2020. aug 31.

Barátnőmet a halál torkából hozták vissza

írta: Annaróza47
Barátnőmet a halál torkából hozták vissza

 

                    A család gondoskodó szeretete ad erőt

főkép-jó-600x450.jpg Idén nyáron lányai társaságában

 

Saci a legpozitívebb ember a környezetemben, aki az elmúlt egy év szenvedéseit példaértékű akaraterővel és optimizmussal élte túl. Tíz embernek is sok lett volna az a megpróbáltatás, amit a klinikán töltött éve jelentett.

Saci nem az a klasszikus értelemben vett barátnő, akivel rendszeresen összejárunk, de amikor találkozunk, ugyanott folytatjuk a beszélgetést, ahol hónapokkal azelőtt abbahagytuk. Egyszerűen szeretem a társaságát gyerekkorom óta. Szomszédunkban lakó unokahúgom osztálytársaként sokat játszottunk együtt bérházunk 2. emeleti folyosóján. Ugyanabba a gimnáziumba jártunk, egyszerre voltunk fiatal anyukák, akik a GYES alatt nyáron a strandra vittük csemetéinket. Visszagondolva spontán találkozásainkra, rájövök, hogy azok mindig a strandon történtek. Nagymamaként ugyancsak a vízben szórakoztattuk unokáinkat. Bizonyos értelemben sorstársak vagyunk, hiszen egyik lánya a kislányával, az én lányom pedig fiúunokámmal külföldön él. Sok közös témánk van, amit az élményfürdő sodrásában jó kedéllyel kitárgyalunk. Saci kedves színfoltja volt a fürdő nyugdíjas közönségének. De egyszer csak hiányolni kezdtem.

strand-600x397.jpg Betegsége előtt az élményfürdőben

 

Kiderült, hogy epekőműtétre feküdt be a klinikára tavaly júniusban. De miért kellett egy rutinműtét miatt egy évet töltenie a klinika fogságában? Már az epekőműtét előtt is panaszkodott hátfájásra. A háziorvosa elküldte mellkasi rtg-re, ami nem mutatott elváltozást. Kapott izomlazítót, de a panaszain mit sem változtatott. Az epekőműtét utáni napon a szokásrend szerint talpra kell állni, és saját lábán végezni a szükséges teendőket a betegnek. Sacinak ez nagy kínok árán, ajtókilincsekbe kapaszkodva sikerült csak, míg el nem esett, majd lebénult. Akkor MR-re küldték, ami kiderítette, hogy egy daganat van a gerincén. A VÚK-ról (Vadi új klinika) átszállították a régebbi új klinika idegsebészetére, ahol megműtötték. Ezután sem tudott lábra állni, fekvőbeteg volt. Fulladni kezdett, eszméletét vesztette, a deszki tüdőszanatóriumba szállították. Egy korábbi legionális tüdőgyulladás szövődményét gyanították, amit egy repülőútja során szerezhetett klímatisztítás hiányossága miatt. A deszki kezelések alatt többször halálközeli állapotba került, sok mindenre nem emlékszik, csak elmondásokból értesült.

lányai-új-600x338.png Betegsége előtt lányaival

 

Visszaszállították az idegsebészetre, ahol többször műtötték újra a gerincét, mert nem történt semmi javulás. Végül egy bizonytalan kimenetelű 10 órás műtéttel sikeresen helyreállították a beteg gerincet. Három csigolyaprotézist rögzítettek az előttük, utánuk lévő csigolyákhoz a lapockái között. Ezután szép lassan elkezdett javulgatni, a nővérek és a szorgalmas látogatók maszírozásának köszönhetően, amivel bénult lábaiba próbáltak életet lehelni. Gyógytornászok próbálták lábra állítani, ami nagyon nehezen ment. A sebe elfertőződött bakteriálisan. Gennyleszívó készüléket kapott. Ez sem szüntette meg véglegesen a problémát, a mai napig kötözgetni kell a sebét.

Néha én is meglátogattam, és csodálattal adóztam Saci töretlen kedélyének és bizakodó magatartásának. Beszélgetésünk fő témája nem a betegsége volt, hanem a család, a régi közös élmények, sztorik felelevenítése. A mosoly nem hagyta el meggyötört arcát sem. Viccelődve mesélte, a sors iróniájaként, hogy külföldről hazalátogató lánya elesett, és kerekesszéken tolták be hozzá látogatni. Másik lánya szerencsére városunkban lakik, fáradhatatlan ápolása, és az egész család gondoskodó szeretete adta azt a mérhetetlen akaraterőt Sacinak, amely a rengeteg szenvedés, és az ádáz harc után életben tartja.

betegség-előtt-2-600x533.jpg Betegsége előtt lányával és unokájával

 

A karanténhelyzet márciustól még a kedves látogatóktól is megfosztotta, súlyosbítva a klinika fogságát. De ő továbbra is híven követette az orvosok utasításait. Mindenki szerette a klinikán is, mert fehér holló az ilyen beteg. Orvosi csodának tartják őt. A gyógytornászok szorgalmas munkájának köszönhetően már a klinikán elkezdett rolátorral közlekedni. 11 hónap klinikai élet után végre hazaengedték. A biztonság kedvéért előtte egy biopsiával mintát vettek a kivett epekő környékéről. Lánya a saját lakására vitte, hogy minden percben mellette lehessen. Saci boldog volt, barátnőit fogadta. Az itt látható,  barátnője által készített videón bemutatta, hogyan „száguldozik” a rolátorral.

https://www.youtube.com/watch?v=h1actrKEChw&feature=share&fbclid=IwAR1jCxCXGtIsezUzVYgWa7aYLn8g2nCEXqBy839nsW_uzhBpWM2bL9d2RXk

Azután jött egy telefon a klinikáról, ami megtörte elégedettségét. A biopsia rossz „eredményt” mutatott. A tavaly kivett epekő helyén a vastagbél és patkóbél találkozásánál rosszindulatú daganat jött létre. Újabb műtétre rendelték be. Mindössze 3 hétig élvezhette lánya gondoskodását. Kicsit elkeseredett, kezdte a hitét elveszteni, de reménykedve feküdt újra a kés alá. hatórás műtéttel sikeresen eltávolították a daganatot, és az orvos örömmel tudatta, hogy jók az eredmények. Az onkoterápiás team gyógyszeres megelőzést írt fel, és vasat kap vérszegénységére. Ez az utolsó műtét nagyon legyengítette.

Saci ragaszkodott hozzá, hogy a saját otthonában lábadozzon. A lánya nehezen egyezett bele, de így is a legnagyobb odafigyeléssel foglalkozik édesanyjával, aki úgy érzi, hogy újraszületett. Hálás az Idegsebészet orvosainak, hogy a halál torkából hozták vissza.

Mindenesetre örülünk, hogy visszakaptuk ezt a csodálatos lényt, aki reménykedik, hogy jár még barátnőivel az Öreg rockerek koncertjeire, velem pedig az élményfürdő habjaiban fog csacsogni. „Én is remélem, Sacikám! Örülök, hogy nem hagytad legyőzni Magad!”

Az ember igazi értékét elsősorban az határozza meg, hogyan tud felülemelkedni önmagán - Albert Einstein

      Annaróza

 

Szólj hozzá