2024. ápr 10.

Gyerekkorunk házi tésztái

írta: Régiségek blog
Gyerekkorunk házi tésztái

Amikor bőven volt tojás, nekiálltak tésztát gyúrni tarhonya4_1.jpg

  Gyerekkoromban minden tészta házilag készült otthon. Nagymamáim és anyukám is mestere volt a gyártásának. Sokszor figyeltem ámulva, ahogy az éles késsel metélték, formázták az egymásra pakolt tésztacsíkokat. Egyik mamám hosszú estéken át, végtelen türelemmel sodorta a miniatűr csigatésztákat, morzsolta a tarhonyát.

hugom_tesztagepei.jpgHúgom tésztái és tésztagyártó gépei   Kép forrása: Miranda

Én nem örököltem a tudományukat, ám a húgom igen. A mai napig maga készít otthon mindenféle száraztésztát: cérna- és szélesmetéltet, kis- és nagykockát, csuszatésztát és tarhonyát. Ellátja velük az egész nagycsaládot, barátokat is. Igaz, már csak a gyúrást végzi kézzel. A nyújtáshoz és a formázáshoz a gépeit hívja segítségül.

kollazs.jpgKépek forrása: Miranda

A bolti készítmények a nyomukba sem léphetnek ezeknek az isteni tésztáknak.

 Miranda

 

Rostán dörzsölték át a tarhonyát

rosta.jpg

Rosták a Kunszentmártoni helytörténeti kiállításon   Kép forrása: Miranda

Nyáron, amikor bőven volt tojás, nekiálltak tarhonyát készíteni az asszonyok. Nagy, gömbölyű aljú fateknőben gyúrták a csupa tojás tésztát, ami azt jelentette, a gyúráshoz tojáson és liszten kívül mást nem adtak. Keményre kellett gyúrni, hogy a rostán át tudják dörzsölni a tésztát (innen a dörzsölt kézi tarhonya elnevezés). Ezzel az eljárással apró- és nagyobb szemű tarhonyát készítettek, a rosta lyukméretétől függően. Utána nagy asztalon, tiszta fehér lepedőn, lehetőleg forró nyári napon kiteregették, megszárították a tarhonyát. Persze gyakran átkevergették, hogy egyenletesen száradjon. A kész, csontszáraz tarhonyát aztán felakasztva, vászonzacskókban tárolták. A mi környékünkön aránylag sok tarhonyát használunk, nagyon kedveljük a krumplis tarhonyát, mint egytálételt, de pörköltek mellé a pirított tarhonya köret is igen gyakori.

tarhonya2.jpgTápéi tarhonya fesztivál 2011-ben    Kép forrása: Szegedi Sári

Szeged mellett, Tápén, nyáron tarhonya fesztivált is rendeznek. Ennek a fesztiválnak a kitalálója, megszervezője kedves barátnőm férje, az azóta már elhunyt Szalkai János volt. Ő volt a Tápéi Népi Együttes vezetője. Azóta is minden nyáron megrendezik a fesztivált a művelődési ház udvarán, a környék megtelik finom illatokkal.

Brigitta

 

Mariska néni fateknőben gyúrta a tésztát

wikimedia_nagyharsany_hekytorteneti_kiallitas.jpgForrás: Wikimedia    Nagyharsány, helytörténeti kiállítás

Városi bérházban laktunk gyerekkoromban. Minden tavasszal  eljött hozzánk Mariska néni, aki a száraztészta készítés mestere volt. Előtte nagymamám megvette a piacon az ismerős termelőtől a tojásokat (általában húsvét után, amikor olcsóbb volt a tojás). Szerettem nézni, ahogy Mariska néni fehér kötényében szorgoskodott. Egy fateknőben gyúrta meg a tésztát, majd előkerült a spájzból a nagy gyúródeszka, amin a vékonyra nyújtott  tésztából a különböző alakú, más-más ételekhez való száraztésztákat elkészítette.

tarhonya1.jpgTápéi tarhonya fesztivál. 2011-ben   Kép forrása: Szegedi Sári

A kész tésztát nagymama fehér damaszt terítőre szétteregette, hogy megszáradjon. Száradás után a tészták selyempapírral bélelt papírdobozokba rakva a spájz polcain vártak felhasználásra. Nagymamám még megérte az olasz tésztagépek megjelenését, anyukámmal közösen meg is tanulták a használatát. fortepan_bauer_sandor_2.jpg

Kép forrása: Fortepan Bauer Sándor

Kedvencem volt a lebbencsleves, ami pirított kockatésztával készült, de imádtam a vasárnapi húslevest is, ami hajszálvékony cérnatésztával volt az igazi. A főtt tészták közül a széles metéltből készülő, szilvalekváros mocskos tésztát szerettem a legjobban. A paprikás krumplistészta, mely fodros nagykockából készült, ugyancsak gyakran került az asztalunkra kovászos uborkával.

Nosztalgiával gondolok vissza a kézzel gyúrt tésztákra és az azokból készülő egyszerű ételekre!

Kiemelt kép: Tápéi tarhonya fesztivál 2011-ben   Kép forrása: Szegedi Sári

Cecilia

Szerzői jogvédelem

Tilos a Régiségeknek blogban megjelent írásokat, recepteket, fotókat és videókat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében máshol közzétenni és sajátként feltüntetni. Az írások, fotók és videók a bloggerek szellemi tulajdonát képezik, miként a képek is, amennyiben más forrás nincs feltüntetve. Írásaink csak linkként használhatók fel, mely az eredeti forráshoz vezet !!!!

 

Látogass el közénk, blogunk

  facebook csoportjába,  

ahol reggel és este is valami érdekessel várjuk követőinket, kedvelőinket. 

Iratkozz fel blogunk

VIDEÓ CSATORNÁJÁRA is,

hogy értesülj legújabb videóinkról

Szólj hozzá

étel fateknő gyúrt tészta Miranda Cecilia Brigitta Sári házi tászta