Svéd uborkasaláta télire
Jól illik húsételek mellé
A befőzőszezon kellős közepén vagyunk. Biztosan sokan tesznek el mostanában uborkát valamilyen formában. Szeretném a háziasszonyok figyelmébe ajánlani ezt a receptet. A vitaminhiányos téli időszakban, amikor a zöldségfélék ára az egekben van, egy finom salátával lephetik meg a családot, amely jól illik mindenféle húsétel mellé.
Hozzávalók:
4 kg uborka
1 kg hagyma
A léhez:
6 dl víz
6 dl cukor
4 dl 10%-os ecet
1 dl só
1 kávéskanál nátrium-benzoát
1-2 dkg mustármag (opcionális)
1 kávéskanál borkén
Elkészítése:
Az uborkákat alaposan megmossuk, a végeit levágjuk. Én nem szoktam meghámozni, de ha valaki úgy szeretné, megteheti. Uborkagyalun legyaluljuk, a hagymát szép vékony félkarikákra vágjuk vagy azt is legyaluljuk. Egy nagy edényben összekeverjük és felöntjük a lével. (A vizet nem kell felforralni, de a nátrium benzoát jobban oldódik langyos vízben, ezért a 6 dl-ből langyosítsunk meg egy keveset, oldjuk fel benne a tartósítószert és így keverjük a léhez.) Lefedve, hűtőben 24 órán át állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Ezután berakjuk az üvegekbe, ügyelve, hogy ne maradjon benne levegő és ellepje a leve. Rácsavarjuk a tetejüket és hűvös helyen tároljuk.
Jó étvágyat!
Miranda