2017. feb 25.

A tanult nők nyomulása

írta: S. Cecilia
A tanult nők nyomulása

120 éve még csak egy magyar orvosnő volt.

Hugonnai-Vilma-459x600.jpggróf Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő

 

Érdekes felfedezéseket tettem. Történt ugyanis, hogy ráleltem a „Budapest évkönyve” 1898-as kiadványára a neten, és nekiálltam böngészni. Igazi kincsestár ez kiadvány a múltban kutató, vagy csak kíváncsiskodni szerető embernek. Elsőre a „székesfőváros és környéke területén létező összes önálló foglalkozással bíró egyének jegyzéke”-ben kezdtem kutakodni. Mosolyra fakasztott néhány régi foglalkozás, mint:  patkányvesztő,  pehelykereskedő,  nyerges,  nyelvmester,  monogrammgyártó, kaptafavágó,  gyarmatáru kereskedő,  bélkereskedő, és  bőrvanyoló.

Kíváncsian  keresgéltem, hogy vajon mely szakmákban dolgoztak ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 22.

Fűszeres finomfőzelék, rántás nélkül

írta: Adam G. Steve
Fűszeres finomfőzelék,  rántás nélkül

Különleges ízesítésű főzelék többféle zöldségből.

A menzák sokak számára rossz emlékű főzeléke is lehet nagyom finom, ha kicsit változtatunk a hozzávalókon. Kiváló téli vitaminpótló, fasírttal, vagy más feltéttel nagyon finom ebéd, vagy vacsora.

Hozzávalók:

- 1 nagy répa

- 15 dkg csemege kukorica

- 15 dkg zöldborsó

- 10 dkg zeller

- 1 kis darab petrezselyem gyökér

- 1 darab burgonya

- 1 kiskanál reszelt gyömbér

- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve

- 2 tojás sárgája

- 1 kispohár tejföl

- 1 gerezd fokhagyma, reszelve

- 1 dió nagyságú hagyma reszelve

- só, fehér bors

- mokkáskanál őrölt koriander

- 1 evőkanál vaj

- 1 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

Minden zöldséget apró ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 20.

Fordulópont az életemben: a netről vásárolok

írta: Izzy Florens
Fordulópont az életemben: a netről vásárolok

 

Kis falumban a nagyik is webáruházból rendelnek.

Hallottam már régen a neten való vásárlási lehetőségekről, rá is kattintottam egyik-másik webáruház oldalára, de meglehetősen hamarosan „kifordultam” onnan.  Az okok  ugyanazok voltak, amelyeket már számtalanszor hallottam másoktól is: „Dehogyis rakom fel azt az egyszem bankkártyámat az internetre, nehogy már eltűnjön róla az a csekélyke, ami rajta van, kell az nekem is”,  vagy „én jobban szeretem, ha személyesen nézem, tapogatom a megvásárolandó árut„  meg : „én szeretek  boltba járni, emberek közt lenni, ismerőssel találkozni„. És még sorolhatnám  az érveket, amik valójában nálam is csak kifogások voltak.

Mígnem a falumban egy ismerőssel ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 16.

Hogyan lettem sikeres szenior atléta?

írta: Adam G. Steve
Hogyan lettem sikeres szenior atléta?

Úgy kezdődött, hogy kimentem a piacra ….

 

Imádkozzál!

Lépj be a hatodik X-be!

Előtte negyven évig ne atletizálj!

Menj ki a bolhapiacra!

Ott tudd meg, hogy az ismerősötök nem jön mégsem a találkozótokra, mert időmérő lesz egy szenior atlétika versenyen!

Kérd meg a férjedet, hogy menjetek haza, öltözz át, próbáld fel a szögescipődet, ami a Világtörténet sorozat öt könyve tetején porosodik, illetve korosodik!

1-a-cipő-600x450.jpgA porosodó szögescipő


 

Siessetek ki a sportpályára!

 Fizettesd be a férjeddel a nevezési díjat!

Így jut egy kis idő fej- és törzskörzésre, indiánszökdelésre, úgyhogy melegítsél be!

Kérj kölcsön egy disco-zöld szögescipőt!

Győződj meg róla, hogy hányan versenyeztek, s ha csupán te ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 13.

15 perces sajtos rúd

írta: Papá Stefano
15 perces sajtos rúd

 

  Ropogós  stangli  bolti leveles tésztából

 

Az interneten – ahol rendszeresen vadászok receptekre – találtam egy leveles tésztával elkészíthető húsos, kelbimbós ételt. Elkészítettem, nagyon finomra sikerült, de maradt még a leveles tésztából. Arra gondoltam, jó lesz egy kevés sós rúdra. Kisütöttem és valami elképesztően könnyűre, ropogósra, finomra sikerült. Ráadásul szinte alig volt munka vele.

Elhatároztam, hogy megosztom a receptet, mert 7-10 perc alatt előkészíthető, s kb. 8-10 perc alatt megsül, s így akik lustának érzik magukat a konyhában tenni- venni, azok is gond nélkül meglephetik a családot.

Mi is kell hozzá?

 

1 készen kapható, hűtött (de nem fagyasztott) leveles tészta  (a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 10.

Nagypapák és unokák - Beszédes fotók

írta: Adam G. Steve
Nagypapák és unokák - Beszédes fotók

Boldog lehet az, aki ilyen szép képeket őriz a fényképalbumában.

 

Papó, papi, tata, nagyapó, papóka, nagyatya,  nagypapi, öreg, - számtalan kedves neve van, nekem csak NAGYPAPA.

A nagypapa a nagymama oldalbordája, ki ha kell, ül csendesen, vagy éppen az unokájának fúr-farag játékot, vagy mesél a fiatalkoráról. A nagypapa legdrágább kincse az unoka.

Kár, hogy én a négy nagyszülőmből csak az anyai nagymamámat ismertem. Talán most visszaemlékezve hiányoznak nekem a nagypapák. Eljátszom a gondolattal, mit veszíthettem. Hiányzik az emlékeimből a nagypapa mosolygós, néha csodálkozó tekintete. Remegő keze, ahogy átölel és az ölébe ültet, vagy csak fogja a kezem és sétálni visz.

Aki nem ismerte nagyapját, valamit veszített. ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 08.

Gizus boldog, az alkotás megszüntette magányérzését

írta: Adam G. Steve
Gizus boldog, az alkotás megszüntette magányérzését

 

Tevékeny, élvezhető időskor  1.

 

hőlégballon.jpgLéghajó - Szinyei Merse Pál festményének utánzata


 

Szürke, vasárnapi alkony öleli a piros cserepes, zöld zsalugáteres ablakokkal ellátott, fehérre meszelt falú, mesebeli házikót.

Tiszta szobájában uralkodója, kényelmes fotelében üldögél, akit mindenki Gizus néven emleget. Pedig teljes neve ősi származásra vall, azaz Gizella, mellette a keresztelésben kapott Sára is szerepel, ám azt senki nem ismeri. Minek is bonyolítanák a megszólítást? – neki teljesen megfelel a Gizus név, ugyanúgy, mint másoknak.

Jelenleg hangulata szomorkás. Mintha az égiek is osztoznának e lelki állapotban, mert tartós eső formájában együtt könnyeznek a ház úrnőjével. A társtalanság, egyedüllét ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 04.

Boltkóros vagyok!

írta: Lujza65
Boltkóros vagyok!

Olyat vásárolsz, amire nincs is szükséged? Te is boltkóros vagy!

boltkor.jpg

Előfordul veletek is, hogy muszáj vásárolnotok valamit?  Olyasmit, amire alapjában véve nincs is szükségetek, de a birtokbavétele  iszonyú örömmel tölt el? Ha igen, jobb, ha tőlem tudjátok meg: ti is boltkórosak vagytok!

Ha az embernek van olyan tennivalója, ami folyamatosan ugyanoda köti – unoka, munkahely, bárki, bármi –, akkor előbb-utóbb (figyeljétek meg!) az történik, ami velem szokott, legtöbbnyire pénteken kora délután.

A dolog így alakul: a kisördög a fejemben elkezd motoszkálni, és azt súgja: – Ne menjünk haza egyenesen, csináljunk egy kört! Egész héten, mint az ingaóra, úgy jártunk a munkahelyre meg haza! Nézzünk már körül egy kicsit! Hány ...

Tovább Szólj hozzá

2017. feb 02.

Írásban, festésben, sportban teljesítették ki életüket pályázóink

írta: Régiségek blog
Írásban, festésben, sportban teljesítették ki életüket pályázóink

 

Tevékeny, élvezhető időskor - Pályázati eredményhirdetés

 

Örömmel  adjuk közre a jó hírt, hogy Tevékeny, élvezhető időskor pályázatunkr a sok értékes pályamű érkezett.

A pályázatok közül az alábbiakat jutalmaztuk, ezek az írások az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan  megjelenésre kerülnek a blogunkban és facebook csoportunkban. A nyertes pályázókat könyvjutalomban részesítjük. Az alábbi felsorolás nem a  helyezést jelenti.

 

Péntek Zsófia egy küzdelmes élettel a háta mögött, nyugdíjasként valósította meg gyermekkorától dédelgetett álmát, hogy néprajz kutató és  író lehessen.

Izsák Ildikó fiatalon feladni kényszerült álma valósult meg: versei, meséi, novellái  és receptjei ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 29.

KOCSONYA a malac füléből, farkából, körméből

írta: Régiségek blog
KOCSONYA a malac füléből, farkából, körméből

 

 

A kocsonya a falusi emberek pudingja, de azért a városban élők sem vetik meg.

A kocsonyára is igaz az, ami a többi főznivalóra, hogy „ahány ház annyi szokás”, vagyis többféleképpen elkészíthető. Van, aki a kocsonyát a sertés lábából, füléből, farkincájából és bőrkéből készíti, de van, aki csülökkel és füstölt hússal gazdagítja. Én szigorúan az előbbit részesítem előnyben, és az sem baj, ha a malacka füle, farka, lába perzselve volt, nem forrázva. A perzselés, melyet inkább a házi disznóvágásnál alkalmaznak, egy eljárás, amikor a sertést lánggal perzselve megtisztítják a szőrtől, és ezáltal a húsnak kissé füstösebb íze lesz.

A miskolci Kocsonyafesztiválnak, melyet több éve rendeznek,  ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 26.

A fagyos természet csodái a Dunán és a Balatonon - videóval

írta: Adam G. Steve
A fagyos természet csodái a Dunán és a Balatonon - videóval

Tengernyi érdekességet tartogat télen is a madárvilág. 

Dunakeszin, a Duna partján lakva,  ott sétálva készítettük ezeket a csodás felvételeket.

 

Ahogy befagyott a Duna, a  jégdarabok között hófehér hattyúk, szürkésfehér sirályok  és barnás-szürke vadkacsák lepték el a partot.

 

A lemenő nap fénye aranyra festette a folyó vizét és  ezek a kecses, nyáron itt sosem látott madarak, méltóságteljesen úsztak el előttünk.

 

A vízen feltorlódott jég és hó mesebeli tájat varázsolt körénk.

 

A nagy hideg ellenére gyönyörködtünk a téli természet szépségében és a délutáni csendben.

 

 

A  hattyúk, a sirályok és a vadkacsák békességben megvoltak egymás mellett, és csendesen ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 23.

Az anyai simogatás

írta: Régiségek blog
Az anyai simogatás

  Tudom, hogy szeret, de sosem simogatott meg. Arra gondoltam, végre megkérem, hogy pótolja.  

 

Édesanyám nagy-akaratú, kemény asszony, de sajnos mostanában - főként fizikailag - legyengült, és képtelen egyedül ellátni magát, ezért két hónapja nálunk van. (Írtam már róla a hosszú élet titkával kapcsolatban.) A közös életünkre visszagondolva csupán egyetlen dolgot hiányolok a mai napig – azt, hogy sohasem simogatott meg. Pedig tudom, hogy szeretett és szeret, de mivel ő sem kapott az anyukájától simogatást, úgy vélte minek az, nincs rá szükség. 

Arra gondoltam, hogy végre megkérem, hogy pótolja ezt nekem. Szeretném a kezét a fejemen érezni, hogy emlékezni tudjak rá, ahogyan az édesapám nagy, meleg, simogató kezére a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 20.

Kései barátkozás a fakanállal

írta: Izzy Florens
Kései barátkozás a fakanállal

Most már élvezettel  tölt el a sütés-főzés.  

foz2

Sosem voltam és nem is akartam konyhatündér lenni. Mindig is a lehető legkevesebb időt töltöttem  a konyhában, a „kötelező” vasárnapi ebéden kívül nem főzőcskéztem. A kor is szerencsésen találkozott eme fakanál-elleneségemmel, mert anyukám se tűrte, hogy a konyhában lábatlankodjak, amit nem kellett kétszer mondania......nem is zavartam meg főzőcskézésben (ma már nagyon bánom). Egyszóval én igazából elég  régiségként vetődtem  a konyhába sütni-főzni.

 

sóska-600x446.jpgsóskamártás tojással

 

Persze némi húsleveses, pörköltes, rántott husis, palacsintás  alapismereteim azért voltak. Így hát belevágtam a hétköznapi ebédek készítésébe. Igazából lelkesen, és ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 17.

Az egészségemből csak egy van!

írta: Adam G. Steve
Az egészségemből csak egy van!

Avagy, hogyan védem szelénnel az immunrendszeremet?

  ennyi-gyumolcsot-kellene-ennunk-naponta

Divat, vagy csak frázis az egészséges és tudatos életmód? Remélem nem az.

Bevallom nem divatból és nem is frázisokkal, én vigyázok az egészségemre. Féltem azt a tyúksz@rost, vagyis az életemet. Ha már itt van és kezemben tartom a sorsom, legalább úgy csináljam, hogy neki is és nekem is jó legyen. Mert én, mint igazi nő tudom, hogy az öregedés nem az élet vége, hanem az életem része.

Napjainkban egyre többet hallok arról, hogy vitaminokkal megelőzhetjük vagy legyőzhetjük a betegségeket. Egy idő után én is azt vettem észre, hogy akár akarom, akár nem drogériákban és ahol lehet, leveszem a polcról az étrend kiegészítőket és elolvasom, mi van ráírva.

 

szelen1

 

Így ...

Tovább Szólj hozzá

2017. jan 10.

Zöldséges hús maradékokból

írta: Papá Stefano
Zöldséges hús maradékokból

Egytálétel maradék zöldségekből és csirkehúsból, amelyeket a mélyhűtőben találtam.

3

Aki főzéssel foglalkozik, tudja, hogy mindig vannak maradék alapanyagok a mélyhűtőben, amelyeket önállóan felhasználni kevés, de együtt már össze is állhat belőlük egy kiadós, egészséges és finom ebéd.

A mélyhűtő listám szerint volt egy kis maradék vegyes zöldségem, kelbimbóm, bébi répám, vágott zöldbabom. Ezen kívül fűszerezett csirkemell darabkák, amik a rántott csirkemell előkészítésekor maradnak meg (általában csirke grillfűszerrel szórom meg fagyasztás előtt). Ugyanis a szebben és jobban szeletelhetőség miatt a vége háromszög részt mindig levágom és a csirkemell „szűzpecsenye” részét is félre rakom, majd ezeket ...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása
Mobil