Hagyományos szilvalekvárfőzés
Lekvárfőzés kisebb adagokban

Októbert írunk, nem lehet tovább halogatni a szilvalekvár főzését. Egy szerdai piaci napon fiam segítségével elmentünk a város legnagyobb piacára bevásárolni. Időszerű is volt, mert nem sok helyen árultak szilvát. Rövid körbenézés után úgy éreztem, megtaláltam a nekünk megfelelő fajtát, az ára is kedvező volt, így meg is vásároltunk 15 kilót. Tudtam, hogy egyszerre nem tudom az egészet megfőzni, így beosztottam 3 napra az elkészítését. Hazaérve neki is láttam az első 5 kg munkálatainak.

Gyorsan haladtam, az ösztönöm nem csalt, amikor ezt a fajtát választottam, az eladóval beszélgetve kiderült, hogy Tophit fajta, amely kellemes savanykás ízű, magvaváló, húsa világos sárga színű. A 15 kg-ból egyetlen darabot kellett csak kidobnom. Tudom, hogy minden házban a saját, jól bevált recept szerint főzik a lekvárt, én is így vagyok.
A receptem nagyon egyszerű. 1 kg szilvához 25dkg cukrot adok, miután savanykás gyümölcsről van szó és a gyerekek édes szájúak. Húsdarálóval ledarálom a szilvát és elkezdem főzni, kis lángon "pöszörög" kb. 4 óra hosszát. Ilyenkor már szépen összesűrűsödik. Nem állok végig a tűzhely mellett, de nagyon gyakran megkeverem. Majd hozzáadom a cukrot és kb. még 40 percig kis lángon tovább főzöm, de akkor már nem hagyom ott, nehogy odaégjen a cukor.

A befőttes üvegek már előkészítve állnak, mikrohullámú sütőben "csírátlanítom" azokat: kevés vízzel megtöltöm és másfél percre beteszem a mikróba. Nekem bevált, még soha nem romlottak el ill. penészedtek meg a lekvárok. A fazék mellett áll már egy másik lábas újságpapírral kibélelve, annyi meleg vízzel megtöltve, hogy a belehelyezett üres üvegek szépen megálljanak és elkezdem megtölteni őket a forró lekvárral.
Amikor ez a művelet is kész, a tetejükre szórok egy nagyon kevés befőtt tartósítószert (nátrium-benzoát) és szorosan rácsavarom a kupakot, majd 5 percre fejre állítom. Azért kell fejreállítani, hogy a kupakot is elérje a 100 fokos anyag, ami elpusztít minden gombát és egyéb anyagot, amitől megromolhatna a lekvár.
Ha letelt az öt perc, az üvegek mehetnek a jó meleg, száraz dunsztba. Pár nap múlva felcímkézem, ráírom az elkészítés dátumát, és a gyümölcs fajtáját.
Jöhet a tél, jöhetnek az ünnepek, a befőttes polcok készen állnak.

Kép forrása: Pixabay
Szilvamagozás közben azon gondolkodtam, milyen népszerű és egészséges gyümölcs a szilva és nem tudok róla semmit. Este, amikor kész lettem az első adaggal, elő is vettem mindentudó tabletemet és rákerestem a szilvára. Ez a kedvelt gyümölcs a Prunus domestica a rózsafélék családjába tartozik, Közép-Ázsiából származik, hozzánk Erdélyből és Elő-Indiából került. Világszerte más-más fajokat termesztenek, vannak amerikai, kínai és japán fajok. Nálunk a házi szilva fajtákat termesztik, mert ezeknek a hidegtűrése és az alkalmazkodó képessége magasabb. Továbbá olvasom, hogy a híres Besztercei szilva kialakulása a harmadik századra tehető szíriai területeken, de híressé a termesztése Magyarországon vált. Mennyi mindent készíthetünk szilvából: befőttet, szilvásgombócot, levest, aszalt szilvát és még sokféle ételt, a hullott szilvából készült szilvapálinkáról nem is beszélve! A jótékony hatásait még nem is említettem: méregtelenítő, vizelethajtó, májvédő, energiapótló, hashajtó, tápláló, serkentő. A,B,C-vitamint, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaz.
Források: Gyümölcspédia, Anna kertje, Wikipédia
Képek forrása: saját felvételek
Sári
Látogass el közénk, blogunk
facebook csoportjába,
ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket.
Iratkozz fel blogunk
VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,
hogy értesülj legújabb videóinkról!