2021. jún 20.

Az eperdzsem sütőben is készülhet

írta: Régiségek blog
Az eperdzsem sütőben is készülhet

Fél óra alatt, kevergetés nélkül

uvegek.jpg

A sütőben 30 perc alatt elkészülő eperdzsem legfőbb vonzereje, hogy nem kell a gyümölcsöt - a szokásos módon - a fazék mellett állva kevergetni. Az eperkészítés e különös módjának  ötlete lányomtól származik, aki egy neten fellelt Stahl Judit recept alapján fundálta ki, hogy így készítsünk eperdzsemet együtt. Az elkészítés módját furcsálltam volna, ha nem jut eszembe, hogy anno, kb. 40 éve, szilvalekvárt sütöttünk anyukámmal  hasonló módon -  igen jó eredménnyel.

 ladaban.jpg

Hozzávalók:

1 kg eper (kicsumázva)

30 dkg nádcukor vagy barnacukor (az eredetiben 50 dkg van)

1 kávéskanál citromsav

felvagva.jpg

Elkészítés:

Mi 6 kiló eperből készítettük. A gyümölcsöt megmostuk, kicsumáztuk, majd kis darabokra (1-2 centis, vékony szeletekre) felaprítottuk. Egy nagy tepsit kibéleltünk sütőpapírral úgy, hogy magas pereme legyen.

tepsi.jpg

Az epret a tepsi egyik részébe halmoztuk, a cukrot a másik végébe.

 ket_resz.jpg

Így ment a 180 fokra felmelegített sütőbe. Egyszerre két tepsinyi gyümölcs is sülhet. Nekünk 3 tepsinyi lett a 6 kilóból.

sutoben.jpg

30 perc múlva  anélkül, hogy közben megkavartuk volna, kivettük a sütőből. Ekkorra az eper megpuhult és a cukor az eper levében megkaramellizálódott. 

sulve.jpg

Most egy kis ügyességre van szükség, a papír sarkait összefogva az epret és cukrot bele kell borítani egy nagy edénybe, ahol alaposan össze tudjuk keverni a cukrot az eperrel.

citromsav.jpg

Kilónként egy kávéskanál citromsavval számolva azt is beleszórtuk és összekevertük a gyümölccsel.uvegbe_toltes.jpg

A lefertőtlenített csavaros üvegeket már jó előre elkészítettük és a dzsemmet még forrón (egy nagy lyukú tölcsérrel) beletettük, a tetőt jól rázártuk, megfordítottuk és rövid ideig úgy hagytuk.

 uvegben.jpg

A még meleg üvegeket száraz dunsztba raktuk, hogy szép lassan hűljön ki a dzsem (mi vastag törölközőkkel bélelt kosarat használtunk dunsztnak).

dunszt.jpg

Egy napig tartottuk benne, majd a polcra tettük. A kész dzsem nem sűrűsödik be teljesen, marad egy kis leve. Aki sűrűn szereti, tehet bele pektint, amitől besűrűsödik.

 

Elena

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

recept eper lekvár befőzés dzsem eperdzsem Elena