2023. júl 27.

Szeged pezsgő nyári kulturális élete

írta: Régiségek blog
Szeged pezsgő nyári kulturális élete

Koncertek és Grecsó könyvbemutató
fokep2_1.jpg

Néhány éve már lelkesen írtam városom színes kulturális palettájáról. Az idei nyár sem okoz csalódást: számomra és a Szegedi Szabadtéri Játékok számára is nyitányt jelentett a július 1-re hirdetett ajándékkoncert. 2003 óta hagyomány a szegediek és vendégeik számára a szimfonikus zenekar ingyenes koncertje, ahol a legismertebb, szinte slágernek számító komolyzenei művek hangzanak el. Korábban például Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitány, Musszorgszkij: Egy kiállítás képei, vagy Mendelssohn, Bizet, Glinka, stb. művei. A pálmát azonban az elmúlt 20 év során Orff: Carmina Burana előadása vitte el 2017-ben, ami egyben a szegedi Kortárs balett táncával felejthetetlen komplex élményt nyújtott a hálás közönségnek. A színpadot a zenekar, a kórus és a balettkar együtt töltötte be.

Az ingyenes jegyekben előnyt élveznek az éves hangversenybérlettel, vagy más szabadtéri előadásra jeggyel rendelkező nézők, de azon felül a jegyirodában bárki kaphatott 2 db jegyet, aki elég élelmes volt és időben sorba állt. 10 perc alatt a kezemben voltak a jegyek, nagyon rugalmas volt az elosztás.

ajandekkoncert.jpg

Ajándékkoncert - Kép forrása: Szegedi Szabadtéri Játékok, Tari Róbert fotós

Az idei koncert témája a tánc köré szerveződött: az első részben Csajkovszkij Diótörő szvit, Borogyin: Polovec tánc, Dvorak: Szláv tánc, a második részben: Kodály: Galántai táncok, Brahms: Magyar táncok és Ravel: Bolerója volt a műsorterv.

Ijedelemmel figyeltük az időjárás-előrejelzést, ami fenyegetően épp a kezdésre, 21 órára jósolt esőt. Azonban kevés nézőt tántorított el a jóslat, szinte telt házzal vártuk a kezdést. Amikor a toronyóra 9-et kongatott, el is kezdett cseperegni. Barátnőmmel előkaptuk a bejáratnál osztogatott esőpelerint, ami édes-keveset takart belőlünk. Szerencsére nem volt nagy zápor, de a drága hangszereket elmenekítették gazdáik a színpadról.

20 perces késéssel elkezdhették a koncertet. A Himnusz elhangzása után Barnák László színházigazgató rövid köszöntőbeszédet mondott, ecsetelve a szegedi és újszegedi szabadtéri színpad idei programját, ami újfent nagy választékát adja a prózai, az opera- és musicaldaraboknak.

szegedi_szabadteri_jatekok_tari_rober_ajandekkoncert.jpg

Ajándékkoncert - Kép forrása: Szegedi Szabadtéri Játékok, Tari Róbert fotós

Ezután Gyüdi Sándor zenei és karigazgató ismertette az elsőként bemutatott Diótörőt. Kiselőadása tartalmas és érdekes volt, élveztük is volna, de a villámok ijesztően cikáztak körülöttünk, és ez elvonta figyelmünket. Az igazgató úr bizonyára értekezett az égiekkel, mert azok megkegyelmeztek nekünk, és nem küldtek áldást a nyakunkba.

A 20 perc kiesés miatt egy kissé rövidített programot kaptunk, így Dvorzsák és Brahms elmaradt, de  Ravel oly imádott Bolerójában áhítattal gyönyörködhettünk, majd zárásként az est címadójaként a „Ma éjjel táncolnék” egyvelegben, a My Fair Ladyből. A szegedi közönség hálás tapsviharral köszönte meg a vihar nélkül szerencsésen lezajlott ajándékmuzsikálást. 

20230705_190905.jpg

Orgonakoncert a Dómban    Forrás: saját felvétel

Pár nappal később az egyházzenei napok keretében egy kiváló cseh orgonaművész, Frantisek Vanisek és Lada Fedorova hegedűművésznő játékát élvezhettük a felújított fogadalmi templomban, szintén díjmentesen.

A dómba tartva most is megcsodáltam az ugyancsak felújított, és új szobrokkal díszített külső környezetet, többek közt Tóbiás Klára szobrászművész „Magyar pieta 1956” c. alkotását, melynek alapjául Michelangelo Pietája szolgált. Azonban Szűz Mária a halott Krisztus helyett az 56-os forradalom lyukas zászlaját tartja az ölében.

a_hortobagyi_kenyszermunkataborba_deportaltak_emlekmuve.jpeg

A hortobágyi kényszermunkatáborokba deportáltak emlékműve   Forrás: saját felvétel

Közvetlenül a bejáratnál pedig a Návay Sándor szobrászművész által alkotott, és az 1950. június 23-án a hortobágyi kényszermunkatáborokba deportált családok emlékére állított remekmű előtt álltam meg egy pillanatra.

Ezután léptem be a Fogadalmi templomba, ami nevét onnan kapta, hogy a szegedi városatyák 1880. novemberében fogadalmat tettek felépítésére a nagy szegedi árvíz után. A Dóm monumentalitása és szépsége mellett büszkeséggel tölt el bennünket, hogy itt található Európa 3. legnagyobb orgonája, amelyen életem során rengeteg klasszikus orgonaművet hallhattam zengeni. Maradandó emlék a személyes részvételemmel, a 80-as évek elején, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével, a Vaszy kórus tagjaként énekelt Verdi: Requiem.

20230705_183603.jpg

Orgonakoncert a Dómban    Forrás: saját felvétel

Az aznapi est orgonistája megcsillogtathatta rendkívüli virtuozitását Bach, Dvorak, majd a cseh Jiri Strejc, egy 19. századi francia, egy svéd, valamint egy 20. századi amerikai komponista és orgonista művein keresztül. Néhány darabot a hegedűművésznő közreműködésével adott elő, aki szintén káprázatos könnyedséggel szólaltatta meg hangszerét.

Mivel az orgona a karzaton helyezkedik el, régebben „csak” hangélményben volt részünk, de most újításként mindkét oldalon elhelyezett kivetítő vásznon láthattuk is a művészeket és ujjaik cikázását hangszereiken.

Örülök, hogy szülővárosom, a „napfény városa”, nemcsak fürdővárosként, hanem gazdag programkínálattal is szolgál lakóinak, és az idelátogató turistáknak.

Nyitó kép: Orgonakoncert a Dómban, Frantisek Vanisek orgonaművész és Lada Fedorova hegedűművésznő - Kép forrása: saját felvétel

Annaróza

 

 Találkozás Grecsó Krisztián íróval

 szegedi_zsinagoga.jpg

Grecsó Krisztián író dedikál   Forrás: Szegedi Zsinagóga

Bensőséges, jó hangulatú, élményben volt részünk július 9-én, vasárnap a Szegedi Zsinagógában. Grecsó Krisztián író, költő volt a meghívott vendég, aki a nagyszámú érdeklődő előtt tartott a könyveiről előadást. A szegedi egyetemen végzett magyar szakon, így sok emlékét felidézte a szegedi évekről. Jó humorú, olykor megható visszaemlékezéseiben felidézte családi kapcsolatait, nagyszülei és a rokonság szegedi és Szeged környéki történeteit.

Felolvasott a műveiből is, nagyszüleiről szeretettel emlékezett meg, viszontagságos életük sok mozzanatát megismerhettük. Regényeiben a családi történetek képezik a fő témakört, mesélő kedve kifogyhatatlan. A Lányos apa című könyvében tárcanovellákban mesél kislányáról, Hannáról, ezeket a történeteket a Nők Lapja is rendszeresen közli. A hallgatóság figyelemmel, tapssal, nevetéssel kísérve, szinte együtt élt az előadóval. Miután befejezte az előadását, az előcsarnokban dedikálást tartott. Hosszú tömött sorban, türelmesen várakozott aláírására a könyveket szorongató hallgatóság. Örülünk hogy részesei lehettünk ennek a kellemes délutánnak.

 Brigitta

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról!

 

Szólj hozzá

zene kultúra koncert irodalom könyvbemutató Szegedi Szabadtéri Játékok Annaróza