2020. okt 08.

Galápagos: elbűvölő természetfilm-sorozat

írta: Régiségek blog
Galápagos: elbűvölő természetfilm-sorozat

 

TV-műsor ajánló: David Attenborough dokumentumfilmjei

 

tengeri-leguán-galapagos-pixabay-600x420.jpg Tengeri leguán               Forrás: Pixabay

 

Ha kibírjuk, hogy a sablonos sorozatok helyett más műsorokat is nézzünk a tévében, nagyon érdekes, értékes műsorokra bukkanhatunk. Én nem vagyok sorozatnéző-függő, a "bekarikázósok" csapatát erősítem. Így találtam rá a Duna TV műsorában David Attenborough Galápagost bemutató természetfilm sorozatára. Be is karikáztam a műsorújságban azonnal a kezdések időpontjait, nehogy lemaradjak valamelyik epizódról. Készültem nagyon...

wikipedia.jpg David Attenborough                  Forrás: Wikimedia Commons

 

Bizonyára sokan ismeritek D.A. nevét. A 94 éves brit természettudós és filmes sok érdekes filmet mutatott már be, még mozifilmeket is készített. Ennek a Galápagos-szigeteket bemutató filmjének nagy várakozással ültem neki és nem is csalódtam benne! Az Ecuadorhoz tartozó szigetek Dél-Amerika partjaitól kb. 1000 km-re vannak a Csendes-óceánban. Nem nagy szigetek, de elég sok van belőlük. (Itt kérek elnézést ha nem tudom pontosan hány sziget van, de a számokkal hadilábon állok).

Ami jelentőssé teszi a szigeteket, az egyedülállóan különleges állatvilága. Az óriásteknősök, pingvinek, madárfajok sokasága elbűvöli a nézőket! D.A. profi stábbal utazott a szigetekre és ezeket az állatokat mindenféle helyzetben sikerült megörökítenie. Filmjeiben ő a narrátor, aki mindent tud az illető állatról -és még annál is többet... Elmesélte, hogyan kerültek ezek az állatok a vulkanikus eredetű szigetekre. A szárazföldről sodródtak át  és az évek során - a békés, nyugalmas környezetnek hála - elszaporodtak, kicsit át is alakultak, illetve módosult a külsejük.

CC-BY-SA-4.0-Diego-Delso-600x400.jpg Galápagos-szigetek                        Forrás: CC BY-SA 4.0 Diego Delso

 

Így az óriásteknősök is a nyugalomnak köszönhetően nőttek ilyen hatalmasra. A kormoránok szárnyai  az évek folyamán elcsökevényesedtek, nem tudnak repülni, de eltotyognak a parton és bravúrosan halásznak a tengerben. És a leguánok! A rengeteg fürge leguán, és a tengeri leguánok, amelyek az óceánban a víz alatt hatalmas karmaikkal megkapaszkodva legelészik a tengeri algákat! Elbűvölő látvány... Soha nem fogom ezeket a csodákat élőben látni, ezért hálás köszönet az őket bemutató D.A-nak, hogy mégis részem lehet a belőlük!

Óriásteknős-Pixabay-1-600x378.jpg Óriásteknős        Forrás: Pixabay

 

Micsoda életet élhetett Sir Attenborough! Érdekes sajtóhír volt nemrég, hogy új dokumentumfilmjének privát vetítésén Vilmos herceg és családjának otthonában az idős természettudós a hétéves György hercegnek  egy olyan megkövült őscápa fogat ajándékozott, amelyet maga talált még az 1960-as években egy galapagosi családi nyaraláskor.

 

A jövő héten az M5 csatornán  láthatók a Galápagos sorozat részei. Nézzük együtt, örüljünk az újabb csodák filmbeli bemutatásának!

Időpontok: hétfő (okt. 12.) 17:30,   kedd (okt. 13.) 09:10,  kedd (okt. 13.) 17:30,   szerda (okt. 14.) 09:10,   szerda (okt. 14.) 17:30, csütörtök (okt. 15.) 09:10,     csütörtök (okt. 15.) 17:30,     péntek (okt. 16.) 09:10

 

https://www.youtube.com/watch?v=-tvA3Ezqjl8

BBC Earth: Válogatás  Attenborough filmekből

 

Sir David Frederick Attenborough  (London, 1926. május 8.) angol természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője.

Attenborough a magyar nézők szívébe híres - hírhedt trilógiájával lopta be magát annak idején, amelynek darabjai az Élet a FöldönAz élő bolygó és Az élet megpróbáltatásai voltak. A hátizsákos világjáró hihetetlen kalandjainak és közvetlen, sztorizós modorának köszönhetően, egy csapásra Cousteau kapitány és egyenrangú társává emelkedett.

Munkájának jelentőségét maga a királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005. június 10-én megkapta az Order of Merit kitüntetést is, amelyet szintén  II. Erzsébet brit királynő adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén.

Forrás: Wikipedia

 

  Brigitta

 

Szólj hozzá