Fehér krémsajtos tölgylevél saláta
A tölgylevél saláta levelei enyhén mogyoró ízűek és sokszínűek, ezért színes,
könnyű saláta készülhet belőle.
Ismét találtam valami finom újdonságot nézelődéseim során. A madársaláta, a szívsaláta, a rukkola után felfedeztem egy élelmiszer nagyáruházban a tölgylevelet, mely kitűnő saláta alapanyag.
A tölgylevél salátát formájáról, barnás zöld színéről és tölgylevél alakjáról ismerhetjük fel. Olaszországból ered, nagyon finom aromás levelei enyhén mogyoró ízűek és sokszínűek, ezért önálló szép, színes saláta készülhet belőle.
A salátáknak általában nem magas a vitamin tartalmuk, de fontos tudni, hogy a gyomor működésére jó hatást gyakorolnak, illetve alacsony energiatartalmuk segíti a könnyű, vegyes étrendet.
Nyáron önálló fogásként, vagy grillezett húsokhoz tálaljuk, akár minden nap más-más zöldséggel és sajttal kiegészítve.
Krémsajtos tölgylevél saláta hozzávalói 4 személyre:
1 fej tölgylevél saláta
1 krémfehér hajdú sajt, vagy más zsíros, lágy sajt 185 gr.,vagy a kiszereléstől függően 150-200 gr.
2 db paradicsom
1 db hegyes, erős paprika (annak, aki szereti a csípösét)
1 kisebb uborka
2 evőkanál kukorica olaj
2 evőkanál fügés dresszing, vagy ízesített balzsamecet
Elkészítése:
A salátát leveleire szedem és alaposan megmosom, úgyszintén a többi zöldséget is, majd hagyom kissé lecsöpögni.
Egy tálat kibélelek 2 egészben hagyott salátalevéllel, a maradék leveleket erre rátépkedem. A többi zöldséget ízlés szerint apróra felvágom, és a salátára helyezem, majd legvégén a krémfehér sajtot kockázás után rászórom. Ezt meglocsolom a kukorica olajjal és a dresszinggel. Sózni nem szükséges, mert hamar összeesik és a sajt különben is elég sós.
Tálalhatom önállóan, vagy hideg húsokhoz, halakhoz, de grillezéshez ez a király.
Vica