2012. nov 27.

SZÉKELYKÁPOSZTA - egy kicsit másképp

írta: Adam G. Steve
SZÉKELYKÁPOSZTA - egy kicsit másképp

 
Mint minden főzni szerető ember, enni is szeretek. Vannak kedvenceim, és kevésbé kedvencek. S mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, leginkább a kedvenceimet próbálom elkészíteni. De mi van akkor, ha az embernek több kedvence van, s ezek állítólag nem illenek össze. Ilyenkor kell ötletelni, kitalálni a módját, hogyan lehet a két össze nem illő ételt összeházasítani úgy, hogy aki megeszi, azt mondja ezeket minden egymásnak teremtette. Így született meg mostani ételünk is: a székelykáposzta, csakhogy egy kicsit másképp.
 
Hozzávalók:
 
1,15 kg. sertéscomb vagy sertéslapocka
15-20 dkg. füstölt hús
10-20 dkg. húsos füstölt szalonna
2 dl. olaj vagy zsír
2 fej közepes, vagy nagyobb vöröshagyma
2 púpozott kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál ételízesítő
majoránna, fekete őrölt bors ízlés szerint
1,5 kg savanyú aprókáposzta
1,25 kg. burgonya
1,5 dl tej
2 evőkanálnyi margarin
3 evőkanálnyi tejföl
15-20 dkg. reszelt sajt
kevés só
 
Elkészítés:
 
 
A savanyú káposztát felteszem főni, úgy, hogy a víz ellepje. Nem kell előtte kinyomkodni, sem ízesíteni. Amíg fő, a húsból pörköltet készítek. A húsokat apróbb kockára vágom, a hagymákat megtisztítom, felkockázom, és az olajon vagy zsíron párolni kezdem egy kuktában (érdemes kuktában főzni, mert gyorsabban készülnek az ételek, és az ízek is jobban benne maradnak). Közben felkockázom az apróra a füstölt húst és a szalonnát. Amikor a hagyma félig kész, hozzáadom a felkockázott füstölt húst és szalonnát, és ezzel üvegesre párolom. Amikor készen van, leveszem a tűzhelyről, borsozom, beleteszem az ételízesítőt és a pirospaprikát, majd a tűzre visszatéve átforralom, hogy a paprika kiadja a szép vörös színét. Ezután beleteszem a felkockázott húst, és folytonos keverés mellett lepirítom. Felöntöm 3 dl. vízzel, lezárom a kuktát, és előbb nagy lángon, majd azután, hogy elkezd sisteregni kis lángon főzöm. A sistergéstől számítva 40 perc alatt kész.

 
Felteszem főni a megpucolt és kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben. (figyeljünk oda, mert a káposzta alapvetően sós!) Ha megfőtt, a tejjel, a margarinnal és a tejföllel összetöröm, és burgonyapürét keverek belőle. Eközben megpuhult a savanyú káposztánk, leszűröm, majd várok, amíg annyira ki nem hűl, hogy kézbe fogható legyen. Ekkor maroknyi gombócokat veszünk ki belőle, kinyomjuk a levét és vágódeszkára téve, mintha metéltet vágnánk, felaprítjuk. Mindaddig ismétlem, amíg a teljes mennyiség ki nincs nyomva és felvágva. Ha a kuktából eltávozott a gőz, felnyitom és a kinyomkodott, felaprított savanyú káposztát hozzáadom és fedő nélkül gyakran kavarva kb. 10 percig főzöm, hogy egy kicsit elpárologjon a leve és az ízek is összeérjenek.
 
 
 
 
Egy magas peremű tepsi aljába belesimítom a székelykáposztát, és egy kicsit nyomkodással tömörítem, majd ennek a tetejére simítom a burgonyapürét, hogy teljesen befedje. Ezt is tömörítem egy kicsit, majd az egészet 175 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 25 percig sütöm. Ekkor kiveszem, a tetejére egyenletesen rászórom a reszelt sajtot és visszateszem a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvad.
 
Ha  szépen megpirult, megbarnult a teteje, kiveszem a sütőből,  kb. 5 percig hagyom állni, majd egy széles pengéjű, éles késsel kockákra vágom. Ki-ki eldönti mekkora kockák legyenek, én egyadagos nagyságú kockára vágom. Ha tudjuk előre a vendégeink étvágyát, akkor készíthetünk nagyobb és kisebb kockákat is.
 
 
 
 
Papá Stefano
 
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

főzés recept krumplipüré rakott székelykáposzta Papá Stefano konyhája