha kész, kivesszük és egy konyharuhával letakarjuk, amíg langyosra hűlnek. Eközben elkészítjük a szószt. Az apróra metélt hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd beletesszük a paradicsompürét, az átpréselt fokhagyma felét, az összevágott paradicsomokat, ízlés szerint sót. Egy darabig rotyogtatjuk, amíg a paradicsom szét nem fő és már csak kevés leve marad.

Ekkor belekeverünk egy evőkanál lisztet, és vízzel szósz sűrűségűre higítjuk. További 5 percig főzzük, majd lezárjuk. Egy külön tálkában kb. 1 deciliternyi öntetet csinálunk oliva- és napraforgóolajból, a megmaradt fokhagymából, egy mokkáskanálnyi ecetből, a fűszerkeverékből és kevés sóból. A padlizsán és a paprika héját lehúzzuk és a zöldségeket külön-külön összevagdaljuk.  Egy salátástál aljába tesszük a padlizsánt, picit sózzuk. Ráterítjük a paprikát és leöntjük az öntettel.  Kicsit állni hagyjuk, végül a tetejére borítjuk a szószt. Ízlés szerint megszórhatjuk zöldfűszerekkel és bryndzával vagy juhtúróval. Én most anélkül készítettem a laktózérzékeny családtagom miatt.

           Jó étvágyat!

            Miranda

 

Szólj hozzá