2021. okt 14.

Rotschild Klára kiállítás Szegeden

írta: Annaróza47
Rotschild Klára kiállítás Szegeden

Divatkirálynő a vasfüggöny mögött

linzer-katko_izabella11.jpg

Az első igazi őszi napon ellátogattam a múzeumként funkcionáló ún. Fekete házba, hogy megcsodálhassam a Vörös divatdiktátornak titulált Rotschild Klára alkotásait, betekinthessek élete történetébe. Nevének hallatán a gazdag bankárcsalád jut eszembe, de semmilyen rokoni kapcsolat nincs köztük.

A legendás hölgy alakja, élete, munkássága Simonovics Ildikó művészet-és divattörténész szenvedélyes kutatómunkája nyomán rajzolódik ki előttünk a kiállításon.

clara_ani_kep.jpg            Rotschild Klára      -saját felvétel a kiállításon

Klára szülei, a szabómester apa és a szabásznő anya kezdetben a pesti Koronaherceg utcában (a mai Petőfi Sándor utca) vittek forgalmas női szalont, ami később sokat költözött. Két nővérével együtt már gyerekként megismerkedett a szabászat fortélyaival. Klára 1903-ban született, szinte a szabászasztalon – mondják viccesen.

A lányok egyre több feladatot vállaltak a családi üzletben, ahová előkelő hölgyvendégek jártak. A fiatal Rotschild Klára kezdetben a kuncsaftokat fogadta, ellenőrizte a könyvelést, a számlákat. Később az üzlet vezetője, direktrisze lett, bár csupán 6 elemit végzett, idegen nyelvet nem tanult. Azonban a divat nyelvén perfekt volt. Felnőtt korában Párizsba, a divat fővárosába kísérte apját, és nevelőanyját. Nagyon jó szeme volt a divathoz, és későbbi párizsi útjai során megfigyelte, valamint kivételes fotografikus memóriájával rögzítette a híres divatházak modelljeit, majd ezeket lemásolva, egyéni kreációival kiegészítve hozta létre saját kollekcióit.

simonovics41-1.jpg

Alkalmi csipkeruha, selyem muszlinnal kombinált poliészter csipke. 1975. Gönczi Annamária újságírónő esküvői ruhája - fotó: Simonovics Ildikó

Szülei mellett nagy tudásra tett szert. Hírnevét furcsa módon egy botrány alapozta meg. Egy alkalommal Somogyi Pál Károly hírhedt aranyifjút felkereste a lakásán, hogy kérje, fizesse ki tartozásait színésznő szerelmének ruháira. Somogyi azonban durván sértegette, megrázta, majd kidobta Klárát. A lelkileg megviselt lány pszichiátriai kezelésben részesült, majd felépülve kártérítési pert indított Somogyi ellen. Ezt meg is nyerte, és a kapott összegből üzletet nyitott a Deák Ferenc téren. 1931-ben férjhez ment Glücksthal Pál utazóügynökhöz, aki mindenféle áruval kereskedett. Remek kapcsolatteremtő képességének köszönhetően a szalon megnyitása után egy évvel már felülmúlta édesapja üzletét.

linzer-katko_izabella_31.jpg

Rátonyi Hajni fellépő ruhája, krepoelt muszlin, tisztaselyem acetát béléssel, ékszermellénnyel. 1969    fotó: Linzer-Katkó Izabella

Világhíres megrendelői gróf Almássy Jaqueline, Faruk, egyiptomi király édesanyja és lányai voltak. Az olasz király 1937-es budapesti látogatására az arisztokrata hölgyek a Deák téri szalonban varratták báli ruhájukat.

A menyegzőkre varrt menyasszonyi ruhák is segítették karrierjét. Gróf Edelsheim-Gyulai Lipótné négy eladósorba került lánya Rotschild ruhában lépett az oltár elé. A menyasszonyi ruhák, fényűző esküvők hozták magukkal az előkelő, jómódú megrendelőket.

simonovics21.jpg

Ékszerkabát, lurex-viszkóz alapra üveg-és tekla gyöngyökkel kivarrva. 1974   fotó: Simonovics Ildikó

A Kádár korszakban egyedül ő nyerte vissza vezető pozícióját a divatszakmában, gondolom, innen ered a Vörös divatdiktátor elnevezés

A hétköznapi halandóknak elérhetetlen árfekvésű Váci utcai üzletnek, a Különlegességi Női Ruhaszalonnak a vendégei, a diplomatafeleségek, a magyar politikai, szellemi elit asszonyai, a művészvilág hírességei a párizsi divatházak fényét élvezhették.

simonovics.jpg

            Kádár Jánosné és Jovánka Tito férjükkel a pulai amfiteátrumnál  

A szalon törzsvevője volt a puritán Kádárné mellett a jugoszláv Josip Broz Tito felesége, Jovanka, a művészvilágból Honthy Hanna, Gábor Zsazsa, a szovjet Tatyjána Szamojlova, Tolnay Klári, Törőcsik Mari, Váradi Hédi, Psota Irén, Darvas Lili, Halász Judit, Fischer Annie zongoraművész és Kovács Margit kerámikus. Megfordult ott a szovjet külügyminiszter, Andrej Gromiko felesége, és a perzsa sah neje is.

linzer-katko_izabella_4.jpg

Vázlatok     fotó: Linzer-Katkó Izabella

A luxusüzlet egyfajta kirakatként működött a vasfüggöny mögött. A „mi Rotschildunk” hozzátartozott az ország imázsához. A keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették.

1969-ben a ruhaszalon neve helyére Clara felirat került.

 

kiallitasi_kep.jpg

               A kiállítás plakátja

Simonovics Ildikó, a kiállítás kurátora ezzel a címmel hívja fel figyelmünket, kelti fel érdeklődésünket a 20. századi, igazi női sikertörténetre: CLARA – Rotschild Klára - Divatkirálynő a vasfüggöny mögött.

A kiállítás épületébe lépve lépcsőházának falain érdekes fotók mutatják Rotschild Klárát munka közben, vendégek társaságában, valamint menyasszonyi ruhakollekcióit a boldog arákon.

bali_ruha_1.jpgKárpáti Lászlóné Magdolna estélyi ruhája, tisztaselyem burett organza  sállal,  1977 

- saját felvétel a kiállításon

Fentről egy piros estélyi ruha lebeg felfüggesztve. A termekben rengeteg fotó, videókon pedig a megszólaltatott munkatársak, rokonok beszélnek a divat nagyasszonyáról. Az egyik fotón meglátom gróf Apponyi Geraldinet, a Nemzeti Múzeum új, kerti cukrászdájának névadóját.

linzer-katko_izabella21.jpg

Fotó: Linzer-Katkó Izabella

A termekben fiatalkorom divatja tárul a szemem elé, Chanel-kosztümök, komplék. Klára is szinte mindig saját tervezésű Chanel kosztümöt hordott. Eszembe jut édesanyám varrodája, és a sok kedves kuncsaft, aki boldogan távozott Inci néni tökéletes kollekcióiban. Nem volt köztük híresség, s bár anyukám igényes munkájának darabjai nem vetekedhettek a Rotschild szalon költeményeivel, varrodájának szegedi viszonylatban jó híre volt.

inci2.jpg

                     Édesanyám és menyasszonyi kollekckói

Rotschild Klára rendkívül hiú nő volt, sajnos ez a tulajdonsága kergette a sírba. Sikertelen fogbeültetése, fogai végleges elvesztése miatti félelmében és fájdalmában öngyilkos lett 1976-ban.

Simonovics Ildikó művészettörténész így összegzi munkásságát: „A Rotschild ruha a mindenkori divat kissé konzervatív, inkább elegáns, dámás, kortalan típusát képviselte… Míg a párizsi divat bohém, a pestit mindig a konzervatív szellem jellemezte.”

                                           Az első kép fotósa: Linzer-Katkó Izabella

Annaróza

 

Ha tetszett a bejegyzésünk, örülünk, ha írásainkat lájkolod és megosztod, vagy továbbküldöd e-mailben.

Látogass el közénk, blogunk

 facebook csoportjába, 

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

divat ruha kiállítás öltözködés divattörténet Szeged Rotschild Klára Annaróza