A tanult nők nyomulása
120 éve még csak egy magyar orvosnő volt.
gróf Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő
gróf Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő
Különleges ízesítésű főzelék többféle zöldségből.
A menzák sokak számára rossz emlékű főzeléke is lehet nagyom finom, ha kicsit változtatunk a hozzávalókon. Kiváló téli vitaminpótló, fasírttal, vagy más feltéttel nagyon finom ebéd, vagy vacsora.
Hozzávalók:
- 1 nagy répa
- 15 dkg csemege kukorica
- 15 dkg zöldborsó
- 10 dkg zeller
- 1 kis darab petrezselyem gyökér
- 1 darab burgonya
- 1 kiskanál reszelt gyömbér
- 1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
- 2 tojás sárgája
- 1 kispohár tejföl
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 dió nagyságú hagyma reszelve
- só, fehér bors
- mokkáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
Minden zöldséget apró ...
Kis falumban a nagyik is webáruházból rendelnek.
Hallottam már régen a neten való vásárlási lehetőségekről, rá is kattintottam egyik-másik webáruház oldalára, de meglehetősen hamarosan „kifordultam” onnan. Az okok ugyanazok voltak, amelyeket már számtalanszor hallottam másoktól is: „Dehogyis rakom fel azt az egyszem bankkártyámat az internetre, nehogy már eltűnjön róla az a csekélyke, ami rajta van, kell az nekem is”, vagy „én jobban szeretem, ha személyesen nézem, tapogatom a megvásárolandó árut„ meg : „én szeretek boltba járni, emberek közt lenni, ismerőssel találkozni„. És még sorolhatnám az érveket, amik valójában nálam is csak kifogások voltak.
Mígnem a falumban egy ismerőssel ...
Úgy kezdődött, hogy kimentem a piacra ….
Imádkozzál!
Lépj be a hatodik X-be!
Előtte negyven évig ne atletizálj!
Menj ki a bolhapiacra!
Ott tudd meg, hogy az ismerősötök nem jön mégsem a találkozótokra, mert időmérő lesz egy szenior atlétika versenyen!
Kérd meg a férjedet, hogy menjetek haza, öltözz át, próbáld fel a szögescipődet, ami a Világtörténet sorozat öt könyve tetején porosodik, illetve korosodik!
A porosodó szögescipő
Siessetek ki a sportpályára!
Fizettesd be a férjeddel a nevezési díjat!
Így jut egy kis idő fej- és törzskörzésre, indiánszökdelésre, úgyhogy melegítsél be!
Kérj kölcsön egy disco-zöld szögescipőt!
Győződj meg róla, hogy hányan versenyeztek, s ha csupán te ...
Ropogós stangli bolti leveles tésztából
Az interneten – ahol rendszeresen vadászok receptekre – találtam egy leveles tésztával elkészíthető húsos, kelbimbós ételt. Elkészítettem, nagyon finomra sikerült, de maradt még a leveles tésztából. Arra gondoltam, jó lesz egy kevés sós rúdra. Kisütöttem és valami elképesztően könnyűre, ropogósra, finomra sikerült. Ráadásul szinte alig volt munka vele.
Elhatároztam, hogy megosztom a receptet, mert 7-10 perc alatt előkészíthető, s kb. 8-10 perc alatt megsül, s így akik lustának érzik magukat a konyhában tenni- venni, azok is gond nélkül meglephetik a családot.
Mi is kell hozzá?
1 készen kapható, hűtött (de nem fagyasztott) leveles tészta (a ...
Boldog lehet az, aki ilyen szép képeket őriz a fényképalbumában.
Papó, papi, tata, nagyapó, papóka, nagyatya, nagypapi, öreg, - számtalan kedves neve van, nekem csak NAGYPAPA.
A nagypapa a nagymama oldalbordája, ki ha kell, ül csendesen, vagy éppen az unokájának fúr-farag játékot, vagy mesél a fiatalkoráról. A nagypapa legdrágább kincse az unoka.
Kár, hogy én a négy nagyszülőmből csak az anyai nagymamámat ismertem. Talán most visszaemlékezve hiányoznak nekem a nagypapák. Eljátszom a gondolattal, mit veszíthettem. Hiányzik az emlékeimből a nagypapa mosolygós, néha csodálkozó tekintete. Remegő keze, ahogy átölel és az ölébe ültet, vagy csak fogja a kezem és sétálni visz.
Aki nem ismerte nagyapját, valamit veszített. ...
Tevékeny, élvezhető időskor 1.
Léghajó - Szinyei Merse Pál festményének utánzata
Szürke, vasárnapi alkony öleli a piros cserepes, zöld zsalugáteres ablakokkal ellátott, fehérre meszelt falú, mesebeli házikót.
Tiszta szobájában uralkodója, kényelmes fotelében üldögél, akit mindenki Gizus néven emleget. Pedig teljes neve ősi származásra vall, azaz Gizella, mellette a keresztelésben kapott Sára is szerepel, ám azt senki nem ismeri. Minek is bonyolítanák a megszólítást? – neki teljesen megfelel a Gizus név, ugyanúgy, mint másoknak.
Jelenleg hangulata szomorkás. Mintha az égiek is osztoznának e lelki állapotban, mert tartós eső formájában együtt könnyeznek a ház úrnőjével. A társtalanság, egyedüllét ...
Tevékeny, élvezhető időskor - Pályázati eredményhirdetés
Örömmel adjuk közre a jó hírt, hogy Tevékeny, élvezhető időskor pályázatunkr a sok értékes pályamű érkezett.
A pályázatok közül az alábbiakat jutalmaztuk, ezek az írások az elkövetkezendő hónapokban folyamatosan megjelenésre kerülnek a blogunkban és facebook csoportunkban. A nyertes pályázókat könyvjutalomban részesítjük. Az alábbi felsorolás nem a helyezést jelenti.
Péntek Zsófia egy küzdelmes élettel a háta mögött, nyugdíjasként valósította meg gyermekkorától dédelgetett álmát, hogy néprajz kutató és író lehessen.
Izsák Ildikó fiatalon feladni kényszerült álma valósult meg: versei, meséi, novellái és receptjei ...
A kocsonya a falusi emberek pudingja, de azért a városban élők sem vetik meg.
A kocsonyára is igaz az, ami a többi főznivalóra, hogy „ahány ház annyi szokás”, vagyis többféleképpen elkészíthető. Van, aki a kocsonyát a sertés lábából, füléből, farkincájából és bőrkéből készíti, de van, aki csülökkel és füstölt hússal gazdagítja. Én szigorúan az előbbit részesítem előnyben, és az sem baj, ha a malacka füle, farka, lába perzselve volt, nem forrázva. A perzselés, melyet inkább a házi disznóvágásnál alkalmaznak, egy eljárás, amikor a sertést lánggal perzselve megtisztítják a szőrtől, és ezáltal a húsnak kissé füstösebb íze lesz.
A miskolci Kocsonyafesztiválnak, melyet több éve rendeznek, ...
Tengernyi érdekességet tartogat télen is a madárvilág.
Dunakeszin, a Duna partján lakva, ott sétálva készítettük ezeket a csodás felvételeket.
Ahogy befagyott a Duna, a jégdarabok között hófehér hattyúk, szürkésfehér sirályok és barnás-szürke vadkacsák lepték el a partot.
A lemenő nap fénye aranyra festette a folyó vizét és ezek a kecses, nyáron itt sosem látott madarak, méltóságteljesen úsztak el előttünk.
A vízen feltorlódott jég és hó mesebeli tájat varázsolt körénk.
A nagy hideg ellenére gyönyörködtünk a téli természet szépségében és a délutáni csendben.
A hattyúk, a sirályok és a vadkacsák békességben megvoltak egymás mellett, és csendesen ...
Sosem voltam és nem is akartam konyhatündér lenni. Mindig is a lehető legkevesebb időt töltöttem a konyhában, a „kötelező” vasárnapi ebéden kívül nem főzőcskéztem. A kor is szerencsésen találkozott eme fakanál-elleneségemmel, mert anyukám se tűrte, hogy a konyhában lábatlankodjak, amit nem kellett kétszer mondania......nem is zavartam meg főzőcskézésben (ma már nagyon bánom). Egyszóval én igazából elég régiségként vetődtem a konyhába sütni-főzni.
sóskamártás tojással
Persze némi húsleveses, pörköltes, rántott husis, palacsintás alapismereteim azért voltak. Így hát belevágtam a hétköznapi ebédek készítésébe. Igazából lelkesen, és ...
Avagy, hogyan védem szelénnel az immunrendszeremet?
Divat, vagy csak frázis az egészséges és tudatos életmód? Remélem nem az.
Bevallom nem divatból és nem is frázisokkal, én vigyázok az egészségemre. Féltem azt a tyúksz@rost, vagyis az életemet. Ha már itt van és kezemben tartom a sorsom, legalább úgy csináljam, hogy neki is és nekem is jó legyen. Mert én, mint igazi nő tudom, hogy az öregedés nem az élet vége, hanem az életem része.
Napjainkban egyre többet hallok arról, hogy vitaminokkal megelőzhetjük vagy legyőzhetjük a betegségeket. Egy idő után én is azt vettem észre, hogy akár akarom, akár nem drogériákban és ahol lehet, leveszem a polcról az étrend kiegészítőket és elolvasom, mi van ráírva.
Így ...
Aki főzéssel foglalkozik, tudja, hogy mindig vannak maradék alapanyagok a mélyhűtőben, amelyeket önállóan felhasználni kevés, de együtt már össze is állhat belőlük egy kiadós, egészséges és finom ebéd.
A mélyhűtő listám szerint volt egy kis maradék vegyes zöldségem, kelbimbóm, bébi répám, vágott zöldbabom. Ezen kívül fűszerezett csirkemell darabkák, amik a rántott csirkemell előkészítésekor maradnak meg (általában csirke grillfűszerrel szórom meg fagyasztás előtt). Ugyanis a szebben és jobban szeletelhetőség miatt a vége háromszög részt mindig levágom és a csirkemell „szűzpecsenye” részét is félre rakom, majd ezeket ...