Meglepetés vacsora egy lakásétteremben
Meglepetés vacsorára kaptam meghívást a lányomtól. Olyan helyre mentünk, amiről nem is volt tudomásom, a lányom viszont ismerte és szerette volna velem is megismertetni.
Egy hangulatos, mediterrán helyeket idéző, virágokkal, bokrokkal, padokkal kényelmessé tett udvaron át vezetett az utunk az étterem bejáratához. A lakásétterem tulajdonosa fogadott bennünket, és vezetett be az asztalokhoz. Hangulatos fények, ízléses berendezés és kellemes hűvös keltett jó benyomást már megérkezésünkkor is.
Érkezett a többi vendég is, lassan megtelt a szoba és Krisztina séf bemutatta az éttermet, beszélt gasztronómiai elképzeléseiről, a vacsora tematikájáról. Szokatlan módon egy történésre, munkafolyamatra épült a degusztációs menüsor (falatkák) és ez az ARATÁS volt. Érdekesen, szinte dramaturgiai felépítéssel követték egymást az ételek. Minden étel előtt a séf néhány mondatban ismertette az étel összetételét, alapanyagait, a paraszti életmódban való helyét.
Minden étel után a megfelelő innivalókat is felszolgálták, és ez a kellemes eszegetés-iszogatás három órán át tartott. Hat (6) fogásból állt a menüsor, az egyes fogások fantázianeveit idemásolnám, hogy lássátok a költőiségét a mi vacsoránknak.
-
Hajnali falat
-
Tarisznya
-
Falatozó
-
Hűsölő
-
Délidő
-
Pihenő
Az innivaló válogatott, az ételekhez illő volt.
A rendkívül udvarias pincérek diszkréten, szinte suhanva szolgáltak fel, az evőeszközök csaknem nesztelenül tették a dolgukat, halk pohárcsilingelés hallatszott néha... angyal szállt el felettünk.
A különleges fogások, az egyszerű paraszti aratóételek extra fogássá nemesedve mindenkinek a tetszését elnyerték. A finomabbnál finomabb falatok, a minőségi, különleges kenyerek, a hely hangulatához illő terítékek, szépséges, rusztikus edények csak fokozták a kellemes érzetet.
Néhány ételsor, amit fogyasztottunk :
Aludtej, töltött édeskáposzta, borsikafű, kapor
Pácolt gyöngyhagyma, mangalica sonka, szalonna, kiscipó
Parazsat puliszka, kukoricahab, sóvirág, juhtúró, lestyán, háncs
Kaszásleves , szalonnapörc, kenyérhéj, babérfagylalt
Zölddinnye, nyári alma, vadvirágok, aromás zöld jégnyalóka
Elégedetten vettünk búcsút a séftől és a felszolgálóktól, egy kellemes este mindenféle jóérzésével. Köszönöm a lányomnak hogy mindezt megismerhettem, részese lehettem!
Brigitta